Hlavní obsah

Jaké muže ženy preferují? Doma chtějí laskavého a pečujícího, na zálety ale volí spíš urostlého

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozhlédnete po dnešních mužích, svalnatého krasavce aby člověk pohledal. Ani Hollywood, který donedávna dobře stavěnými herci celkem oplýval, jich mnoho nenabízí. Většina dnešních slavných jsou spíše střízlíci než hromotluci. Změnil se snad mužský ideál krásy?

Článek

Když na letošní Oscary vtančil Ryan Gosling v růžovém obleku, bylo to hravé, bylo to zábavné, ale sexy? Ani náhodou! Útlý, byť celkem vyrýsovaný Ken, který si se sebou neví vůbec rady, je v Goslingově podání samozřejmě nadsázka. Ale jen tak mezi námi, nesvědčí to náhodou o něčem? Neposunul se v posledních desetiletích vkus žen směrem od urostlých svalovců k mnohem jemnějším typům?

Kam zmizeli svalovci?

Když se řekne krásný chlap, kdo se vám vybaví? Chris Hemsworth? Rozhodně! Ale kolik takových dnes na plátnech kin vídáme? Většina dnešních hvězd má maximálně postavu běžce dálkových tratí a mnozí ani to ne. Od dob, kdy David Hasselhoff pobíhal po pláži v červených plavkách a svaly na něm jen hrály, se mnohé změnilo.

Svalovci s ostře řezanými rysy, jako byl Arnold Schwarzenegger nebo Sylvester Stallone, zmizeli v propadlišti dějin a nahradili je klučíci s něžnou tváří, například Timothée Chalamet, Harry Styles nebo už zmíněný Ryan Gosling. Ostatně nejvíc sexy mužem planety se v loňském roce stal Patrick Dempsey, který také není zrovna prototypem gladiátora. Opravdu tito „noví idolové“ odpovídají současnému ideálu mužské krásy?

Jaké muže ženy chtějí?

Jak odhalila studie provedená na Kalifornské univerzitě, ženy sice preferují svalnatější muže, ale především na hravé úlety či krátkodobé románky. Autor studie, profesor Mitch Brown, ukázal reprezentativnímu vzorku 384 žen fotografie vypracovaných svalovců a následně obrázky hubených mužů. Většina žen se přiznala, že pro romantické dostaveníčko by si určitě vybrala toho svalnatého, ale při dotazu na životního partnera se mnohé rozhodovaly už jinak. „Ženy si spojují svalnaté tělo se zdravím a dobrou kondicí,“ vysvětlil Brown pro New York Post. „Nicméně pro život je pro ně mnohem důležitější najít laskavého člověka, který je bude podporovat a bude mít smysl pro rodinu.

Bicepsy jsou pro ženy důležité

Zdá se ale, že svalnatci to mají u žen vždycky lepší a že řeči o tom, jak se jim vypracovaná těla vlastně moc nelíbí, jsou jen zástěrkou. Alespoň to potvrdila i další studie, tentokrát z australské Griffith University, o které informoval portál Guardian.

Na poměrně malém vzorku 160 žen vědci zkoumali, jak moc či málo se svalnatí muži ženám vlastně líbí. Menší rozsah výzkumu byl prý vyvážen detailností studie a došel k jednoznačným výsledkům. „Že ženy upřednostňují fyzicky silné muže, nás nepřekvapilo. Ale zaskočilo nás, jak silný tento efekt byl,“ prozradil vedoucí výzkumu Aaron Sell. „V našem vzorku jsme nenašli ani jedinou ženu, která by preferovala subtilnější nebo zženštilé tělo proti urostlému svalovci.“

Svalnatí mohou mít i bříško

To je v plném rozporu s tvrzením, že nadměrná muskulatura ženy spíše odrazuje. Vědci předpokládají, že silnější, fyzicky zdatnější muži měli vždy evoluční výhodu a pro ženy představovali vyšší míru bezpečí i schopnosti zajistit pro rodinu zdroje potravy.

A jedno překvapení pro pány na závěr. Další studie, vedená evolučním psychologem Aaronem Lukaszewskim, prokázala, že ženám nikterak nevadí ani menší tělesná výška či mírná nadváha, pokud je vyvážena dojmem síly. „Ukázalo se, že i když máte nadváhu, dominantní vzhled to může hravě vykompenzovat. Když je tlusťoch silný, je to pro ženy v pohodě,“ uvedl Lukaszewski.

A jací muži se líbí vám? Něžný, klučičí typ, nebo namakaný svalovec? Hlasujte v anketě pod článkem.

Anketa

Líbí se vám svalovci à la Arnold Schwarzenegger, nebo jemní muži typu Timothée Chalamet?
Líbí se mi spíše namakaní muži, vzbuzují ve mně pocit bezpečí.
72,9 %
Preferuju něžné typy mužů, kteří netráví život v posilovně.
27,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 727 čtenářů.

Načítám