Hlavní obsah

Co při chůzi s rukama? Nevhodný pohyb přispívá k hrbení

Foto: MPH Photos, Shutterstock.com

Foto: MPH Photos, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachumlat v zimě ruce do vyhřátých kapes je příjemné, mnohem zdravější je ale nechat paže volně v pohybu. Vytáhněte raději rukavice a zjistěte, jak vyzrát na bolest zad a nelichotivé hrbení. Jakou roli v tom hrají horní končetiny?

Článek

Také máte při chůzi tendenci tlumit paže v jejich přirozeném pohybu? Zdraví nesvědčí ani mobil v ruce, kabelka přes rameno nebo těžké tašky. Vyměňte je za pohodlný batoh a odhalte, proč ruce potřebují dostatek volnosti. Jak správně chodit, aby vás nebolela záda ani ramena?

Správný pohyb paží proti hrbení

Ruce mají volně kmitat vedle těla a rytmicky provázet pohyb nohou. „Při správné chůzi by paže měly provádět poměrně velký pohyb v ramenou a jít až za linii zad. Jen tak dochází k automatické mobilizaci hrudní páteře, která se tak sama napravuje,“ vysvětluje Hana Toufarová, lektorka cvičební metody Fit Pain Free.

Když paže při chůzi nepoužíváte a držíte je u těla, jsou záda neustále nahrbená. To ještě zhoršují těžká zavazadla v rukou nebo pohled upřený do země, nikoli rovně před sebe.

Proč bolí hrudní páteř a ramena

Přiměřený pohyb horních končetin při chůzi je důležitý pro celkovou koordinaci. Pomáhá odlehčit svalům nohou a vyrovnává těžiště těla. Máte-li pocit, že mácháte rukama víc než ostatní, neznepokojujte se a rozhodně se nesnažte paže nijak tlumit. „Je to normální, přirozené a je to prospěšné pro hrudní část páteře i ramena. A naopak, chůze bez používání paží bývá často příčinou bolestí v hrudi,“ vysvětluje Hana Toufarová.

Jestliže ruce nepracují správně, lopatky se po dobu chůze vytahují z ideální pozice, a vy se tak ani na chvilku nenarovnáte. Nepřirozený pohyb brzy pocítíte v ramenou, protože bez pohybu tuhnou. K tomu přispívá i jednostranné přetěžování, například nošení těžké kabelky.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Bolest na hrudi může být způsobena špatným pohybem rukou při chůziFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Co platí na bolavá ramena

Jsou ramena vaše problematická partie? Vsaďte na nordic walking – je o 50 procent efektivnější než normální chůze. Zapojíte při něm větší množství svalů, lépe je protáhnete a uvolníte. V současné době, kdy se dostanete ven jen sporadicky, tak můžete i z minima pohybu získat maximální efekt.

„Při chůzi s holemi zapojujete do pohybu celé tělo, máte rovná záda a zpevňujete břišní svaly,“ říká Markéta Matušíková z České asociace Nordic Walking. Myslete přitom na správnou techniku: tělo je nakloněné mírně dopředu, hlava je prodloužením páteře, pohled směřuje vpřed. Noha je při došlapu v koleni mírně pokrčená, to lépe tlumí nárazy. Hole směřují šikmo vzad a střídavě se zabodávají zhruba doprostřed mezi špičku zadní a patu přední nohy, při zvedání hůlek vychází pohyb z ramenou.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Bolavá ramena se často spojí s bolestí šíje a mohou vést i k bolestem hlavyFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Špatný pohyb paží zkracuje dech

Při správně prováděné procházce ze sebe lépe setřesete stres a doslova se nadechnete. Paže držené strnule u těla totiž negativně ovlivňují i dýchání: je zkrácené a tělo se hůře okysličuje. Klidně paže rozkmitejte ještě více. Prodlouží vám to krok a zrychlí pohyb. Při chůzi ve správném držení dochází k masáži vnitřních orgánů, což je prospěšné mimo jiné i pro budování imunity.

Cvičení na bolavou páteř a ramena

Máte celý den ruce svěšené těsně u těla? Myslete při procházce na protipohyb. Prospěje ztuhlým kloubům, zkráceným svalům, uvolní páteř, lopatky i ramena. Jednoduché cviky můžete provádět klidně za chůze. Každý cvik zopakujte desetkrát, v pozici vydržte patnáct vteřin.

  1. Vzpažte a vytahujte horní končetiny do maximálního napnutí.
  2. Nechte paže nad hlavou a kmitejte jimi střídavě vzad a vpřed.
  3. Dejte ruce v týl, propleťte prsty, pozor, ať lokty nevytáčíte a nenecháte padat. Prodýchejte, krásně si tak otevřete celý hrudník.
  4. Dlaně položte na horní část hýždí, prsty směřují dolů. Protáhnete si krásně ramena.
  5. Upažte s dlaněmi nahoru, držte ruce napnuté a jemně hmitejte, pohyb vychází z ramen.

Reklama

Načítám