Hlavní obsah

Co s přebytkem rajčat? Zamrazit, zavařit, usušit

Foto: Kyselova Inna, Shutterstock.com

Foto: Kyselova Inna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé polovině července jsou obvykle rajčatové žně. Urodilo se vám jich tolik, že nevíte, co s nimi? Poradíme vám, jak je zpracovat a tím pádem dlouho uchovat.

Článek

I když jsme si zvykli kupovat je v supermarketu, není nad vlastní rajčata. Chutnají úplně jinak než ta, která vyrostla desetitisíce kilometrů od nás. Jestli je nemáte na zahradě, nezoufejte, i tak se s námi můžete pustit do jejich sušení či zavařování. Dobrá rajčata mívají na trhu, navíc teď nejsou drahá.

1. Zavařování rajčat

Jedním z nejklasičtějších způsobů uchovávání rajčat je zavařování  – ostatně, v mnoha receptech najdete položku „plechovka sterilovaných rajčat“. Jak na to? Rajčata omyjte a asi na 1 minutu vložte do vroucí vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. (Rajčata lze oloupat i v mikrovlnné troubě.) Takto blanšírovaná rajčata snadno oloupete a vyříznete jim tuhý kousek kolem stopky. Na dno litrové sklenice dejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli. Sklenice naplňte oloupanými rajčaty, zalijte vroucí vodou a pevně uzavřete. Pak je při teplotě 90 °C zavařujte asi 40 minut. Hotové rajčatové „kompoty“ nechte vychladnout dnem vzhůru, aby víčka dobře přilehla. Zkuste i další zavařovací triky. 

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Zavařovat můžete velké kusy, stejně jako rajčata na drobno nasekaná či rozmačkanáFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Druhá varianta: Někdo preferuje zavařování rajčat ne v celku, ale pokrájených na kousky. Postup je, až na pár drobností, stejný: oloupaná rajčata nakrájejte (případně rozmačkejte šťouchadlem na brambory) na kousky. Naplňte sklenice, do litrové přidejte lžičku soli a 2 lžíce citronové šťávy. Dobře zavřete a opět sterilujte při teplotě 90 °C 40 minut. Kromě soli a citronu můžete přidat i jemně nasekané bylinky, česnek nebo chilli, nedoporučujeme ale přidávat cibuli – ta totiž i zavařená snadno zkvasí. Naprostou klasikou je pak pikantní domácí kečup.

2. Sušení rajčat

V našich podmínkách se rajčata jen velmi špatně suší na slunci, tolik tropických dní nemíváme. Pomůže vám ale sušička na ovoce a zeleninu, kterou oceníte i při sušení hub (Anebo byste je raději naložili?) nebo výrobě domácí vegety, takže se její nákup určitě vyplatí. Rajčata, ideálně spíš masitější odrůdy, nakrájejte na kolečka silná asi 4 mm, ta rozložte do sušičky  a zapněte. Při teplotě 150 °C se suší 8–10 hodin, záleží na tom, jak silná kolečka jste nakrájeli. Pokud nemáte sušičku, můžete je sušit i v troubě, při stejné teplotě to tam trvá asi 8 hodin. Zejména na začátku ale troubu pravidelně větrejte, aby se z rajčat odpařená voda dostala pryč. Asi 2 hodiny před koncem sušení můžete rajčata posypat směsí koření a česneku. Hotová je skladujte v suchu, nebo je naložte do olivového oleje.

Foto: VelP, Shutterstock.com

Až rajčata vysušíte, můžete je skladovat buď v suchu, nebo je naložit do olivového olejeFoto: VelP, Shutterstock.com

Druhá varianta: Zkraťte dobu sušení o 2 hodiny, aby rajčata byla ještě dostatečně vlhká. Dejte do mixéru (podle potřeby přidejte pár lžic vody), rozmixujte a rajčatový protlak je na světě. Zavařit ho v lehce bublající vodě stačí 15 minut. A pokud rajčata přesušíte tak, že jsou skoro na prach, hoďte je pak také do mixéru a na ten prach je skutečně rozmixujte. Rajčatový prášek je super dochucovadlo třeba salátových zálivek, majonéz  nebo omáček.

3. Mrazení rajčat

Ano, jde to. A je to jednoduché a rychlé. Rajčata přepulte a vyberte z nich semínka. Někdo trvá na loupání, záleží na tom, jak moc vám slupky vadí. Pak je naskládejte do pytlíků, ty pevně uzavřete a šup s nimi do mrazáku. Jejich trvanlivost tam je asi půl roku.

Foto: Vikkin, Shutterstock.com

Správně zpracováná vám vydrží v mrazáku asi půl rokuFoto: Vikkin, Shutterstock.com

Druhá varianta: Druhá možnost je rajčata i se semeníky nakrájet na kousky a naskládat do menších sáčků tak, aby jejich velikost odpovídala 1 velkému hrnku – to je zhruba množství jedné plechovky sterilovaných rajčat.

Jak nejčastěji uchováváte rajčata vy? Pokud je chcete zavařit, vyzkoušejte některý z našich ověřených nakládacích receptů.

Reklama

Načítám