Hlavní obsah

Co dělat, když se vám nechce jít běhat? Motivujte se! Změňte trasu nebo hudbu a naplánujte si odměnu

Foto: ZoneCreative, Shutterstock.com

Foto: ZoneCreative, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztratili jste motivaci běhat? To se může stát každému. Zvlášť když se dny krátí a zima leze do tenisek. Jsou ale způsoby, jak znovu oživit zájem a vyrazit na trénink bez ohledu na výmluvy o počasí. Přečtěte si 8 tipů, jak se motivovat.

Článek

Bylo by bláhové si myslet, že se vám vždycky bude chtít vyběhnout. Na druhou stranu, jestli na delší dobu přerušíte pohyb, je možné, že se nikam neposunete. Akci většinou předchází motivace. Jak ji udržet a splnit si sny? Projděte si osm osvědčených motivačních tipů.

1. Nastavte si rozumné cíle

Stanovte si krátkodobé a dlouhodobé cíle. Měly by být realistické a měřitelné. Je-li vaším dlouhodobým cílem třeba uběhnout půlmaraton, vašimi krátkodobými cíli bude několik tréninků týdně (můžete při nich pracovat s tempem, vzdáleností i terénem).

Své běžecké plány si promyslete a sepište. Například v úterý a ve čtvrtek po práci uběhnete 5 kilometrů v parku, v sobotu 10 kilometrů v lese. Udělejte si na každý výběh místo v denním rozvrhu a zapište si ho do kalendáře – snadněji pak svůj plán dodržíte. S každým týdnem pocítíte zlepšení a to vám zvedne chuť do dalších tréninků.

2. Připomeňte si „ten pocit“

Znovu si vzpomeňte, proč jste začali běhat a co vám to v minulosti přineslo. Vybavte si například, jak skvěle se po běhu cítíte. Pohybem se totiž vylučují endorfiny, hormony štěstí, a to je jeden z důvodů, proč po běhu cítíte radost. Připomenutí šťastného pocitu můžete směle aplikovat i na jinou pohybovou aktivitu, kterou máte rádi, a funguje to také na domácí posilování.

3. Změňte trasu nebo styl tréninku

Když je běžecká trasa dlouho stejná, může to u někoho způsobit ztrátu motivace. Zkuste ji měnit a objevujte nová místa. Určitě vám to oživí trénink. Změnit můžete také tréninkový režim: vyzkoušejte si intervalový trénink, střídejte tempo nebo přidejte silové prvky.

4. Přihlaste se na závod

Zaručená klasika, která posílí motivaci k běhu, je registrace na závod. Vytvoříte si tak konkrétní cíl, a sice uběhnout závod (ať už s určitým časovým limitem, anebo s motivací dokončit ho) a nabudíte se do přípravy. Každý týden pak bude představovat další splněnou metu, která vás přiblíží ke startovní čáře.

Foto: Real Sports Photos, Shutterstock.com

Někdy je těžké znovu vyběhnout, ale nevzdávejte to. Nabízejte sami sobě motivaci, posílíte tak nejen tělo, ale i duchaFoto: Real Sports Photos, Shutterstock.com

5. Zapojte přátele a poznejte nové lidi

U běhání určitě platí, že běh ve skupině může být zábavnější a motivující. Nejenže sdílíte zážitky, ale mnohem snadněji udržíte i motivaci. Když si zaplatíte běžecký kurz, bude vás navíc lákat také to, že máte lekce předplacené a nechcete je nechat propadnout. Porozhlédněte se po běžeckých skupinách v okolí, určitě nějakou najdete. Můžete oslovit i trenéra a alespoň jednou týdně mít trénink vedený, ať už ve skupině, nebo individuálně.

6. Experimentujte s hudbou nebo podcasty

Poslech hudby nebo běžeckých podcastů může být skvělý způsob, jak si pohyb zpříjemnit a udržet mysl zaměstnanou. Hudba rozproudí krev v žilách a probudí ve vás sílu. Dejte si ale pozor, abyste kvůli ní nepřepálili tempo. Skvělé je běhat někdy i na „hudbu těla“, kdy posloucháte svůj dech a vnímáte okolí. Snadněji pak můžete reagovat na potřeby organismu a nenutit ho k rychlé adaptaci v rytmu další písničky. Když už zvolíte sluchátka, tak si vyberte podcasty pro dlouhé běhy.

7. Dejte si odpočinek a kompenzační sport

S časem může nadměrné běhání způsobit únavu nebo vyhoření. Dejte proto svému tělu i hlavně dostatek regenerace. Nahraďte některé tréninky kompenzačním sportem a běžte si zaplavat, projet se na kole, vyzkoušet jógu… Nakopne vás to k dalším tréninkům.

8. Odměňte se

Odměny má rád každý. Klíčový je přitom způsob, jakým se odměníte. Vyberte něco, co s během souvisí: nové boty nebo oblečení. S dobrým vybavením se na další výběh budete víc těšit. V zimě vás navíc naláká i teplá sprcha nebo dobré jídlo.

Co si obléct na běhání na podzim a v zimě

  • Funkční a pohodlné: Oblečení by vás nemělo nikde tlačit, svědit ani stahovat. Zvolte funkční materiály, které dobře odvádějí pot od těla.
  • Nepředimenzované a vrstvené: Šikovné je vrstvené oblečení, ale příliš vrstev znamená víc pocení, tedy horší výkon i riziko nachlazení. Před výběhem byste měli cítit mírný pocit zimy. Oblečte se tak, jako by bylo venku o 10 °C víc.

Odborná spolupráce: Mgr. Martin Levý, běžecký trenér Běhu zdar | #behuzdar

Načítám