Hlavní obsah

Sauna, spánek, zelí… 7 návyků a wellness tipů, díky kterým se udržíte zdraví a fit celou zimu

Foto: Max kegfire, Shutterstock.com

Foto: Max kegfire, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se i v době epidemie chřipky a respiračních infekcí vyhnout nemocem a cítit se dobře? Je to jednoduché, stačí do své denní rutiny zařadit pár šikovných pomocníků. Které to jsou?

Článek

Zimní měsíce jsou pro naše zdraví extrémně náročným obdobím, je proto namístě posilovat imunitní systém a pečovat nejen o tělo, ale i psychiku. Duševní pohoda totiž přímo souvisí s přirozenou obranyschopností organismu. Tady je několik jednoduchých způsobů, jak zůstat fit a v plné síle až do jarních dnů.

1. Zůstaňte v pohybu

Nevlídné zimní počasí vás může odrazovat od pravidelného pohybu. Pokud ale překonáte nechuť, únavu a pohodlnost, věřte, že i půlhodinka aktivního pohybu venku vás a vaši imunitu rychle „nakopne“. Pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje náladu a celkově zvyšuje fyzické i psychické zdraví. Nemusíte zrovna lámat rekordy, úplně stačí svižná procházka. Snažte se zařadit více pohybu do každého dne. Pokud venku panuje extrémně špatné počasí, zacvičit si můžete i doma v pohodlí obýváku. Už jste zkoušeli cvičební aplikace nebo zábavné online lekce? Vybírat můžete ze stovek možností.

2. Vsaďte na polévky a kysanou zeleninu

Víte, že existují potraviny a jídla, jež fungují doslova jako palivo pro vaši imunitu? Abyste se udrželi v zimě fit a vyhýbaly se vám virózynachlazení, zařaďte do jídelníčku:

  • horké polévky (poctivé masové vývary i husté zeleninové)
  • cibuli a česnek (například v pomazánkách)
  • čerstvé sezonní ovoce
  • fermentovanou, kvašenou a kysanou zeleninu (kimči, pickles, kysané zelí), která je plná probiotik a prebiotik.
Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Kvašená zelenina, kimči nebo kysané zelí, to vše dokonale posílí imunitní systém a podpoří střevní mikrobiomFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

3. Ájurvédské čaje nebo masáž

Ájurvéda, celostní léčebný systém, který má původ v Indii, rozeznává jednotlivá roční období jako jeden z faktorů, které ovlivňují naše zdraví. A právě zima je podle tohoto učení dobou, kdy dochází k přirozenému posílení imunity. Chladné počasí totiž vede ke snížení tělesné teploty a organismus je nucen více pracovat s termoregulací, aby se přizpůsobil klimatickým podmínkám. Ano, někdy se tento proces projevuje zvýšenou nemocností, nicméně při dodržování určitých pravidel se tělo stává odolnějším.

Mezi ta základní patří:

  • nepřepínat fyzické síly
  • kvalitně a pravidelně jíst
  • začínat každý den skleničkou teplé vody s citronem, která příznivě ovlivňuje činnost střev a střevní mikrobiom
  • vyzkoušet můžete ájurvédské čaje z různých léčivých bylin
  • dopřejte si ájurvédskou masáž, která harmonizuje tělo a uleví od stresu a napětí

4. Pijte hodně vody

Když bude váš organismus dobře hydratovaný, bude efektivněji bojovat proti bacilům. Pravidelné pití dostatečného množství vody posiluje imunitní systém a zlepšuje činnost všech orgánů v těle. Snažte se každý den vypít alespoň dva litry vody, ideálně čisté, neperlivé. Pitný režim můžete zpestřit neslazeným ovocným či bylinkovým čajem nebo menším množstvím minerálky, například s obsahem hořčíku.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Ráno začněte šálkem teplé vody s citronem, během dne popíjejte vodu nebo neslazené čajeFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

5. Zvyšte příjem vitaminu D

Vitamin D hraje zásadní roli, pokud jde o správné fungování imunitního systému. Jeho nízká hladina může způsobovat větší náchylnost k nemocem a zároveň negativně působit na duševní zdraví. Vitamin D potřebujete rovněž pro zdravé kosti, svaly i zuby, někdy je označován jako vitamin dlouhověkosti. Právě v zimě trpí spousta lidí jeho nedostatkem, jelikož jeho primárním zdrojem je sluneční záření. Doplňujte ho proto ve stravě, například konzumací mořských ryb a mléčných výrobků.

6. Choďte si večer včas lehnout

Nedostatek spánku a odpočinku snižuje přirozenou obranyschopnost organismu. Když budete dodržovat pravidelný spánkový režim a spát sedm až devět hodin denně, umožníte svému tělu lépe se bránit potenciálním nemocem a také stavům psychického vyčerpání.

  • choďte spát každý den ve stejnou dobu
  • dvě až tři hodiny před ulehnutím se vyhněte kofeinu a alkoholu
  • ložnici nepřetápějte

7. Jednou týdně do sauny

Saunování je osvědčeným způsobem, jak posílit imunitu a zvýšit odolnost organismu vůči nákazám. Sauna navíc působí pozitivně na psychiku, pomáhá při nespavosti a potížích se spánkem, nadměrném stresu i alergiích. Pravidelnou návštěvou sauny, zhruba jednou za týden, prospějete svému celkovému zdraví a posílíte termoregulační systém, takže budete lépe snášet zimní klima a výkyvy teplot.

Načítám