Hlavní obsah

Popcorn jako mlsání: Některé benefity vás překvapí

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi milovníky popcornu, jistě vás potěší, kolik benefitů vašemu zdraví přináší. Nejen, že má poměrně nízký obsah kalorií, je také bohatý na antioxidanty a dodává potřebnou dávku vlákniny prospívající srdci i trávení. To ovšem neplatí pro popcorn z mikrovlnky nebo z kina. Proč ne a jaký popcorn tedy jíst?

Článek

Přejete si zhubnout nebo si váhu udržet, a přesto se nechcete vzdát oblíbeného mlsání? Pak se zaměřte na popcorn, který, je-li správně připraven, přináší podobné výhody jako obiloviny: Dodá zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky, které neucpávají tepny jako tuky nasycené (tučné maso, mléko, sádlo, máslo, sýry, zmrzlina). Kromě toho je bohatý na vlákninu, polyfenoly a základní vitaminy i minerály, jako je železo, měď, hořčík, fosfor, draslík, zinek a vitaminy skupiny B1 (thiamin), B3 (niacin) a B6 (pyridoxin).

Popcorn tedy není jen „menší zlo“ třeba oproti smaženým bramborovým lupínkům. Ve skutečnosti se jedná o poměrně zdravou pochutinu, která svým konzumentům přináší četné zdravotní benefity. O jaké se jedná?

1. Pomáhá s hubnutím

Popcorn dokáže perfektně zasytit, a to nejen díky svému objemu, ale především díky vláknině, která před hladem ochrání na celé hodiny. Co se týče energetické hodnoty, jde téměř o dietní jídlo. Běžná porce popcornu, tedy 25 g, má pouhých 97 kalorií, platí to ovšem jen pro ten nedochucený. Velké balení s máslem a solí, které servírují třeba v kině, má klidně 355 kalorií na 100 gramů. Maxi porce se tak vyrovná běžnému tříchodovému menu včetně dezertu.

Jak ale upozorňuje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu, neměli byste zapomínat na to, že zásadní je vyvážená a pestrá strava plná čerstvých potravin: „Stále platí, že jakékoliv mlsání, i zdravé, by mělo být součástí jídelníčku v minimální míře. Pokud sníte mísu i zdravěji připraveného popcornu několikrát týdně večer k televizi, určitě se tukových polštářků nezbavíte,“ upozorňuje.

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Kukuřice je obilovina, a tak správně připravený popcorn přináší podobné výhody jako obilovinyFoto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

2. Zlepšuje trávení

Obsah vlákniny ve třech šálcích popcornu je stejný jako v šálku vařené hnědé rýže nebo ovesných vloček. Většina vlákniny, kterou popcorn obsahuje, je nerozpustná. Tento typ funguje jako kartáč střev, zvyšuje objem stolice a zrychluje její průchodnost střevem. Funguje podobně jako psyllium, poskytuje jemnou úlevu od zácpy a snižuje riziko hemoroidů a střevních infekcí.

3. Chrání před nemocemi

Popcorn je zdrojem polyfenolů, antioxidantů spojených s mnoha zdravotními přínosy. Odstraňováním volných radikálů pomáhají bojovat se záněty, zlepšují krevní oběh a snižují krevní tlak. To zase snižuje riziko kornatění tepen (aterosklerózy) a onemocnění srdce a cév. Polyfenoly také bývají spojovány se snížením rizika rakoviny prsu a prostaty.

Popisované zdravotní výhody se ovšem nevztahují na popcorny předem ochucené a vhodné pro přípravu v mikrovlnné troubě, ani pochopitelně na ty, které obvykle prodávají v kinech. Tyto druhy popcornů obsahují navíc kromě přemíry soli i škodlivé trans-tuky přispívající k infarktu, mrtvici a dalším podobným onemocněním.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Popcorn je zdravý pouze v případě, že si jej připravíte doma s minimem tuku a soliFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jak ho připravit

Zatím to vypadá, že popcorn je takovým malým výživovým zázrakem. To platí pouze v případě, že si jej sami připravíte doma a víte, co do něj dáváte. „Popcorn může být součást jídelníčku, pokud je připraven bez tuku a bez příchuti a pokud ho budete konzumovat občas, v malém množství v rámci jinak pestré stravy,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Na popcorn se hodí takzvaná pukancová kukuřice. Na pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem rozehřejte minimum oleje (stačí lžička), přidejte špetku soli a nasypte kukuřičná zrna. Přiklopte pokličkou a se zavřenou pánví či hrncem často potřásejte, aby zrna začala pukat. Kromě soli můžete popcorn dochucovat bylinkami či kořením, skvěle chutná i lahůdkové droždí. A spíš než jako občerstvení k filmu ho berte jako svačinku.

A pokud máte na večer v plánu domácí kino a přemýšlíte o mlsání k filmu, zkuste naše konopné sušenky!

Reklama

Načítám