Hlavní obsah

Zánět ledvin: Poznejte ho, dokud je čas!

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Ledviny slouží jako filtr krve. Třídí látky, které se dostanou do organismu, a díky nim jsou pak škodliviny vyloučeny močí. Je tedy velmi důležité, aby ledviny fungovaly, jak mají. Zánět však může vést až k jejich selhání!

Článek

„Zánět ledvin neboli zánět horních močových cest (pyelonefritida) je zánětlivé onemocnění postihující tkáň ledviny, pánvičku a močovody, které vedou moč z ledvin do močového měchýře,“ vysvětluje urolog Luděk Leder.

Příčiny zánětu ledvin

Zánět ledvin nedostanete „jen tak“. Viníkem může být prochlazení, častými původci jsou bakterie, které se šíří močovodem z měchýře, proto nemocný často trpí zároveň zánětem měchýře i ledvin. V některých případech se infekce ledvin v těle může rozšířit krví. Zvýšené riziko zánětu hrozí u lidí s vysokým krevním tlakem nebo oslabeným imunitním systémem.

Příznaky a projevy akutního zánětu

Akutní (rychle nastupující) zánět ledvin s sebou obvykle přináší výrazné příznaky. „Mohou jimi být horečka, zimnice a třesavka, bolesti v bederní krajině, eventuálně v podbřišku či zvracení. Někdy se mohou vyskytnout také příznaky infekce dolních močových cest, tedy pálení, řezání, častější močení, kalná, páchnoucí moč nebo i přítomnost krve v moči,“ popisuje urolog.

Pokud se jedná o chronický zánět, je zrádný: mnohdy se totiž projevuje jen slabými příznaky, a to je o důvod víc, proč by hlavně ženy neměly podceňovat i mírné potíže (např. pobolívání břicha či zad). Nikdy nevíte, jakou vážnější nemoc mohou skrývat (nádorová onemocnění, záněty dalších orgánů v břišní oblasti).

Foto: Thinkstock

Zánět ledvin častěji napadá lidi s oslabenou imunitouFoto: Thinkstock

Test: Jak bolí ledviny?

Častým projevem ledvinového zánětu je bolest v bedrech. Jenže jak poznáte, jestli se jedná o ledviny, nebo jen o namožená záda? Když jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší, tupou bolest vycházející zevnitř.

Vyšetření a léčba

Pokud máte podezření na zánět ledvin, neváhejte s návštěvou lékaře. Vyšetří moč a krev, popřípadě se provede i ultrazvuk močových cest. Tato vyšetření zánět ledvin bezpečně odhalí. Teprve poté jsou předepsány vhodné léky – nejčastěji jde o antibiotika a chemoterapeutika. Drtivá většina zánětů je tímto způsobem úspěšně vyléčena.

Co jíst a pít, když vás zlobí ledviny

Důležité je dostatečně pít (cca dva litry tekutin denně), a to pravidelně v menších dávkách v průběhu celého dne. Dávejte si vodu, minerálky i urologický čaj. Nepijte silnou kávu ani čaj, důležité je vynechat veškerý alkohol a vhodné je vyhnout se dráždivým látkám (pálivé koření, ostré omáčky, pikantní zálivky), neprospívají ani hodně silné vývary.

Komplikace ledvinového zánětu

Se zánětem horních cest močových se není radno zahrávat. Následky totiž mohou být fatální! Pokud ledviny trápíte neléčeným zánětem, jejich funkční schopnost nenávratně klesá. A jestliže dojde k jejich selhání, váš život doslova visí na vlásku. Je nutné provádět dialýzu (čistění organismu) pomocí speciálního přístroje, a to zpravidla třikrát týdně po dobu čtyř až šesti hodin. Ne vždy však vede k úplnému uzdravení. Další možností je provedení komplikované transplantace. A o tu asi nikdo nestojí, že?

Zánět ledvin

  • Jiný název - Infekční zánět horních močových cest, pyelonefritida
  • Popis - Zánětlivé onemocnění ledvin, pánviček a močovodů, které vedou moč z ledvin do močového měchýře.
  • Příznaky - Akutní zánět: horečka, zimnice, třesavka, bolesti v bedrech či v podbřišku, zvracení; někdy se může přidat pálení při močení, kalná moč, krev v moči. Chronický zánět: slabé, či dokonce žádné příznaky.
  • Léčba - Léčí se antibiotiky a chemoterapeutiky (= látky ničící bakterie).
  • Statistika - Po infekcích dýchacích cest jsou záněty močového ústrojí druhé nejčastější.
  • Prevence - Posilování imunity, důsledná léčba zánětů močového měchýře

Reklama

Načítám