Hlavní obsah

Hledáme ten pravý a jediný správný bramborový salát: Jste tým hrášek, gothaj, nebo jablko?

Foto: FotosDo, Shutterstock.com

Foto: FotosDo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždy kolem Vánoc se rozhoří vášnivé diskuse o tom, co vlastně patří do pravého bramborového salátu. Mají v něm tedy co dělat salám, cibule, hrášek a další „sporné“ suroviny?

Článek

O tom, co dát do bramborového salátu a co tam naopak rozhodně nepatří, se dovedou lidé pěkně pohádat. Tu „pravou“ a „jedinou správnou“ recepturu má zkrátka každá česká rodina a pevně si za ní stojí. Kam byste se přidali vy – do týmu hrášek, gothaj nebo jogurt místo majonézy?

Kde se vzal bramborový salát?

I když většina lidí považuje bramborový salát za typicky české jídlo, jeho původ je nejasný. Pravděpodobně k nám přišel z Ruska a obsahoval i spoustu netradičních surovin jako krevety, lanýže a podobně. Dnešní podobě se více přiblížila Magdalena Dobromila Rettigová, jež se o něm poprvé zmínila v kuchařce z roku 1826 jako o jídle, do kterého lze zpracovat různé zbytky. A jak pro ni bylo typické, nešetřila majonézou.

Už povědomou recepturu salátu, spolu se smaženým kaprem, byste našli v kuchařce Marie Janků-Sandtnerové z roku 1924, a to s odkazem, že jde o součást rakousko-uherské kuchyně. Svou pozici na štědrovečerním stole ale bramborový salát získal až v 50. letech minulého století.

Co patří do bramborového salátu?

O tom, co do salátu patří, se vedou nekonečné spory - někdo přidává například červené kapie, jiný kukuřici, salám nebo kapary. Tradičním základem jsou brambory, mrkev, hrášek a majonéza. Jako dochucovadlo se někdy používá trocha worcesterové omáčky. Vsadit můžete ale i na exotičtější variantu a nasekat do něj najemno ananas.

Podle průzkumu e-shopu s potravinami Košík si 79 % domácností neumí bramborový salát představit bez vajíčka natvrdo. Hrášek do salátu patří podle 57 % oslovených, šunka, salám nebo slanina pak ve 45 % případů. 13 % českých domácností přidává jako důležitou ingredienci jablko a 8,5 % papriku.

Foto: Koarakko, Shutterstock.com

Japonský bramborový salát je variantou pro ty, kteří rádi experimentujíFoto: Koarakko, Shutterstock.com

Salát tradiční i netradiční

A jaký salát můžete letos vyzkoušet? Vyberte si buď tradiční, nebo sáhněte po japonském či vídeňském.

  • Salát podle normy ČSN: Na 500 g oloupaných brambor je třeba 100 g sterilovaných okurek, 85 g cibule, 60 g polotučné hořčice, 20 g octa, 10 g cukru, 20 g soli, 1 g mletého pepře, 150 g majonézy a 40 g nálevu z okurek. Vše nakrájejte a smíchejte.
  • Vídeňský bramborový salát: Na 750 g brambor potřebujete 200 ml hovězího vývaru, jednu jemně nasekanou cibuli, dvě vejce, 5 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce jablečného octa, sůl a pepř a čerstvou pažitku. Uvařené brambory nakrájejte na plátky a zalijte horkým vývarem. V misce smíchejte cibuli, pažitku, ocet, olej a hořčici, osolte a opepřete, promíchejte.
  • Japonský bramborový salát: Potřebujete 3-4 větší brambory, salátovou okurku, dva silnější plátky šunky, majonézu, rýžový ocet, pepř a sůl dle chuti. Okurku nakrájejte na tenká kolečka, prosolte a nechejte odležet, aby pustila vodu. Brambory uvařte ve slupce, horké rozmačkejte a přidejte rýžový ocet. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na nudličky, stejně jako šunku. Okurku propláchněte a vše smíchejte dohromady, pak přidejte majonézu a případně dochuťte.

Odlehčený salát snězte rychleji, klasiku do tří dnů

Jestliže se snažíte udělat bramborový salát zdravěji, můžete část majonézy nahradit jogurtem – pak ho ale přidejte těsně před podáváním, protože obsahuje živé organismy, které podporují kvašení, salát se tedy rychleji kazí.

Obecně dejte pozor na skladování jakéhokoli druhu bramborového salátu i na manipulaci s ním – například do něj nedávejte už použitou a olízanou lžíci. Vždy ho skladujte v lednici a na stůl dejte jen tolik, kolik sníte. I tak byste ho neměli uchovávat déle než tři dny.

Triky šéfkuchařů: jak na bramborový salát

Bramborový salát samozřejmě připravují i šéfkuchaři, takže pro vás mají pár rad, jak postupovat:

● Mrkev do salátu nemusíte vařit zvlášť, přidejte ji do jednoho hrnce spolu s bramborami.

● Aby se vajíčka po uvaření lépe loupala, přidejte k nim do vody dvě čajové lžičky jedlé sody. Bílek se nebude tak lepit na skořápku.

● Cibuli do salátu přidávejte vařenou nebo nakládanou. Syrová urychlí kvašení a salát vydrží i v lednici kratší dobu.

Načítám