Hlavní obsah

Pleťová tonika umí dokonale vyčistit obličej. Měly byste jimi zakončit každé odličování

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pleťové tonikum představuje klíčový krok v každodenní péči o pleť, který ale bohužel často zůstává opomíjený a podceňovaný. Tonikum je přitom velmi účinný pomocník pro zlepšení vzhledu i kvality pleti. Kolik benefitů nabízí, jak ho správně používat a čím se liší od micelární či pleťové vody?

Článek

Pleťové tonikum šetrně zbaví pokožku nečistot i make-upu, ale také ji osvěží, hydratuje a vyrovná její pH. Pleť je pak ideálně připravena na aplikaci přípravků s účinnými látkami, které mají větší účinnost,“ vysvětluje na začátek Denisa Jasinská, zakladatelka české kosmetické značky Essenté.

Tonikum pečuje o pleť komplexně a funguje jako důležitý prostředek v každodenní kosmetické rutině. A to díky několika mechanismům:

Odstraňuje nečistoty: Hlavně make-up a přebytečný maz, které mohou zůstat na pokožce i po odličování mlékem nebo mycím gelem.

Vyrovnává pH pokožky: Po použití různých odličovacích přípravků může být přirozené pH pokožky narušeno. Tonikum pomáhá obnovit zdravé pH.

Hydratuje: Některá tonika obsahují hydratační složky, jako kyselinu hyaluronovou nebo aloe vera, které pokožku chrání před vysoušením.

Zklidňuje a zmírňuje podráždění: Tonika často obsahují látky s protizánětlivými účinky, jako je třeba extrakt z heřmánku nebo aloe vera, které pomáhají redukovat zarudnutí.

Připravuje pleť na další kroky v péči: Použitím tonika připravíte pokožku, aby lépe vstřebala následné pečující produkty, jako jsou výživná či hydratační séra a krémy. Otevře póry a zlepší absorpční vlastnosti pleti.

Co všechno obsahuje pleťové tonikum

Obsah pleťového tonika může být rozmanitý a závisí na typu výrobku a jeho zaměření na určitý typ pokožky a péče. Které složky se vyskytují v pleťových tonikách nejčastěji?

Voda: Čistá voda bývá hlavní složkou, hydratuje a slouží jako nosič pro další účinné látky.

Extrakty z rostlin: Mnohé typy tonik obsahují bylinné a rostlinné extrakty, například heřmánek, růži nebo zelený čaj. Mají zklidňující, hydratační nebo protizánětlivé účinky.

Antioxidanty: Tonika mohou obsahovat antioxidanty, jako jsou vitamin C a E nebo koenzym Q10, které chrání pokožku před škodlivými vlivy volných radikálů a podporují její regeneraci.

Hydratační látky: Pro udržení hydratace pokožky mohou být do tonik přidány hydratační látky, jako je glycerin, kyselina hyaluronová nebo urea (močovina).

Kyseliny: Některá tonika mohou obsahovat kyseliny, jako je kyselina salicylová nebo glykolová, které mají peelingový efekt.

Alkohol: Existují i tonika s obsahem alkoholu, který pomáhá odstranit přebytečný maz z pokožky. Nicméně, tonika s alkoholem mohou být agresivní nehodí se pro suchou nebo citlivou pleť.

„Pro optimální péči o pleť volte přípravky s obsahem pupalky dvouleté nebo zinku. Vhodný je také vitamin C, který podporuje tvorbu kolagenu pro normální funkci kůže, zatímco vitamin E jako antioxidant chrání pleť před předčasným stárnutím,“ doporučuje farmaceutka Ivana Lánová, konzultantka Benu lékáren.

Jak tonikum správně používat?

  • Než aplikujete tonikum, vyčistěte pleť obličeje, krku a dekoltu čisticím přípravkem (pleťové mléko nebo voda, gel). Pak teprve použijte tonikum, lépe se vstřebá.
  • Tonikum naneste na vatový tampon a jemně otřete tvář, krk i dekolt. Postup opakujte, dokud tampon nezůstane zcela čistý. Tonika můžete používat k rannímu i večernímu čištění,“ vysvětluje Denisa Jasinská.
  • Poté pokračujte s dalšími kroky péče, aplikujte sérum nebo krém podle potřeb pleti.

Rozdíl mezi tonikem a micelární vodou

Pleťové tonikum je obvykle složeno z vody a aktivních složek, je navrženo tak, aby vyrovnalo pH pokožky, zklidnilo ji a připravilo na další péči.

Micelární voda je složena z vody s tzv. micelami. Jde o malé kuličky, které přitahují vodu, uvnitř jsou ale tzv. hydrofobní, tedy vodu odpuzují a přitahují mastné látky. A protože make-up a nečistoty jsou olejového charakteru, vtáhnou je micely dovnitř a tam je uzavřou. Výsledkem je rychlé odlíčení pleti.

Načítám