Hlavní obsah

Cvičení pro štíhlé svaly jako baletka: Elegantní, ale intenzivní barre workout

Foto: Tempura, Gettyimages.com

Foto: Tempura, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barre workout je v našich končinách stále poměrně novinkou. Nicméně v zámoří ho jedou už nějaký ten rok a především modelky. Zajistí vám totiž štíhlé nohy, vypracovaný zadek a rovná záda a ještě se u cvičení budete cítit jako baletka!

Článek

Barre (čti bár) je cvičení u tyče. Nemusíte kvůli tomu do studia nebo si vybudovat žebřiny, doma si postačíte i s vyšší židlí, o kterou se budete moct zlehka opřít. „Jde o moderní verzi baletního tréninku, která je vytvořena za účelem tvarovat a zpevňovat svaly, posílit střed těla, zlepšit koordinaci a pohyblivost,“ říká Matěj Ptáček, osobní trenér sítě fitness center Form Factory.

Barre workout

V rámci lekce můžete čekat mix baletních pozic, pilates a kardia, kdy často jdete na špičky, různě se předkláníte, děláte dřepy, výpady a do toho se snažíte držet elegantní ruce a všechny pohyby vést kontrolovaně a esteticky. Důležitý je vzpřímený postoj.

„Barre je fantastické zejména pro ženy, protože skvěle formuje problémové dolní partie,“ říká trenérka Bára Voštová, s níž si můžete zacvičit i online na YogaMe Home. „Cvičení z 90 % probíhá ve stoje, takže pracuje celé tělo včetně břišních a zádových svalů. Když si představíte baletku, která je narovnaná jako pravítko - tak byste měla stát,“ dodává trenérka.

Jde tedy o propojení silového tréninku s kardiem, takže počítejte s tím, že se i pěkně zapotíte, ale stále se budete cítit jako noblesní baletka! Jednotlivé lekce se však můžou různit celkovým pojetím a být více či méně kardio, ale pořád je propojuje prvek baletění, elegantních pohybů a specifického postavení chodidel.

@emilychadwickvint

This lower body barre exercise is SO POWERFUL. Listen to my voiceover for tips and shout if you have questions! These kinds of workouts changed my life. Stronger body, stronger posture, stronger mindset. They’re not to be underestimated! 🔥 Enjoy #barre #barreworkout #legday #lengthening #strength #womensworkouts #strongwomen #stronglegs #glutes #hamstrings #calves #dancersbody #trainwithme #favouriteworkout #foryou #trending @evolveyou

♬ Euro$tep - West

Tělo jako tanečnice

Ale nebojte, nemusíte mít taneční průpravu, flexibilitu a postavu jako baletky, abyste se mohli zúčastnit lekce. Pro koho je barre určené? „Řekl bych, že především pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového a hledají nějaký jiný rozměr workoutu a tréninkového plánu, než na který jsou zvyklí. Smysl to bude dávat určitě lidem, již jsou kreativní nebo mají cit pro umění, ale obecně je to vhodné úplně pro všechny,“ říká trenér Matěj Ptáček.

Limitem není ani věk nebo jiná omezení: „Barre jde modifikovat pro všechny věkové skupiny a například i v těhotenství můžete některé cviky z této metody zařadit, protože se u cvičení stojí. Jde to, i pokud máte problémy s koleny, jen je potřeba najít lektora, který s tím umí pracovat,“ říká na závěr Bára Voštová.

Moje zkušenost s barre

Troufám si říct, že tohle cvičení bude bavit především ženy (i když na jedné lekci, kterou jsem zkusila, byl i jeden muž). Cviky byly skvěle provázané a měla jsem pocit, že zapojuji každičký sval - především na dolní polovině těla. Zároveň byly cviky poskládané za sebou bez větších pauz, takže jsem měla slušnou i tepovou frekvenci, což mi vyhovovalo - ráda se na lekcích zapotím, abych měla pocit, že jsem si mákla. V závěru hodiny jsme procvičili i břicho a zakončili ji protažením, aby to bylo kompletní. Je to celkem intenzivní trénink, ale zase si můžete být jistí, že výsledky se dostaví. Barre lekce nabízí spousty fitness studií nebo si můžete vybrat z videí na internetu, kde jich najdete nespočet.

Související témata:
Barre (cvičení)

Načítám