Hlavní obsah

Typy sexuálního odmítnutí. Jsou 4 a znáte je všechny!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Prvních pár dní a týdnů po seznámení je vztah nesmírně vzrušující a intenzivní. Na milování se „ne“ neříká téměř nikdy. Jenže postupem času občas chuť z různých důvodů prostě nemáte. Zvlášť když přijdou děti nebo extrémní zátěž v práci. Podle vědců jsou 4 způsoby, jakými vyjádříte své odmítnutí. Ten nejhorší vám ale může poškodit vztah.

Článek

Člověk nefunguje na baterky jako králíček Duracell. Homo sapiens potřebuje jíst, spát, chodit do práce, starat se o domácnost a převážně čelit všemu tomu stresu a požadavkům, které se na něj ze všech stran valí. Není divu, že nemá na sex chuť 24 hodin sedm dní v týdnu, a to dokonce ani když je sebezamilovanější.

Pokud si má nevyspalá maminka malého dítěte vybrat, jestli si dá šlofíka, nebo nasedne na koníčka, volba je jasná. A pochopitelná. Každý má právo nabídku na sex odmítnout. Záleží ovšem na tom, jakým to udělá způsobem.

Vědci o sexu

Studie publikovaná v akademickém časopisu Bulletin of Personality and Social Psychology zkoumala, jak dávají lidé najevo, že o fyzickou intimitu nestojí. Vědci z univerzity v kanadské provincii Ontario ve městě London v čele s Jamesem J. Kimem díky dotazníkům, které rozdali několika stovkám jedinců obou pohlaví, zjistili, že odmítnutí spadá do čtyř vzorců: uklidňující, asertivní, zbabělé a nepřátelské. Co si pod tím představit?

1. Uklidňující „ne“

Partner od samého rána nemyslí na nic jiného, než až se s vámi večer pomiluje. Jenže váš mozek a libido, přestože máte chvíli pocit, že by k sexu mohlo dojít, nějak nespolupracují. Víte, že „to“ nedáte a svému nadrženému milenci sdělíte krutou pravdu, ovšem zabalenou do toho nejjemnějšího papíru.

„Nezlob se, lásko, dnes jsem měla strašně těžký den, na milování nemám vůbec chuť. Mohli bychom si spolu dát skleničku vína a odložit to na zítřek, prosím?“ Partner je sice zklamaný, ale přijímá jasné vysvětlení celé situace. Navíc ho neodmítáte po citové stránce, ale naopak se k němu přitulíte a dáváte najevo, že vám dělá jeho přítomnost dobře. V ideálním případě nabídnete alternativní formy fyzického kontaktu, jako je třeba líbání nebo mazlení.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Odmítnout lze tak, aby se druhý neurazil, nenaštval, ani ho to neboleloFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Asertivní odmítnutí

Asertivní odmítnutí představuje jasný a přímý způsob vysvětlení nezájmu. „Děkuji, nechci, nemám na milování náladu.“ Nic víc, nic méně. Žádné vymýšlení, milosrdné lži, omluvy, pocity viny a podobně. Partnerovi naservírujete, jak se věci mají, a jdete si po svých. No, taky varianta.

3. Zbabělý postoj

Vymlouváte se na migrénu, ačkoli vás nic nebolí. Předhazujete příčiny a důvody, které se s realitou ani zdaleka neztotožňují. Vlastně nejčastěji děláte, že spíte. Jen pro představu, anonymní celorepublikový výzkum uspořádaný agenturou STEM/MARK (pod supervizí sexuologického ústavu), jehož se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35–65 let, odhalil, že mezi výmluvy, které ženy používají, když nemají chuť na sex, patří hlavně bolest hlavy, únava a přepracovanost a téměř 30 procent místo sexu raději předstírá spánek.

Muži se nejčastěji vymlouvají na únavu a stres v práci. V rámci tohoto průzkumu se však objevil i případ, kdy jistá osoba nemohla souložit, protože „musela nakrmit kočku“. Ehm…

4. Nepřátelský mód

„To si snad děláš srandu, že máš odvahu po mě chtít sex, když vidíš, v jakém jsem stavu!“ Tak takhle, prosím ne, nechcete-li váš vztah poškodit. Takovíto lidé berou trochu dětinsky jakoukoli snahu o sblížení jako důvod k hádce a napadání. Osoba, která je o milování žádána, je odtažitá až agresivní, a je jí jedno, čí city svým chováním raní. Nedomýšlí důsledky a je zářným příkladem sobce, který myslí jen a jen na sebe.

Shrnutí není nijak překvapivé. Vědci zjistili, že uklidňující odmítnutí je nejideálnější variantou. Snižuje riziko nespokojenosti, nedorozumění a konfliktů a nikomu neubližuje. Asertivní a zbabělý postoj patří mezi neutrální jednání, také ještě relativně bezpečné. Nepřátelské chování je nejhorší, protože přirozeně poškozuje partnerské pouto.

Reklama

Načítám