Hlavní obsah

Bylinky proti hypertenzi

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naměřil vám lékař při dvou samostatných vyšetřeních hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg? Pak se i vás týká vysoký krevní tlak, kterému se pro plíživost a nenápadnost příznaků říká tichý zabiják a který zvyšuje riziko onemocnění srdce a mrtvice. Snížit ho mohou pomoct některé bylinky. Na které se zaměřit?

Článek

Vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí v současnosti trpí až pětina populace, v Česku je to až 40 procent lidí mezi 25–64 lety. Nebezpečný je tím, že zvyšuje riziko infarktu, mrtvice, cukrovky, může působit i potíže se zrakem a ledvinami. Na vině bývá genetika i špatná životospráva (stres, hodně soli a alkoholu, nedostatek pohybu a spánku), které způsobují zužování cév, což znesnadňuje průtok krve a zatěžuje celý oběhový systém.

Pro snižování krevního tlaku předepisují lékaři léky a doporučují změnu životosprávy. Dostat tlak pod kontrolu ale mohou pomoct i některé bylinky. Seženete je v lékárnách nebo ve specializovaných obchodech se zdravou výživou a není-li uvedeno jinak, můžete si šálek čaje nebo výluhu z nich dopřávat denně. A aby zafungovaly, měli byste je pravidelně užívat minimálně 3 týdny. Pokud již užíváte léky, vždy se poraďte s lékařem. O jaké bylinky se jedná?

1. Pro snížení úzkosti – kozlík

Úzkost a stres zvýšeně zatěžuje srdce, což se podílí na rozvoji hypertenze. Kozlík lékařský obsahuje rostlinné sloučeniny, které uvolňují tělo i mysl, zvyšují pocit psychické pohody a pomáhají s nespavostí. U citlivých jedinců, zejména u žen, ale může vést k opačným reakcím (místo uklidnění vznikne nežádoucí rozrušení), proto byste po měsíci užívání měli vždy na týden preventivně udělat pauzu. Pokud se u vás symptomy objeví dříve, kozlík vysaďte a poraďte se s bylinkářem či tam, kde jste bylinky zakoupili.

Z kozlíku můžete připravit výluh – lžičku sušené bylinky přelijte šálkem vroucí vody, nechte 10 minut luhovat a poté přeceďte. „Můžete použít i směs bylin – lípu, srdečník a meduňku, které si můžete uvařit na večerní pohodičku,“ radí Lenka Martanová, autorka a lektorka školy Bylinky pro radost.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Bylinky můžete zakoupit ve specializovaných obchodech, nebo si je můžete i sami nasušitFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

2. Pro posílení cév – hloh

Dlouhodobý vysoký krevní tlak cévy oslabuje, proto je dobré zařadit bylinky, které je posilují. Mezi ty patří hloh (jednosemenný i obecný), který navíc zlepšuje průtok krve a podporuje tak činnost srdce.

Jak hloh začít užívat? Spařte lžičku sušených květů v šálku vody, nechte přikryté 10 minut, poté sceďte a vypijte. Tuto dávku si dopřávejte dvakrát až třikrát denně.

3. Pro regulaci tuků a cukrů – pampeliška

Zvýšená hladina tuků a cukrů v krvi zvyšuje riziko kornatění tepen (aterosklerózy), které může vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici. Tukové plaky, které se tvoří na vnitřní straně tepen, zužují jejich průsvit a znesnadňují průtok krve, což nebezpečně zvyšuje krevní tlak. S regulací hladiny tuků a cukrů v krvi pomůže pampeliškový čaj bohatý na prospěšné hořčiny, vitaminy i minerály.

Čaj si připravte z kořene, který je nejúčinnější. „Za války se pampeliškový kořen dokonce pražil a dělala se z něho káva zvaná cikorka,“ zmiňuje Radomír Wojnar, bylinkář a léčitel z Fytoterapeutické-bylinné poradny v Lučině. „Pro přípravu čaje povařte lžičku sušeného kořene dvě minuty ve vodě, sceďte a hned vypijte,“ doporučuje.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čaje a výluhy z bylinek nejen zahřejí, ale pomohou i s léčbou vysokého krevního tlakuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Pro odvodnění – přeslička

Krevní tlak stoupá také v případě, že tělo zadržuje vodu. To je důvod, proč se pro prevenci vysokého krevního tlaku doporučuje omezit příjem soli na maximálně pět gramů denně. Sůl je totiž velkým viníkem hromadění vody v těle. Pro léčbu hypertenze se proto často předepisují močopudné léky (diuretika).

Takové účinky mají i některé bylinky jako třeba přeslička rolní. Její nať obsahuje kyselinu křemičitou, která zefektivňuje práci ledvin i močového měchýře a dokáže tak díky účinnému odvodnění pročistit celý organismus. „K odvodnění se používá osvědčený list pampelišky, který na rozdíl od diuretik nespotřebovává z těla draslík,“ upřesňuje Lenka Martanová.

Lžičku sušené přesličkové nati povařte dvě minuty v šálku vody, hned sceďte a vypijte.

Elixír pro zdravé cévy i srdce

Jednotlivé bylinky můžete také smíchat, a to dohromady stejným dílem. „Většinou se bylinky nakoupí po 50 gramech, vše se smíchá, takže toho bude dohromady 200 gramů, a pravidelně denně se užívají 2 až 3 šálky až do využívání směsi, což je asi 3 týdny,“ říká Radomír Wojnar.

Reklama

Načítám