Hlavní obsah

Venkovní grilování: kam se hodí elektřina, kam plyn či uhlí?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com
12. 5. 2021

Taky zbožňujete letní večer plný vůně grilovaných dobrot? Potom je nejvyšší čas na nový gril. Nevíte, který se hodí na balkon a který na zahradu? Díky našim tipům určitě neuděláte při výběru chybu.

Článek

O tom, jak vybírat gril, najdete na internetu spoustu informací. Ale ne vždy obsahují odpovědi na to, co vás zrovna zajímá. Poradíme vám, na co se zaměřit, když chcete grilovat hlavně na balkoně, nebo když si potrpíte na grilování velkých kusů masa. A taky vám prozradíme, čeho byste se měli vyvarovat, abyste nakonec neměli doma krásný drahý gril, který nebudete používat.

Gril na balkon

Už víte, kde budete gril používat? Jestli na balkoně, je nejlepší dát na radu Martina Veselého z firmy Mountfield: „Příznivci grilování na menší terasy nebo balkony obvykle volí elektrické grily. Jsou skvělým řešením pro malé venkovní prostory s přístupem k elektrické síti.“  Výhodou navíc je, že od roštu neodskakují žhavé uhlíky, takže nepotřebujete dodržovat bezpečnou vzdálenost, a ušetříte tak místo.

Foto: Archiv firmy

Stolní elektrický gril Q 1400 Weber představuje ideální řešení pro grilování zcela bez plynu a dřevěného uhlí a jeho další výhodou je, že se dá snadno přemístit. Cena: 7990 Kč. Prodává: Bauhaus

Foto: Archiv firmy

Elektrický gril Severin PG 8541 2v1 kombinuje stojanový a stolní gril. Má poklop a teploměr, takže je ideální pro grilování na balkoně nebo terase s minimálním množstvím zápachu a kouře. Cena: 3340 Kč. Prodává: Bauhaus

Gril na velkou terasu nebo zahradu

Plynové grily jsou na prostor trochu náročnější, protože vyžadují manipulaci s plynovou bombou. Nicméně skvěle se uplatní jak na zahradě, tak i prostornější terase. Ovšem králem zahradního grilování je gril na dřevěné uhlí. „I když rozdělávání ohně zabere víc času, je to pro mnohé součástí rituálu, symbolem návratu k přírodě a svobodě. Příznivci klasických grilů tvrdí, že perfektní kouřové chuti pokrmů lze dosáhnout pouze grilováním na dřevěném uhlí,“ říká Alena Križánková ze společnosti Bauhaus.

Foto: Archiv firmy

Plynový gril Convective 310B je vybaven 3 hořáky z nerezové oceli s ovládáním výkonu pro každý samostatně a praktickým elektronickým zapalováním. Cena: 8290 Kč. Prodává: Mountfield

Foto: Archiv firmy

Campingaz C-line 2 Classic: Plynový gril s 2 keramickými hořáky umístěnými po bocích vany je vybaven kovovými postranními stolky a čelní odkládací plochou, teploměrem a jako zdroj energie mu slouží PB láhev. Cena: 8999 Kč. Prodává: Mall

Ryhlé grilování

Pokud ale stále někam spěcháte, tak rovnou ze svých úvah gril na dřevěné uhlí vyškrtněte. K rychlé přípravě jídla se hodí buď grily elektrické, nebo plynové. Nastartujete je stisknutím jediného tlačítka, jejich grilovací plocha se rozpálí během několika minut, a vy můžete začít hned opékat.

Foto: Archiv firmy

Gril Fieldmann FZG 1008 je vybaven pochromovanými rošty s možností odklopení, které zajišťuje pohodlné doplňování dřevěného uhlí či briket, a navíc je vybavený také odkládacím ohřívacím roštem. Cena: 3999 Kč. Prodává: Filedmann

Foto: Archiv firmy

Gril na pelety Navigator 850 Pit Boss umožňuje nastavit teplotu a poté ji jen pomocí digitální ovládací desky sledovat, zatímco Navigator za vás provede veškerou práci. Cena: 31 990 Kč. Prodává: Mall

Grilování pro labužníky

Fajnšmekři tvrdí, že se chuť pokrmů připravovaných v různých typech grilů liší. Takže zvláště pokud lpíte na zdravé stravě bez zbytečných tuků, je pro vás ideální elektrický gril, nejlépe opatřený s teflonovou nebo keramickou vrstvou. Ale jste-li naopak milovníky klasických grilovaných kusů masa, které přičichly k ohni, je jasnou volbou gril na dřevěné uhlí.

Pak jde také o to, jestli upřednostňujete přímý způsob grilování, kdy je pokrm vystavený přímému žáru, jako jsou třeba steaky či hamburgery. V tom případě vám stačí otevřený gril. Když si ale chcete čas od času jídlo důkladně progrilovat, což se týká především velkých kusů masa, určitě oceníte gril, který umožňuje i nepřímé grilování, tzn. že ho můžete přikrýt víkem.

Foto: Outdoorchef

S plynovým grilem Outdoorchef Ascona 570 G získáte dva grily v jednom – díky chytrému systému Easy Flip můžete na jednom grilu kombinovat přímé i nepřímé grilování. Cena: 15 990 Kč. Prodává: Kitchenstyle

Foto: Archiv firmy

Hybridní gril Gas2Coa kombinuje výhody metod grilování masa na plynu a dřevěném uhlí Cena: 13 190 Kč. Prodává: Mountfield

Jak vybrat gril

Možná vám ale tohle všechno nestačí a chcete vyzkoušet různé způsoby přípravy jídla. V tom případě asi oceníte nabídku hybridních grilů, které kombinují výhody metod grilování masa na plynu i dřevěném uhlí. Tyto grily zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků i nezaměnitelné aroma dřevěného uhlí. Maso tak připravíte rychle na plynu a až pak se můžete rozhodnout, že ho doděláte na uhlí. Režim paliva změníte během chvilky. Zásobník s uhlím prostě jen vložíte mezi rošt a plynové hořáky.

Na balkoně ano, ale ohleduplně

Domníváte se, že sousedům do vašeho grilování nic není? Pokud grilujete venku, tak se trochu mýlíte. Sice to není na žalobu, protože občanský zákoník grilování na balkoně vyloženě nezakazuje, ale zároveň podle něj musíte dodržet pravidlo, že jím nebudete obtěžovat sousedy. Zkrátka na ně musíte brát ohled. A to hlavně, když se rozhodnete používat gril na dřevěné uhlí, který někdy čoudí. To může totiž leckterého souseda dost vytočit, neboť omamná vůně dřeva se mu otevřeným oknem dostane až do ložnice. Proto se raději nejdříve zamyslete, jestli někoho svým grilováním nepopudíte, případně sousedy radši občas pozvěte na pořádnou grilovačku.

A co nějaké tipy na šikovné vychytávky při grilování

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek