Hlavní obsah

Wabi Sabi: Zapomeňte na trendy a vsaďte na přirozenost!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Oslava nedokonalosti, touha vytvořit harmonický domov a odhalit krásu všech věcí. Tak by se dala shrnout filozofie japonské estetiky pojmenované Wabi Sabi. Jak vznikla a jak s ní pracovat v interiéru?

Článek

Principy Wabi Sabi mají své kořeny ve filozofii zenového buddhismu a v Japonsku se poprvé objevily společně s čajovými obřady během 15. století. Obyčejný lid a mnichy pobuřovalo, když si bohatí vychutnávali čaj z draze zdobených šálků, proto na protest začali používat obyčejnou keramiku. Chtěli tím dát najevo, že krása je v jednoduchosti.

V průběhu následujícího století pronikaly i do dalších oblastí japonské kultury a projevovaly se například v kaligrafii, zahradní architektuře nebo v keramice. Na západ se rozšířily v průběhu 19. století a postupem času si našly cestu i do interiérového designu. Jak takový Wabi Sabi domov vypadá a co by v něm nemělo chybět?

Co je Wabi Sabi

Ve světě, kde si značky i produkty zakládají na dokonalosti, zdůrazňuje filozofie Wabi Sabi přirozenost a užívání si života se vším, co nabízí. Slovo „Wabi“ se v dnešní době překládá jako jednoduchý, skromný, pokorný a v souladu s přírodou. „Sabi“ pak v doslovném překladu znamená „květ času“. Pro Wabi Sabi je tak klíčová především jednoduchost, rovnováha a ocenění stárnutí jakožto nezbytné a krásné součásti života.

Wabi Sabi v interiéru

Na stejné hodnoty sází i interiér ve stylu Wabi Sabi. Jeho cílem není předvést luxusní věci a oslnit případné hosty, ale vyvolat v jeho obyvatelích klid, harmonii a pohodu. Každý by si totiž měl ve svém domově především odpočinout, přijít na jiné myšlenky a nabrat energii. A toho lze docílit oproštěním se od všech trendů a nasloucháním svému srdci. Interiér Wabi Sabi proto nemá žádná konkrétní pravidla, přesto existují obecná doporučení, která vás mohou trochu navést a inspirovat.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Každý by se měl ve svém domově cítit v klidu, dostatečně si odpočinout a načerpat inspiraciFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Důraz na přírodní materiály

Jedním z hlavních znaků je využití přírodních materiálů. Ty vytváří hřejivou atmosféru, zútulňují interiér, přibližují jeho majitele i hosty k přírodě a působí na ně uklidňujícím dojmem. Navíc prý podporují pokoru a skromnost.

Vsaďte na dřevěné podlahy, nic nezkazíte ani jejich dobrou imitací. Nepodceňte kvalitu nábytku a dekorací, které by měly odolat častému používání. Spoustu pěkných kousků seženete v bazarech, na internetu nebo facebookových skupinách.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Ke stylu Wabi Sabi patří přírodní materiály a tkaniny. Navozují příjemnou atmosféru a vyvolávají v lidech klid a pokoruFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Škrábance na nábytku jako přednost

Nemusíte ani zakrývat nedokonalosti, jež na nich mohl zanechat zub času. Drobné rýhy, poškrábaný lak, léty vzniklá patina či skvrny od hrnků s horkým nápojem jsou žádoucí. Vypráví příběh svých majitelů a starší věci mají atmosféru.

Stárnutí je přirozený proces a ukrývají se za ním vzpomínky a zážitky. Snaha ho jakkoliv opravit nebo zpomalit je tak marným bojem proti přirozenosti věcí a přináší více škody než užitku. Kromě toho použití starších věcí pomáhá šetřit životní prostředí i vaši peněženku.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pro Wabi Sabi jsou typické přírodní barvy a zemité tóny. Místnostem také dopřejte dostatek přirozeného světlaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Barvy, které uklidňují

Při výběru barev se držte při zemi. Vhodné jsou přírodní odstíny, především ty matné a jemné. Výborně poslouží třeba zemité barvy jako cihlová, písková a olivová, sytější tóny šedé, modré a zelené či tlumené pastelové.

Osvětlení by mělo být co nejvíce přirozené. Pokud používáte to umělé, vybírejte žárovky v teplých nažloutlých barvách a čas od času si doma pro zútulnění atmosféry zapalte svíčku.

Pryč s dokonalostí a pravidelnými tvary

Věci a nábytek vyvažte tak, aby to lahodilo vašemu oku, nikoli oku kamarádky. Vy tady žijete. Nebojte se k dřevěnému nábytku přidat kov nebo sklo, šikovně zkombinovat mat s leskem a hladké povrchy s hrubšími, například cihlou či kamenem. Naprasklé zrcadlo či kabely od svítidel vystavte hrdě na odiv.

Přidejte do života i trošku asymetrie. Takže až příště budete věšet obrazy, odložte metr a zavěste je na stěnu podle vlastní chuti. A přestaňte se stresovat s tím, že dekorační polštáře, hrnky či knihy nejsou dokonale poskládané.

Reklama

Související témata:

Načítám