Hlavní obsah

Išelské dortíčky: klasické vánoční cukroví

Hodnocení:
(63)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Křehké sušenkové těsto vonící po skořici a citronové kůře, lahodná rumovo-oříšková náplň a křupavý vlašský ořech s čokoládou navrch, to jsou tradiční išelské dortíčky. Chvilku času vám sice zaberou, ale stojí to za to!

Ingredience pro:
45 kusů
Na těsto potřebujete:
  • 210 g hladké mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 70 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 40 g loupaných mandlí
  • 140 g másla
Na náplň potřebujete:
  • 150 g lískových oříšků
  • 100 g cukru moučka
  • 3 lžíce rumu
  • 70 g meruňkové marmelády
  • 50 g másla
Na dokončení potřebujete:
  • 100 g nastrouhané hořké čokolády 65%
  • 6 lžic smetany ke šlehání 30%
  • 45 ks vlašských ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Z prosáté mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň dvě hodiny nebo do druhého dne v chladu odležet.

Krok 2: Těsto pak na pomoučené ploše vyválejte na asi 3 mm silný plát. Vykrajujte kolečka, klaďte je na pečicí papír a pečte asi 10 minut při 170 °C. Papír z plechu vždy opatrně stáhněte a cukroví na něm nechte vychladnout, než upečete další várku.

Krok 3: Čokoládu rozpusťte se smetanou a polovinu vychladlých koleček s ní potřete. Ještě než zatuhne, vmáčkněte do každého polovinu vlašského ořechu nebo mandle.

Krok 4: Oříšky nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, v utěrce je pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky a (víceméně) oloupané ořechy rozmixujte. Smíchejte s cukrem, rumem, džemem (skvělý je i rybízový nebo brusinkový) a máslem a zbylá kolečka tímto krémem plňte. Přitiskněte kolečka s polevou a nechte alespoň týden odležet v uzavíratelné krabici.

A jaké cukroví je u vás nejoblíbenější?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama