Hlavní obsah

Jak se nestát ledňáčkem? U sportu a předsevzetí zhubnout vydržíte za splnění 5 podmínek

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha žít lépe a zdravěji, zhubnout, naučit se odpočívat a víc na sebe dbát… Bohulibá předsevzetí, která často vydrží do půlky, maximálně do konce ledna. Jak to zařídit, aby vás nadšení žít lépe jen tak neopustilo?

Článek

Říká se jim ledňáčci a myslí se tím všichni, kdo se hned po Novém roce nahrnou do posiloven, tělocvičen či bazénů a během ledna jejich s nadšením nakoupené permanentky skončí zapomenuté někde na dně tašky či šuplíku. Důvodem ale není jen lenost nebo pohodlnost. Aby vám chuť žít lépe a zdravěji vydržela, je potřeba splnit několik důležitých podmínek. Které především?

1. Nepřepalte start

Trpělivost je nejlepším přítelem vytrvalců. Zkuste si popravdě přiznat, jak dlouho jste se ke kilům navíc dopracovávali. Jejich shazování nemůže být o nic rychlejší. „Proto na sebe buďte hodní a dopřejte si čas k zažití cvičební rutiny,“ doporučuje trenér Matěj Ptáček z Form Factory. Zvolenou aktivitu si zapište do diáře a za její splnění se nezapomeňte odměnit nečím, co máte rádi. Mnohem lepší je začínat například jednou týdně a postupně si pohyb přidávat. Když se zničíte hned na začátku, odpadnete velmi rychle.

2. Poslouchejte své tělo

I sportovci, především ti vrcholoví, znají pojem syndrom vyhoření. A musí pracovat s faktem, že sport, stejně jako každá jiná aktivita, vyžaduje energii. Pokud jí nemáte dostatek, projeví se to poměrně rychle. Do tréninků se vám nebude chtít a nebudou vám přinášet radost. Každé tělo má určité limity a ty je potřeba poznat. Nápomocný vám v tomto může být osobní trenér, které dokáže dobře odlišit lenost od přetížení.

3. Naučte se odpočívat

Správně vyvážit aktivitu odpočinkem je dalším nezbytným krokem k tomu, abyste u zvoleného zdravějšího životního stylu vydrželi. Pokud vám trenér řekne, ať si vezmete volno, myslí to vážně. Ví, proč to říká. To ale neznamená, že musíte doma ležet v posteli a nedělat vůbec nic. Ba naopak. „Běžte se projít, zajděte si do sauny, navštivte pomalou jógu, dopřejte si masáž nebo třeba fyzioterapii,“ radí Matěj Ptáček.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jóga je jedna z možností, jak začít s pravidelným pohybem. Její obrovskou výhodou je, že vylaďuje i psychikuFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Dobře jezte

Zvýšené fyzické aktivitě je třeba přizpůsobit také jídelníček. V zimě i vlivem nedostatku denního světla máme obecně méně energie a s tím souvisí i sklon vybírat si spíše hutnější, více kalorická jídla, která tělo zbytečně utlumují. „Ta ale lze i při snaze zhubnout a pravidelné fyzické aktivitě nahradit zeleninovými polévkami a masovými vývary, které vás zahřejí, nebude vám po nich těžko, a přitom dobře doplní některé vitaminy, minerální látky a v případě masových vývarů i bílkoviny,“ říká nutriční poradkyně a zakladatelka Nutričního institutu Monika Bartolomějová. Pečená či grilovaná zelenina by v těchto zimních měsících měla být základem jídelníčku, doplněná kvalitními bílkovinami (libové maso, mléčné výrobky, luštěniny). Při hubnutí je třeba vyřadit především jednoduché sacharidy a různé pamlsky.

5. Aktivity střídejte

Dalším důležitým aspektem, aby vás pohyb bavil, je i jeho různorodost. Zavřít se několikrát týdně do posilovny zavání mnoha lidem nudou, proto zkuste co nejvíc sportů, ať zjistíte, co vás opravdu těší. Mohou to být i aktivity, které by vás možná ani nenapadly – například ping-pong, lezení po stěně nebo i obyčejné pěší výlety, ale vždy s nějakým cílem. Pokud jste soutěživý typ, investujte do chytrých hodinek, budou vás nejen upomínat, ale i podporovat v dosahování cílů.

Anketa

Vydrží vám novoroční přání déle než do konce ledna?
Ano, chci vydržet!
84,9 %
Ne, jen těžko hledám motivaci...
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 279 čtenářů.

Načítám