Hlavní obsah

Vánoční slepované cukroví s vůní matcha čaje

Hodnocení:
(61)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Jemný čaj matcha se získává rozemletím těch nejvybranějších čajových lístků, má specifickou vůni a chuť. Vyzkoušejte jej v kombinaci s vánočním slepovaným máslovým cukrovím. Pokud jste tak ještě neučinili a rádi zkoušíte nové věci, jistě vás velmi mile překvapí. Cukroví bude mít navíc krásně zelenkavou barvu, která se k vánoční atmosféře příjemně hodí.

Ingredience pro:
45 kousků
Budete potřebovat:
  • 80 g loupaných mandlí
  • 240 g hladké mouky
  • sůl
  • 2 lžíce matcha čaje
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
Na dokončení:
  • marmeláda
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Celé loupané mandle opečte nasucho v pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte v mixéru na jemnou mandlovou moučku.

Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, matcha čaj, nasekané mandle a oba cukry. Vše smíchejte a poté přidejte na kousky pokrájené máslo. Zapracujte jej pomocí prstů do mouky a nakonec zapracujte také žloutek.

Krok 3: Hotové těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Ideální však bude, když necháte těsto v lednici přes noc.

Krok 4: Těsto vyválejte na moukou poprášené pracovní desce na plát silný asi 3 až 5 mm, ze kterého vykrajujte tvary dle vlastních preferencí. Vykrajujte plné tvary a samozřejmě i ty s otvorem uprostřed, které ze slepovaného cukroví dělají tu správnou ozdobu.

Krok 5: Vykrájené tvary vyskládejte postupně na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte zvlášť ty s otvorem a bez něj v troubě předehřáté na 170 °C, každý plech asi 10 minut.

Krok 6: Upečené cukroví nechte vychladnout. Poté spodní část tvarů (v mém případě koleček a hvězdiček) otočte stranou, na které se pekly, vzhůru a doprostřed naneste dostatečné množství marmelády, kterou máte nejraději (já použila lesní plody). Vrchní části pocukrujte, a poté opatrně nalepte na marmeládou potřené základy.

Krok 7: Poslední krok je ten nejtěžší – připravené cukroví vyskládejte do krabice a nechte na chladném místě pár dní odležet. Lahodný výsledek vám bude odměnou.

Hledáte tip na výborné perníčky? My máme pro vás hned tři!

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 12. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.