Hlavní obsah

Po grilování nemusíte přibrat! Vsaďte na libové maso i saláty a zapomeňte na hermelín

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování vůbec nemusí být v rozporu se snahou něco shodit nebo si udržet váhu, ale hodně to záleží na tom, co si nandáte na talíř – výsledkem může být jak nutričně perfektně vyvážené jídlo s dostatkem bílkovin i vlákniny, tak porce zcela nevhodná se spoustou tuku, solí a skrytých cukrů.

Článek

Pokud chcete grilovat a přitom nepřibrat, je třeba dbát na tři osvědčené zásady. První z nich zní: dejte si libové maso, nikoli uzeniny. Druhá: vyhýbejte se množství různých grilovacích omáček, jsou překvapivé hodně tučné.

Třetí: nepřejídejte se. Při průběžném nandávání grilovaných věcí na talířek člověk snadno ztratí kontrolu nad tím, kolik jídla vlastně snědl, a snadno tak výrazně přešvihne doporučený denní energetický příjem – a to vadí, i když bude vaše jídlo co do složení vyvážené.

Kuřecí je nejlepší

„S množstvím tuku roste i energetická hodnota masa, proto doporučujeme vybírat libové maso. I z libového masa připravíte dobrotu – a nevysušenou. Výsledkem mistra grilu je maso šťavnaté. Určitě to chce trochu zkušeností, ale po několika pokusech najdete ideální teplotu a dobu přípravy. Pro lepší propojení chutí a zachování šťavnatosti nechejte maso chvíli odpočinout a nekrájejte ho ihned po sundání z grilu. Zabalte ho do alobalu nebo nechte v kastrolku s pokličkou pár minut odpočinout,“ radí Hana Málková ze sdružení STOB, jak si pochutnat na libovém grilovaném mase.

Volba masa je skutečně zásadní. Pro představu, zatímco deset deka kuřecích prsou má ani ne pět set kilojoulů, kuřecí stehna už jsou na devíti stech, podobně jako oblíbená vepřová krkovice. Uzeniny mohou mít vzhledem k obsahu tuku až dvojnásobek. Kuřecí je proto dobrou volbou, ale můžete si dát i krůtí a samozřejmě ryby, které se na českých grilovacích party často opomíjejí.

Pozor na grilované sýry, oblíbený hermelín je vůbec největší kalorická bomba, kterou si na rošt můžete dát.

Foto: vkuslandia, Shutterstock.com

Kuřecí maso? Nejlepší volba! Jen pozor na hygienuFoto: vkuslandia, Shutterstock.com

Jaké vybrat maso

Libové maso se však může stát až moc vydatným, pokud ho naložíme do tučné olejové marinády, která přitom podle Málkové vůbec není potřeba. Kuřecí maso před grilováním zkřehne i v jogurtové marinádě, osvědčené jsou ty z balzamikového octa nebo citronové šťávy. Hovězí maso se dá přes noc naložit do marinády s alkoholem, například vodkou, která se zaslouží o to, že bude po tepelné přípravě nad ohněm měkké.

Podobně jako u marinád se dá hodně kalorií ušetřit u různých grilovacích omáček, kterých si dopřáváme zbytečně mnoho v domnění, že jsou dietnější než obligátní tatarky nebo majolka. Jenže často nejsou, navíc v mnoha z nich se skrývá poměrně dost cukrů a různých konzervačních látek. Nedávné výzkumy opakovaně ukázaly, že vysoce průmyslově zpracované potraviny, k nimž hotové grilovací omáčky nade vší pochybnost patří, přispívají k nadměrnému ukládání tuku v těle.

Pokud už se bez omáček neobejdete, udělejte si domácí na bázi jogurtu.

Zálivka bez zbytečných kalorií

Dalším chytákem jsou salátové zálivky, i zde raději vsaďte na doma dělané na bázi trochy olivového oleje, balzamika, citronové šťávy a podobně. Dresing či dip můžete připravit také z bílého jogurtu, zakysané smetany nebo tvarohu, které ochutíte čerstvými bylinkami či česnekem, svět se nezboří, když do misky s dresinkem přidáte jednu lžičku majolky. Salátům se každopádně nevyhýbejte, spolu s trochou brambor představují ideální přílohu ke grilovanému masu.

A ještě jedno upozornění, bacha na alkohol nebo sladké limonády, pokud to dokážete, pijte i na grilovací party vodu nebo třeba slabý vinný střik.

Načítám