Hlavní obsah

Čepice není jen pro děti. Co v zimě škodí uším i vlasům?

Foto: Mark Nazh, Shutterstock.com

Foto: Mark Nazh, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První sníh už dorazil do většiny českých měst a s ním i mrazivé počasí. Štípe vás mráz do uší, sráží se vám jinovatka ve vlasech a chladivý vzduch vás lechtá v nose, ale čepici přesto odmítáte nosit, protože vám nesluší nebo ničí účes? Řekneme vám, k čemu je dobrá.

Článek

Zatímco zbytek těla je dobře skryt pod oblečením, krk, uši, tvář a hlava jsou často vystaveny nemilosrdným účinkům povětrnostních vlivů. Možná venku v mrazech vydržíte bez čepice, šály a rukavic, ale vaše tělo trpí. Riskujete zdravotní potíže, které nekončí příchodem domů do tepla. V čem vás čepice ochrání v tom nehorším počasí na horách i v každodenním pobíhání po městě?

1. Jen tak neprochladnete

Je-li vám zima, organismus má tendenci chránit to nejcennější – mozek a srdce. Pokud by je chlad měl ohrozit, stáhne teplou krev z okrajových částí a šetří ji primárně pro ně. I proto můžete mít studené nohy a ruce. Vyplatí se mít teplé boty i rukavice, ale velkou službu udělá právě čepice. Bez ní totiž hlava rychle prochládá, tělo se soustředí na její zahřátí a další části organismu trpí. Z prochladnutí, které namáhá celkovou imunitu, si snáz uženete virózu, ale i zánět močových cest nebo akutní bolesti zad.

Foto: Stock-Studio, Shutterstock.com

Tělo vyhřívá přednostně mozek a srdce, i proto můžete trpět na věčně ledové ruceFoto: Stock-Studio, Shutterstock.com

2. Ochrání uši

Uši a dutiny ale umí potrápit i samotný chlad, zejména v kombinaci s větrem. Čepice nebo čelenka jsou účinné proti oběma. Pobyt na čerstvém vzduchu a otužování působí na jednu stranu preventivně a posiluje obranyschopnost, nalomené zdraví a počínající rýmu ale nepříznivé počasí snadno zhorší. Zánět se může rozšířit hluboko do dutin a přerůst v bolestivý tlak v celém obličeji. K úlevě můžete zkusit napařování a esenciální oleje, na rýmu a nachlazení nejlépe platí máta, eukalyptus nebo borovice.

3. Mírní teplotní šoky

Nápor představuje nejen venkovní chlad, tělu neprospívá ani teplotní šok, který zažívá například při rychlém přechodu ze zimy do teplé místnosti. Čepice, rukavice a šál pomohou tento šok mírnit. Jinak riskujete oslabení sliznic a snížení obranyschopnosti organismu. To znamená, že pak hůře odoláte náporu virů i bakterií.

Teplotní šoky tak mohou vyvolat i angínu, a ta může způsobit neblahé komplikace. „Angínu by lidé určitě neměli přecházet. Nedoléčená se může vracet či přerůst v chronickou, ale též se k ní mohou přidružit další potíže, především hnisavé abscesy v hrdle či záněty dutin nebo uší,“ varuje internista Bohumil Ždichynec.

Foto: Rita Pirahova, Shutterstock.com

Voňavé oleje pomohou od rýmy a uleví podrážděné nosní slizniciFoto: Rita Pirahova, Shutterstock.com

4. Chrání vlasy před poškozením

Čepice chrání samozřejmě i vaše vlasy. Suchý mrazivý vzduch a vítr totiž přispívá k jejich zjemnění a elektrizování z dehydratace. „Pokud si chcete chladných dnů užívat beze strachu o své vlasy, dopřejte jim jednou týdně masku nebo zábal a peeling na vlasovou pokožku,“ doporučuje Lenka Kašpaříková, tricholožka vlasového centra Clinical Hair.

Rozhodně nikdy nechoďte do mrazivého počasí s vlasy mokrými – ať už po ranním mytí nebo cestou z bazénu, pozor i na pot při venkovním sportování. „Mráz po kontaktu s mokrými vlasy narušuje jejich strukturu, a to již po malé chvilce. Péče o vlas je po jeho narušení pak mnohem náročnější,“ varuje Lenka Kašpaříková. Aby se vám hlava pod čepici nepotila, volte přírodní materiály a správnou velikost. Pak nebudete muset mít obavy ani ze spláclého účesu.

Hledejte kompromisy

Pokud je pro vás čepice a šála příliš, ve městě k ochraně postačí límec či kapuce. Velice dobře také poslouží široké zateplené čelenky, které navíc nezničí ani váš účes. Při delším pobytu v přírodě nebo v horách ale mějte po ruce dlouhý šál, do kterého se krásně zabalíte jako do kukly nebo si z něj vytvoříte provizorní kulich.

Nemusíte ale hned sahat po kulichu, ve městě vsaďte třeba na slušivý klobouk

Načítám