Hlavní obsah

Ikonické oblečení a doplňky z filmů, které inspirovaly davy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes jsou to hlavně influencerky, které určují módní trendy prostřednictvím sociálních sítí, ale dříve to byly třeba filmy. Outfity svých oblíbených filmových postav pak napodobovali lidé po celém světě. Po jakém oblečení po premiéře šílely davy?

Článek

Teď už je to sice méně časté, ale v minulosti měly filmy velký vliv na to, co se nosilo. Nastolovaly módní trendy, které ovlivnily celé generace. Tady jsou významné módní momenty, díky kterým běžní smrtelníci zažili revoluci v šatníku!

Annie Hall (1977) 

Čtyřmi Oscary ověnčený snímek režiséra Woodyho Allena (85) uspěl nejen v oblasti kinematografie, ale i na poli módy. Zasadila se o to i představitelka hlavní role herečka Diane Keaton (74), která do filmových kostýmů promítla svůj osobní styl. V sedmdesátých letech díky tomuto snímku začala éra dámského oblečení inspirovaného pánskou módou. Šlo zejména o prvky v podobě košil, vest či kravat.

Foto: Profimedia.cz

Diane Keaton v modelu v pánském stylu vedle režiséra Woodyho Allena, který si ve filmu také zahrálFoto: Profimedia.cz

Top Gun (1986) 

Jeden z trendů určil díky své roli v akčním filmu i herec Tom Cruise (58). V tomto případě šlo o oči, respektive o sluneční brýle. Takzvané pilotky chtěli mít po premiéře snímku režiséra Tonyho Scotta (✝68) snad všichni. Prodeje značky Ray Ban, kterou měl Cruise ve filmu, vystoupaly dokonce o 40 procent.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční brýle pilotky byly poznávacím znamením letcůFoto: Profimedia.cz

Snídaně u Tiffanyho (1961) 

Po odvysílání romantické komedie v hlavní roli s Audrey Hepburn (✝63) se ustálilo, že každá žena by ve svém šatníku měla mít alespoň jedny malé černé šaty. Křehkou herečku a její filmový model značky Givenchy začaly napodobovat ženy po celém světě. Zjistily totiž, že jde o univerzální kousek, který sedne ve správném střihu snad každé postavě. Navíc se hodí do zaměstnání i na večírek. Snímek režíroval Blake Edwards (✝88).

Foto: Profimedia.cz

Givenchy byl hereččiným přítelem a dvorním návrhářemFoto: Profimedia.cz

Hledám Susan. Zn.: Zoufale (1985) 

Do módní historie se zapsala i divácky podprůměrná komedie režisérky Susan Seidelman (67). Dějem sice moc neupoutala, ale módou určitě ano. Jednu z hlavních rolí si totiž zahrála zpěvačka Madonna (62) a její filmové outfity začaly napodobovat zejména dospívající dívky. Ty nosily podprsenky pod sako, mašle a čelenky ve vysoko vyčesaných vlasech a spleteniny mnoha náhrdelníků kolem krku.

Foto: Profimedia.cz

Filmové modely byly hodně extravagantní, což bylo výstřední Madonně blízké tehdy i dnesFoto: Profimedia.cz

Praštěná holka (1995) 

Módu teenagerek v devadesátých letech ovlivnil snímek Praštěná holka, který režírovala Amy Heckerling (66). Patnáctiletou dívku Cher si zahrála Alicia Silverstone (44). Začaly se nosit podkolenky a také kostkované komplety tvořené sakem s minisukní. Neméně slavné byly v té době i bílé minišaty bez ramínek, které těsně obepínaly hereččiny křivky. Pocházely z dílny Calvin Klein.

Foto: Profimedia.cz

Alicia Silverstone (vpravo) s hereckou kolegyní Stacey Dash (53)Foto: Profimedia.cz

Zlaté časy na Ridgemont High (1982) 

Nekorektní a přisprostlá komedie o dospívajících nastolila trend v oblasti obouvání. Ve filmu se totiž objevily nazouvací boty se šachovnicovým vzorem. Puberťáci po nich začali okamžitě šílet. A výsledek? V nabídce Vans jsou k dostání dodnes! Na filmovém plátně je nosil herec Sean Penn (60) jako Jeff Spicoli. Snímek režírovala opět Amy Heckerling.

Foto: Profimedia.cz

Boty se vzorem šachovnice jsou vám určitě povědomé. Vedle Seana Penna (vlevo) je Ray Walston (✝86)Foto: Profimedia.cz

Základní instinkt (1992) 

Dnes už ikonickým kouskem jsou i šaty Sharon Stone (62) coby spisovatelky Catherine Tramell v erotické thrilleru režiséra Paula Verhoevena (82). Bílé šaty kopírující hereččinu postavu s rolákem u krku se staly nesmrtelnou klasikou, která už zřejmě nikdy nevyjde z módy. I v 21. století jsou stále šik!

Foto: Profimedia.cz

Známé jsou nejen šaty, ale legendární je celá scéna s překříženýma nohama, kdy herečka neměla spodní prádloFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám