Hlavní obsah

Napínavé záchodové věštění! Stačí jeden pohled a víte, zda jste zdraví nebo ne

Foto: thinkstock

Na toaletě toho můžete zjistit více, než si myslíte!Foto: thinkstock

Reklama

Na toaletě si člověk běžně čte knihu, časopis nebo prohlíží zprávy v mobilu. Když se ale naučí „číst“ před spláchnutím i to, co po sobě zanechává v míse, dozví se spoustu užitečných věcí o svém zdraví.

Článek

Četba z výkalů rozhodně není žádná nuda. Důkazem je košatost češtiny, která má pro označení lidských výkalů celou škálu označení. Bobečky a bobky počínaje přes hovínka, lejna až k jitrnicím. Pokud při pohledu do mísy vidíte hnědý pevný útvar válcovitého tvaru, jste v pohodě, žádná nemilá překvapení vás nečekají. Všechno funguje, jak má. Horší je, když zaznamenáte nějaké „výstřelky“ v barvě, tvaru či konzistenci.

Mazlavá stolice

Žerty stranou. Musíte často používat záchodovou štětku? Znamená to, že vaše strava obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ty prodlužují průchozí dobu, stolice je mastná a lepivá a brání střevům, aby dobře vstřebala živiny z potravy. Omezte tučná jídla a průmyslově zpracované potraviny a jezte víc vlákniny. Ze stravy vylučte hydrogenovaný tuk, který je ve výrobcích s dlouhou trvanlivostí, nekvalitních čokoládách, oplatkách s polevou, zmrzlině a podobně.

Ještě ke všemu žlutá?

Máte nejen jílovitou, mazlavou, ale i okrově zbarvenou stolici, která zanechává na hladině olejovité skvrny a dá se jen obtížně spláchnout? Svědčí to o poruše trávení tuků, jež může být způsobená zánětem slinivky břišní.

Foto: thinkstock

Jakou má stolici vaše dítě?Foto: thinkstock

Místo banánu tužka

Mohlo by se zdát, že na tvaru nezáleží. Omyl! Neobvyklé zúžení stolice, která může připomínat tužku nebo provázek, může být způsobené nádorem v konečníku. Vyšetření u lékaře neodkládejte! Padají-li z vás malé, tvrdé „srnčí bobky“, může to znamenat, že má vaše tělo nedostatek vody. Také ale může jít o příznak takzvané spastické zácpy.

Tuhá, tmavá, rychle klesá ke dnu

Málo pijete, jíte málo vlákniny a příliš mnoho masa. Zařaďte do jídelníčku víc ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. S tvrdou a suchou stolicí mají střeva mnohem víc práce a může způsobit i drobná poranění.

Plave: dostatek vlákniny

Lehká porézní stolice, která chvíli pluje na hladině, a pak jde ke dnu, svědčí o zdravém jídelníčku s dostatkem balastních látek. Gratulujeme! Samozřejmě v případě, že má normální tvar i barvu.

Foto: thinkstock

Nebojte se ohlédnout…Foto: thinkstock

Černá jako dehet: natrávená krev

„Krvácení do horní části trávicího ústrojí se nejčastěji projevuje jako takzvaná melena. Černá, kašovitá, mazlavá stolice, připomínající kolomaz či dehet,“ popisuje příznaky internista Igor Tozzi. Krvácení může být způsobeno vředy či nádory v žaludku či tenkém střevě. Vždy je důvodem k návštěvě lékaře, zvláště když stolice velmi silně páchne. Černé zbarvení (bez nápadného odéru) může mít i příjemnější příčinu: přehnali jste to s borůvkami, červeným vínem nebo užíváte tablety s obsahem železa.

Červená: čerstvá krev (nebo rajčata)

Její cesta byla podstatně kratší, pochází tedy z tlustého střeva nebo konečníku. S objednáním na vyšetření neváhejte už ani den. Příčinou může být kolorektální karcinom (ve výskytu tohoto onemocnění jsme na prvním místě ve světě). Ta lepší varianta: dopřáli jste si rajčatový džus nebo červenou řepu. Stopy krve, které objevíte na toaletním papíru, jsou většinou způsobené hemoroidy nebo drobným natržením konečníku.

Už jste si nechali vyšetřit své tlusté střevo? Nebojte se kolonoskopie.

Reklama

Načítám