Hlavní obsah

4 malé změny, které dokážou zázraky. Začněte ještě dnes

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Chcete se cítit lépe? Není nutné úplně od základů měnit celoživotní zvyklosti. Někdy stačí pár jednoduchých změn, které pomohou k lepšímu spánku, zmírnění stresu, zdravějšímu i štíhlejšímu tělu. Máme čtyři taková doporučení.

Článek

Chcete být zdravější, klidnější a spokojenější? Rozhodně nemusíte ze dne na den změnit celý svůj životní styl. Stačí začlenit několik nenápadných návyků do každodenního života. Jedná se o celkem „bezbolestné“ změny, které ovšem dokážou v relativně krátkém čase zázraky. Máme pro vás čtyři docela jednoduché tipy.

1. Nezanedbávejte příjem bílkovin

Pro udržení optimálního zdraví je zásadní konzumace bílkovin. Jedná se o základní stavební kameny svalstva. Dospělý člověk by měl denně přijmout minimálně 1 až 1,2 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Střídejte zdroje a nezaměřujte se pouze na ty živočišné. Dopřávejte si nejen vejce, sýry, jogurty, tvarohy, kefíry, bílé maso, jednou do týdne hovězí nebo vepřové, ale také tofu, robi, seitan, luštěniny, celozrnné obiloviny a ořechy.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Protahování vás může udržet pružné, silné a pohyblivé. Protáhněte se každé ráno i večerFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

2. Hýbejte se přirozeně a co nejčastěji

Pohyb není jen cílené trénování či cvičení. Malé věci se sčítají a udržují vás na správné cestě. „Už tři minuty pohybu dokážou příznivě ovlivnit vaše rozhodovací schopnosti,“ potvrzuje lékařka Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. Využívejte příležitosti k přirozené fyzické aktivitě. Vstávejte pravidelně od práce, abyste se prošli nebo protáhli. Výtah vyměňte za schody, auto občas za kolo nebo pěší chůzi. Zakomponujte pohyb do každodenní rutiny a nechte jej, ať se stane nedílnou součástí vašeho života. Choďte co nejčastěji do přírody!

3. Dýchejte zhluboka

Kdykoliv během dne zaměřte pozornost na dech. Nádech byste měli cítit až v pánevním dnu, s výdechem stahujte spodní žebra dolů a k sobě. „Každý hluboký nádech do břicha reflexně uvolňuje často přetížené svaly oblasti beder,“ říká Marie Skalská. „Správné dýchání dodá psychické i fyzické výkonnosti zcela jiný rozměr. Síla bránice a aktivita plic navíc posílí imunitu,“ přitakává Radka Pamětická, instruktorka jógy a zdravotního cvičení.

Každý den začněte a ukončete dechovým cvičením: zavřete oči, sledujte dech a všechny myšlenky nechte jen plynout. Dejte důraz na výdech, který by měl být dvakrát delší než nádech, a dostaňte spolu s ním z těla ven vše, co vás trápí a svazuje. A pak sledujte nádech, jak přirozeně přichází.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Silné vnitřní svalstvo, svěží mysl a funkční imunitní systém. O to se postará správné dýcháníFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Každé ráno se protáhněte

Protahování vás může dlouhodobě udržovat pohyblivé, pružné a silné. Věnujte mu každé ráno alespoň 10 minut. Položte se na záda, srovnejte je a uvolněte. Potom přitáhněte pravé koleno k hrudníku a dýchejte do břicha, do hrudníku, klíčních kostí, s výdechem zatlačte spodní žebra dolů. Vydržte po dobu pěti hlubokých nádechů a výdechů a potom vyměňte strany.

Přitáhněte k hrudníku obě kolena a promasírujte bedra houpáním ze strany na stranu. Poté nohy položte na jednu stranu, prodýchejte a přesuňte na druhou. Pak se vytáhněte za rukama a nohama do dálky, s nádechem napněte všechny svaly, s výdechem uvolněte. Chvíli si ještě poležte a dýchejte.

Jemné večerní protažení pomůže mírnit únavu po celodenním sezení. „Zaměřte se zejména na svaly zad, horní část trapézového svalu,“ radí Marie Skalská.

Nemůžete se přinutit hýbat? Těchto 6 pravidel vás to konečně naučí!

Reklama

Načítám