Hlavní obsah

Tři podzimní pomazánky: Dáte si tu s ořechy, dýňovou, nebo s ředkví?

Foto: Greta Blumajerová

Všechny tři pomazánky jsou rychle hotové, super snadné a neskutečně dobré!

I na podzim je možné připravit si skvělé pomazánky ze sezonních surovin. Chutnají božsky, zasytí a hotové jsou raz dva! Dáte si ořechovou, dýňovou nebo s ředkví?

Článek

Pomazánky mají tu výhodu, že hravě vystačí jako snídaně, svačina nebo lehká večeře. Když se vám zrovna nechce vařit, ale večeři připravit musíte, jsou pomazánky ideální alternativou – zasytí a jsou rychle hotové. Došla vám už inspirace, jaké připravit? Zkuste naše chutné variace!

Pomazánka s ořechy a sýrem

Potřebujete: 2 hrnky ořechů, 100 g krémového kozího sýra, 2 lžíce tvarohu, sůl, pepř, pečivo k podávání, 2 hrnky rukoly

Foto: Greta Blumajerová

Nasládlou ořechovou pomazánku chuťově vybalancuje nahořklá rukola

Postup: Ořechy v mixéru rozsekejte najemno. Zvolit můžete ty, které máte zrovna k dispozici, snadno k sehnání jsou momentálně vlašské i lískové ořechy. K ořechům vmíchejte krémový kozí sýr. Pokud ho nemáte rádi, můžete zvolit žervé nebo pomazánkové máslo, kombinace ořechů a kozího sýra je ale opravdu dobrá, chutě se hezky doplňují. Nakonec pomazánku zjemněte tvarohem, osolte a opepřete ji podle chuti, namažte na pečivo a dozdobte rukolou.

Dýňová pomazánka

Potřebujete: 500 g máslové dýně, ½ hrnku dýňových semínek, 3 snítky tymiánu, 3 lžíce žervé, sůl, pepř, pečivo k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Dýňová pomazánka krásně voní po tymiánu, semínka v ní zase hezky křupou

Postup:Dýni očistěte, oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Ty pak dejte vařit do osolené vody doměkka, trvá to asi 20 minut. Když je dýně uvařená, proceďte ji a nechte vychladnout. Pak ji dejte do mixéru, přidejte žervé, osolte, opepřete a přidejte půlku tymiánu. Vše rozmixujte na hladkou kaši a dejte vychladit do lednice. Pak pomazánku namažte na pečivo a každý plátek ozdobte dýňovými semínky a kouskem čerstvého tymiánu.

Pomazánka z ředkve

Potřebujete: 1 středně velkou bílou ředkev nebo 2 černé ředkve, 250 g polotučného tvarohu, 2 lžíce pomazánkového másla, 2 lžíce tvarohového sýru, sůl, pepř, pečivo k podávání, čerstvou petržel na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Pomazánka z ředkve vás potěší rychlou přípravou i rafinovanou pikantností

Postup: Ředkev očistěte, oloupejte, dejte do mixéru a nasekejte ji najemno. Přidejte k ní tvaroh, pomazánkové máslo a tvarohový sýr a důkladně promíchejte. Ředkev je celkem pikantní, pokud budou pomazánku jíst i děti, klidně můžete přidat více tvarohu. Pak pomazánku osolte a opepřete podle chuti a dejte odpočinout do lednice, aby se chutě hezky rozležely. Podávejte namazané na pečivu, ozdobené nasekanou petrželí.

Jaké podzimní pomazánky děláte doma vy? Napište nám své recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.