Hlavní obsah

Vánoční slepované cukroví s vůní matcha čaje

Hodnocení:
(27)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Jemný čaj matcha se získává rozemletím těch nejvybranějších čajových lístků, má specifickou vůni a chuť. Vyzkoušejte jej v kombinaci s vánočním slepovaným máslovým cukrovím. Pokud jste tak ještě neučinili a rádi zkoušíte nové věci, jistě vás velmi mile překvapí. Cukroví bude mít navíc krásně zelenkavou barvu, která se k vánoční atmosféře příjemně hodí.

Ingredience pro:
45 kousků
Budete potřebovat:
  • 80 g loupaných mandlí
  • 240 g hladké mouky
  • sůl
  • 2 lžíce matcha čaje
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
Na dokončení:
  • marmeláda
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Celé loupané mandle opečte nasucho v pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte v mixéru na jemnou mandlovou moučku.

Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, matcha čaj, nasekané mandle a oba cukry. Vše smíchejte a poté přidejte na kousky pokrájené máslo. Zapracujte jej pomocí prstů do mouky a nakonec zapracujte také žloutek.

Krok 3: Hotové těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Ideální však bude, když necháte těsto v lednici přes noc.

Krok 4: Těsto vyválejte na moukou poprášené pracovní desce na plát silný asi 3 až 5 mm, ze kterého vykrajujte tvary dle vlastních preferencí. Vykrajujte plné tvary a samozřejmě i ty s otvorem uprostřed, které ze slepovaného cukroví dělají tu správnou ozdobu.

Krok 5: Vykrájené tvary vyskládejte postupně na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte zvlášť ty s otvorem a bez něj v troubě předehřáté na 170 °C, každý plech asi 10 minut.

Krok 6: Upečené cukroví nechte vychladnout. Poté spodní část tvarů (v mém případě koleček a hvězdiček) otočte stranou, na které se pekly, vzhůru a doprostřed naneste dostatečné množství marmelády, kterou máte nejraději (já použila lesní plody). Vrchní části pocukrujte, a poté opatrně nalepte na marmeládou potřené základy.

Krok 7: Poslední krok je ten nejtěžší – připravené cukroví vyskládejte do krabice a nechte na chladném místě pár dní odležet. Lahodný výsledek vám bude odměnou.

Hledáte tip na výborné perníčky? My máme pro vás hned tři!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama