Hlavní obsah

Řízky, salát, cukroví, chlebíčky, svařák! Jak jim odolat a netloustnout o Vánocích?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odolat všem tradičním vánočním pochoutkám a cukroví, to chce fakt silnou vůli. Jak zařídit, abyste se nepřejídali a zbytečně nenabrali to, co se vám třeba právě letos podařilo shodit? Poradí vám odborníci na stravování.

Článek

Typické české Vánoce, to jsou i stoly plné jídla, „gaučing“ u televize a drinky s přáteli. Jak jen si máte pomoct a odolat všem svátečním lákadlům? Co je jenom těch výčitek, když přijedete k babičce a odmítnete její báječné cukroví nebo skleničku něčeho „na zahřátí“…

Vánoční plán, jak netloustnout

Jak si i během svátků udržet hmotnost, to je věčné téma, kterým se zabývají i nutriční odborníci. A ti mají jasno: Abyste během Vánoc odolali svodům, chce to řádné plánování. „Celé adventní období a Vánoce zpravidla znamenají přemíru nezdravého jídla a pití, což může přerušit pracně vybudované správné návyky a vrátit hubnoucího do starých kolejí - a to je extrémně demotivující,“ říká MUDr. Klaudia Hálová Karoliová, internistka a obezitoložka ze spolku Zastavme nadváhu a obezitu.

Strategie zdravých Vánoc

Jak to tedy udělat, abyste letos od Ježíška nedostali kromě dárků i nechtěných pár kilo navíc? Odborníci pro vás mají tyto rady:

1. Odlehčete vánoční recepty

Nemusíte se úplně vzdát tradičních pochoutek, jen si je trochu přizpůsobte. „Snižte množství přidaného tuku – polévku zahustěte místo jíšky strouhanou bramborou nebo zeleninou, majonézu v bramborovém salátu nahraďte alespoň z půlky bílým jogurtem, light či sójovou majonézou a nepřidávejte do něj salám,“ navrhuje Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeutka a místopředsedkyně výboru Sekce nutričních terapeutů České asociace sester.

Místo klasického smaženého kapra nebo řízku zvolte přírodní úpravu masa bez trojobalu. Jestli na trojobalu trváte, pak místo pánve s tukem využijte horkovzdušnou fritézu nebo troubu.

Na druhou stranu – pokud se na vánoční dobroty těšíte celý rok, neodpírejte si je, jen zvažte velikost porce a zamezte neustálému „uzobávání“.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jsou pro vás Vánoce svátky přejídání, nebo udržíte své chutě na uzdě?Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Na návštěvu s vlastní krabičkou

Musíte ochutnat naše cukroví, domácí vaječňák… Klasický scénář povánočních návštěv, že? Jestli víte, že byste odmítnutím urazili, před návštěvou jezte jen lehké jídlo nebo zeleninu a u hostů ochutnejte jen symbolicky a vyberte si z nabízeného jen to, na co máte nejvíc chuť. „Je důležité jíst v klidu, pomalu a vše pořádně přežvýkat. Také jíst do polosyta, jídlo si tak víc vychutnáte a zbytečně se nepřejíte,“ doporučuje MUDr. Klaudia Hálová Karoliová.

Jestliže opravdu nechcete porušit jídelníček, doneste si své jídlo v krabičce – může to být pomazánka z tvarohu či žervé nebo alternativní vánoční cukroví. I s ním opatrně – může být kvůli celozrnné mouce nutričně hodnotnější, a pokud navíc neuspokojí vaši chuť na sladké, sníte ho daleko víc. Pak tedy raději volte klasiku a jen korigujte množství.

3. Pozor na přípitky

Sváteční setkávání bývá provázeno přípitkem na zdraví, hlavní roli přitom hraje třeba domácí „vaječňák“. Alkohol je ale nepřítelem hubnutí. „Nejvíce energie obsahují tuky, ale alkohol je hned na druhém místě, má téměř dvakrát více kalorií než sacharidy či bílkoviny. Navíc podporuje chuť k jídlu, zejména chuť na smažené a sladké, a snižuje schopnost odolat přejídání,“ varuje nutriční terapeutka Mgr. Aneta Sadílková.

4. Jděte na procházku

I když dávají jednu pohádku za druhou, nemělo by vás to přišpendlit ke gauči. Po vydatném jídle by měl vždy následovat pohyb. „I když vám zdravotní stav delší chůzi nedovoluje, jděte alespoň na dvě krátké procházky, zacvičte si doma, jezděte na rotopedu a podobně, jakákoliv fyzická činnost udržuje tělo funkční a působí dobře na psychiku,“ radí Mgr. Aneta Sadílková.

5. Nestresujte se!

Na závěr je dobré si uvědomit, že hlavní je klid a pohoda. Stresovat se je totiž horší než trochu zahřešit jídlem. „Stresový hormon kortizol dokáže napáchat více škody než tučné jídlo. Stres a únava totiž výrazně zvyšují chuť k jídlu a s tím roste i riziko přejídání,“ upozorňuje MUDr. Klaudia Hálová Karoliová.

K Vánocům patří kromě dobrého jídla a pití samozřejmě dárky. A ani za ně nemusíte utratit majlant!

Načítám