Článek
Postup
Krok 1: Celé loupané mandle opečte nasucho v pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte v mixéru na jemnou mandlovou moučku.
Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, matcha čaj, nasekané mandle a oba cukry. Vše smíchejte a poté přidejte na kousky pokrájené máslo. Zapracujte jej pomocí prstů do mouky a nakonec zapracujte také žloutek.
Krok 3: Hotové těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Ideální však bude, když necháte těsto v lednici přes noc.
Krok 4: Těsto vyválejte na moukou poprášené pracovní desce na plát silný asi 3 až 5 mm, ze kterého vykrajujte tvary dle vlastních preferencí. Vykrajujte plné tvary a samozřejmě i ty s otvorem uprostřed, které ze slepovaného cukroví dělají tu správnou ozdobu.
Krok 5: Vykrájené tvary vyskládejte postupně na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte zvlášť ty s otvorem a bez něj v troubě předehřáté na 170 °C, každý plech asi 10 minut.
Krok 6: Upečené cukroví nechte vychladnout. Poté spodní část tvarů (v mém případě koleček a hvězdiček) otočte stranou, na které se pekly, vzhůru a doprostřed naneste dostatečné množství marmelády, kterou máte nejraději (já použila lesní plody). Vrchní části pocukrujte, a poté opatrně nalepte na marmeládou potřené základy.
Krok 7: Poslední krok je ten nejtěžší – připravené cukroví vyskládejte do krabice a nechte na chladném místě pár dní odležet. Lahodný výsledek vám bude odměnou.
Hledáte tip na výborné perníčky? My máme pro vás hned tři!