Hlavní obsah

Taneční filmy aneb Z gauče a zadejte se!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jde o komedie, dramata nebo romantiku jako blázen, když se do filmu přidá tanec, je to hned o něco lepší. Jsou smyslné, plné energie a skvělé hudby, někdy legrační, jindy dojemné. Které taneční filmy patří k těm nej?

Článek

Tanec jako hlavní téma filmu funguje. A je jedno, zda se jedná o klasiku, street dance, balet nebo třeba tanec u tyče. Diváci milují sledovat elegantní i sexy tanečníky jak dřou a pak do toho na tanečním parketě dají úplně všechno, jak to mezi nimi jiskří a jak jim to ladí.

A jestli vás to u sledování těchto snímků svádí nejen k pohupování se na gauči, vyzvěte partnera a skočte si do rytmu. Bude to street dance ala Taylor a Nora nebo to vidíte na zvedačku ve stylu Baby a Johnnyho?

Hříšný tanec (1987)

Kterým jiným filmem začít... Hříšňák je klasika a má všechno. Osudovou lásku, dokonalou hudbu, která rozhýbe každého, tanec smyslný i velmi elegantní, životní lekce. Tanečník Johnny (Patrick Swayze, †57) v letním resortu učí hosty tančit a je správně charismatický, chudý a lehkomyslný. Frances zvaná Baby (Jennifer Grey, 61) je z bohaté rodiny a všemi považovaná za malou holku. A jak už to tak chodí, oba zjistí, že je ten druhý přitahuje víc, než si byli ochotni připustit, a že si vzájemně mají co dát, od tance po opravdovou lásku.

Foto: Profimedia.cz

Přinesla meloun a pak zažila vášnivý tanec s Johnnym. A to zdaleka nebyl pro Baby vrchol dovolenéFoto: Profimedia.cz

Smím prosit (2004)

Někteří pánové řeší krizi středního věku nevěrou, jiní si obarví vlasy nebo koupí rychlé auto. Právník John Clark (Richard Gere, 72) se rozhodne naučit tančit a začne navštěvovat hodiny vedené Paulinou (Jennifer Lopez, 52). Sice to zapomene říct doma a je z toho trochu mrzení, ale sledovat lidi středního věku, jak se snaží něco naučit a díky nové vášni se dozvídají i spoustu věcí o sobě samých, je inspirativní.

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere se na roli důkladně připravoval a prý trénoval tanec až osm hodin denněFoto: Profimedia.cz

Zlatokopky (2019)

O hereckém umění Jennifer Lopez si můžete myslet cokoli, ale jako tanečnice a striptérka Ramona je skvělá. Dokonce byla za roli nominována na Zlatý glóbus a vypadala ve svých padesáti u tyče jako bohyně. Film byl inspirován článkem publikovaným v New York Magazine. Vypráví o skupině newyorských striptérek, které se rozhodnou přivydělat si bokem, své zákazníky začnou v klubu tak trochu okrádat a luxovat jim kreditky. Jedná se mimo jiné o obchodníky s akciemi, kvůli kterým mnozí zchudli, takže slovy Ramony: „Je to jako vykrást banku, jen s klíči.“

Foto: Profimedia.cz

Říct o Jennifer Lopez, že se ve filmu objeví v životní formě, není možné. Ona jinou formu než životní nemá...Foto: Profimedia.cz

Černá labuť (2010)

O tom, že být baletkou je sice krásné, ale opravdu náročné povolání, kterému musí být člověk naprosto oddaný, se tak nějak ví. Tanečnice Nina (Natalie Portman, 40) touží po hlavní roli v Labutím jezeru a odmítá, že jí role možná nesedí. Co když je spíš bílou, ale určitě ne černou labutí? Pro svou vášeň přestává vnímat rozdíl mezi realitou a sny. Snaží se jí kolegyně Lilly (Mila Kunis, 38) opravdu ukrást roli i pozornost tanečního mistra? A na čí straně je její ambiciózní matka Erica (Barbara Hershey, 73)?

Foto: Profimedia.cz

Natalie Portman získala za svou roli Oscara i Zlatý glóbusFoto: Profimedia.cz

Let´s Dance (2006)

Nora studuje elitní uměleckou školu a připravuje se na náročné taneční vystoupení, které rozhodne o její budoucnosti. A nemá partnera. Tyler má za sebou průšvih a před sebou 200 hodin veřejných prací, náhodou i ve škole, kde studuje Nora. A protože i on se umí hýbat a tanec má v krvi, není velkým překvapením, že se stane náhradou za Nořina tanečního partnera. Před kamerou jim šel tanec i romantika, tak to Channing Tatum (41) a Jenna Dewan (40) zkusili i ve skutečnosti: byli deset let manželé a mají dceru Everly (8).

Foto: Profimedia.cz

Oba herce film proslavil a zároveň jim přinesl láskuFoto: Profimedia.cz

Flashdance (1983)

Klasika všech klasik. Film o osmnáctileté svářečce Alex (Jennifer Beals, 57), která sní svůj sen o taneční konzervatoři a po nocích tančí v luxusním baru. Je plný skvělé hudby, energických a promakaných tanečních čísel a nechybí ani láska. Slavnou scénu z konkurzu tančily ve skutečnosti tři ženy: taneční dublérka, gymnastka a breakdance tanečnice.

Foto: Profimedia.cz

Konkurzu na roli Alex se zúčastnilo 4000 kandidátek, Jennifer Beals je všechny porazila a získala i nominaci na Zlatý glóbusFoto: Profimedia.cz

Mnozí herci nejen skvěle tančí, někteří dokonce bývali profesionálními sportovci.

Reklama

Související témata:

Načítám