Hlavní obsah
3,3
(106)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jemný čaj matcha se získává rozemletím těch nejvybranějších čajových lístků, má specifickou vůni a chuť. Vyzkoušejte jej v kombinaci s vánočním slepovaným máslovým cukrovím. Pokud jste tak ještě neučinili a rádi zkoušíte nové věci, jistě vás velmi mile překvapí. Cukroví bude mít navíc krásně zelenkavou barvu, která se k vánoční atmosféře příjemně hodí.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
45 kousků
  • 80 g mandlí
  • 240 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce matcha čaje
  • 80 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 ks žloutků
Na dokončení
  • 200 g marmelády
  • 3 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Celé loupané mandle opečte nasucho v pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte v mixéru na jemnou mandlovou moučku.

02.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, matcha čaj, nasekané mandle a oba cukry. Vše smíchejte a poté přidejte na kousky pokrájené máslo. Zapracujte jej pomocí prstů do mouky a nakonec zapracujte také žloutek.

03.

Hotové těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Ideální však bude, když necháte těsto v lednici přes noc.

04.

Těsto vyválejte na moukou poprášené pracovní desce na plát silný asi 3 až 5 mm, ze kterého vykrajujte tvary dle vlastních preferencí. Vykrajujte plné tvary a samozřejmě i ty s otvorem uprostřed, které ze slepovaného cukroví dělají tu správnou ozdobu.

05.

Vykrájené tvary vyskládejte postupně na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte zvlášť ty s otvorem a bez něj v troubě předehřáté na 170 °C, každý plech asi 10 minut.

06.

Upečené cukroví nechte vychladnout. Poté spodní část tvarů (v mém případě koleček a hvězdiček) otočte stranou, na které se pekly, vzhůru a doprostřed naneste dostatečné množství marmelády, kterou máte nejraději. Vrchní části pocukrujte, a poté opatrně nalepte na marmeládou potřené základy.

07.

Poslední krok je ten nejtěžší – připravené cukroví vyskládejte do krabice a nechte na chladném místě pár dní odležet. Lahodný výsledek vám bude odměnou.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Načítám