Hlavní obsah

Chcete zhubnout ještě do Vánoc? Vsaďte na dýni! Je nízkokalorická, chutná, a navíc posiluje imunitu

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dýně už dávno není jen podzimní dekorace, ale patří mezi nejcennější suroviny chladnější části roku. Pyšní se jemně nasládlou chutí, všestranným využitím a množstvím zdravotních benefitů. V čem všem organismu prospívá? Mimo jiné pomáhá hubnout a udržovat váhu.

Článek

Jakmile se svět zahalí do zlatavých a oranžových podzimních tónů, přichází její chvíle. Dýně se ujímá hlavní role v kuchyni. I když její sláva vrcholí během Halloweenu, rozhodně by neměla zmizet z jídelníčku ani poté. Je totiž bohatým zdrojem vitaminů a minerálů i důležitých antioxidantů, které posilují imunitu, podporují trávení a chrání buňky před stresem. Navíc je nízkokalorická a umí zasytit, takže se hodí i do jídelníčku těch, kdo si hlídají linii. A to se před Vánocemi rozhodně počítá!

Dýně posílí imunitu

Dýně je bohatý zdroj vlákniny a celé řady prospěšných živin. „Obsahuje minerální látky, jako je draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitaminů pak dominuje především C, ale i A,“ uvádí nutriční specialistka Hana Pávková Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Pokud tedy máte v tomto období oslabenou imunitu, dýně vám přijde vhod. Vitamin A pomáhá tělu lépe odolávat infekcím a udržuje obranyschopnost v dobré kondici podobně jako vitamin C. Ten zároveň podporuje tvorbu bílých krvinek, snižuje únavu a vyčerpání, přispívá k psychické pohodě a zlepšuje vstřebávání železa, které je pro správné fungování imunity klíčové.

Dýně pro lepší zrak i krásnou pleť

Tím výčet zdravotních přínosů zdaleka nekončí. „Dýně je bohatým zdrojem betakarotenu, ze kterého si tělo dokáže vytvořit vitamin A,“ doplňuje výživová expertka. Tato důležitá mikroživina pomáhá nejen posílit imunitu, ale také pečuje o zrak, podporuje obnovu buněk a přispívá ke zdravé krvetvorbě. Navíc má skvělý vliv na pleť. Chrání ji před UV zářením a dodává svěžest i zdravý vzhled, což se během chladných měsíců rozhodně hodí.

Foto: Longfin Media, Shutterstock.com

Dýně má mnoho blahodárných účinků na organismusFoto: Longfin Media, Shutterstock.com

Dýně snižuje riziko rakoviny

„Bylo prokázáno, že betakaroten je také účinná zbraň proti rakovině. Čím sytější oranžovou barvu dýně má, tím je obsah této cenné látky vyšší,“ upozorňuje nutriční specialistka. Betakaroten patří mezi karotenoidy s výraznými antioxidačními účinky: pomáhá v těle zneškodňovat volné radikály, které poškozují buňky a mohou hrát roli při vzniku nádorových onemocnění.

Dýně pečuje o zdravé cévy

Barevné plody prospívají také kardiovaskulárnímu systému. Obsahují totiž velké množství draslíku a vlákniny, které podporují zdraví srdce i cév. Draslík napomáhá udržovat normální krevní tlak a snižuje riziko mozkové mrtvice, zatímco vláknina přispívá ke snížení hladiny cholesterolu.

Dýně je nízkokalorická

Kromě celé řady zdravotních benefitů je dýně skvělou volbou i při hubnutí. Obsahuje okolo 90 % vody, a proto má velmi nízkou energetickou hodnotu. A když ji správně zkombinujete, tak i dobře zasytí. Podle Hany Pávkové Málkové se navíc není třeba obávat ani její přirozené sladkosti. „Dýně obsahuje v průměru 5 gramů cukru na 100 gramů, což je zhruba stejně jako u mrkve. Pro srovnání: oblíbené batáty, které nejeden poradce doporučuje do redukčního jídelníčku, mají ve 100 gramech až 8 gramů cukru,“ připomíná nutriční specialistka ze společnosti STOB.

Věděli jste, že..?

  • Přemýšleli jste někdy, jestli je dýně opravdu zelenina? V kuchyni se používá jako plodová zelenina, ovšem z botanického hlediska se jedná o ovoce. Vyvíjí se totiž z květu a obsahuje semena.

Načítám