Hlavní obsah

Nejlepší filmy, na které teď vyrazit do kina. A nezapomeňte na popcorn!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes slavíme mezinárodní den popcornu. Pojďme se tedy podívat na historii pochoutky, kterou máme spojenou s návštěvou kina. Jak a kdy se popcorn spojil s filmovým promítáním? A jaký film vám mohou doporučit naše redaktorky?

Článek

Do kin přišla novinka, na kterou se těšíte? Chcete si ji užít na velkém plátně, se skvělým zvukem a - s popcornem v ruce? Tahle pochoutka, která dokáže máslovou vůní provonět celý sál, je pro mnohé filmové nadšence důvod navíc, proč se do kina těší. Jestli je pro vás tím nej občerstvením právě popcorn, vězte, že v tom nejste sami. Kudy vedla jeho cesta do kin?

Kdy vtrhl popcorn do kin

V roce 1885 byl vynalezen první popcornovač, o pár let později jeho mobilní verze. Stal se populární dobrůtkou při návštěvě cirkusu a sledování sportovních zápasů, ale u kin byl problém, že tam zůstával nepořádek a křoupání bylo vnímáno jako rušivé. Jenže ve třicátých letech dvacátého století přišla krize a majitelé kin přemýšleli, jak zvýšit zisky. A popcorn se jim náramně hodil. Je to pochoutka, jejíž výroba nestojí moc a řetězce na ní skvěle vydělávají.

A dodnes platí, že je popcorn v „kinokultuře“ velmi důležitý prvek. To se projevilo např. v době restrikcí během pandemie, kdy byla v kinech zakázána konzumace občerstvení. Polovina návštěvníků odložila i proto svou návštěvu až do doby, kdy bude chroupání opět povoleno. A jak je to s výběrem příchutí? Vyrovnané. Lahodný popcorn ve verzi sladký, slaný, šunka-sýr i karamel jsou podobně populární.

Na co jít do kina podle redakce

Jaký mají k popcornu v kině vztah redaktorky z Proženy.cz? Je to pestré. Editorka Bára ho milovala v dětství, ale do kina nechodí. Redaktorka Lucka si v kině popcorn nedává, ale ráda ho ujídá svým synům. A pak jsou tu dámy, které popcorn v kině milují. Na jakém filmu byly v kině naposledy?

Avatar: The Way of Water (Cesta vody)

Módní redaktorka Jana

„Dávám si ho s příchutí šunka-sýr, a i když je hrozně přesolený, přiznám se, že to je jedna z věcí, kvůli kterým se do kina těším. Už jenom ta vůně! A musím ho spláchnout colou, kterou jinak nevyhledávám.

Do kina chodím hrozně ráda a naposledy jsem byla na pokračování Avatara, který mě moc mile překvapil. Bála jsem se jeho délky, ale nenudila jsem se ani minutu. Nádherný a mírumilovný svět planety Pandora opět ohrožuje posádka ze Země, která se chce pomstít Jaku Sullymu. Ten tu před lety zůstal a stal se milovaným vládcem. Užila jsem si velkou podívanou. Vodní svět je dech beroucí a bitva na vodě napínavá.“

Foto: Profimedia.cz

Na pokračování avatarské ságy si museli fanoušci víc než deset let počkat, ale stojí to za to Foto: Profimedia.cz

Trojúhelník smutku

Produkční Pája

„Popcorn? Vadí mi jeho vůně i to, že ho lidé rozhází všude kolem a ty po tom pak šlapeš nebo si do toho sedneš. I proto nechodím do velkých kin a raději si vybírám malá kina.

Moc mě zaujal film Trojúhelník smutku, tři hodiny bez jediného hluchého místa. Satirická komedie vyhrála Zlatou palmu na festivalu v Cannes, odehrává se mimo jiné na luxusní výletní plavbě a ústředním tématem jsou společenské role a moc, kterou se někteří opájí a jiní po ní touží. Někdo ji má díky zlaté platební kartě, někdo zase díky tomu, že jako jediný umí na opuštěném ostrově rozdělat oheň.“

Foto: Profimedia.cz

Hrdiny filmu jsou mimo jiné influencerka a model, kteří sice žijí snový život, ale hádají se, kdo zaplatí večeři Foto: Profimedia.cz

Vstupenka do ráje

Módní redaktorka Pavla

„Vadí mi obří balení popcornu, tak si raději beru s sebou vlastní pytlík oříšků. Ale děti se bez něj neobejdou: dcera má ráda sladký karamelový a syn je klasik, takže jedině slaný.

Do kina chodím sporadicky, maximálně čtyřikrát ročně a většinou na komedii. Poslední film, který jsem viděla, byl Vstupenka do ráje, což je romantická komedie, kde Julia RobertsGeorge Clooney hrají rozvedené manžele. Ti dva jsou zárukou výborné podívané. Snaží se sundat růžové brýle své dceři, která se na Bali zamilovala do pěstitele mořských řas a chce si ho vzít.“

Foto: Profimedia.cz

Chemie, kterou mezi sebou tihle dva kamarádi a kolegové mají, je neuvěřitelná Foto: Profimedia.cz

Kocour v botách: Poslední přání

Kulinářská redaktorka Anita

„Za dobré jídlo klidně utratím nekřesťanské sumy, ale u popcornu mám zásek, a to i kvůli ceně. Popcorn děláme doma na filmové večírky, do kina si na zobání kupujeme slané tyčinky nebo preclíky.

Naposledy jsme byli s dětmi na filmu Kocour v botách. Animovaný snímek o legendárním hrdinovi, který disponuje devíti životy, baví malé i velké. Jenže kocour má problém, právě totiž přišel o osmý život. Rozhodne se s parťáky najít Hvězdu přání, ale v patách mu jsou drsní protivníci.“

Foto: Profimedia.cz

Jít s dětmi na jejich film? Pak můžete jíst jejich popcorn Foto: Profimedia.cz

Black Panther: Wakanda nechť žije

Módní redaktorka Lucka

„Popcorn v kině jednoznačně ano. Vždycky se jen s přítelem dohadujeme, jestli koupíme příchuť šunka-sýr, nebo sladký.

Naposledy jsme vyrazili do kina na pokračování Black Panthera v 3D, velké trháky si nikdy nenecháme ujít. Tato marvelovka byla mimochodem významně ovlivněna smrtí herce Chadwicka Bosemana, který hrál Black Panthera. Ve filmu musí královna Ramonda se svými věrnými vytvořit nový svět. Je to báječná podívaná.“

Foto: Profimedia.cz

Marvelovky jsou divácky jedny z nejoblíbenějších filmů Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Film Trojúhelník smutku
Film Vstupenka do ráje

Načítám