Hlavní obsah

Sledují vás všude! Pozor, co o sobě sdílíte na internetu, záludné jsou veřejné wifi i chytré hodinky

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamysleli jste se někdy důkladněji nad tím, co vše o sobě, své rodině, dětech, majetku i práci veřejně sdělujete v online prostoru? Sociální sítě, e-mail, internetové bankovnictví, videohry, nejrůznější zábavní aplikace… To vše nabízí naprosto anonymní prostředí, které je neomezeně dostupné v podstatě každému. Přečtěte si, na co se vyplatí dávat pozor a jak se můžete chránit.

Článek

Svět je čím dál více technologicky propojený, a čelí tak novým bezpečnostním rizikům, která se mohou týkat každého. Digitální pokrok je nevyhnutelnou součástí života, ale jako u všeho i zde platí, že technologie jsou dobrým sluhou, ale mohou být i zlým pánem. Nikdo se nemůže cítit zcela v bezpečí, i když je přesvědčen, že je obezřetný, nesdílí choulostivá data a má zabezpečený přístup do svých online platforem. Určitě jste zaznamenali, že narostl počet hackerských útoků a podvodníků, kteří se snaží vymámit z vás přístupová hesla, případně vám nainstalovat do počítače nástroj na dálkové ovládání, čímž si zajistí přístup ke všem údajům.

Jednodušší život za cenu rizik

Od chytrých hodinek, správy financí, hypoték nebo pojištění online, chytrých domácích spotřebičů až po automobily se zabudovanými senzory, které poskytují zpětnou vazbu v reálném čase… Každý takový objekt má jedinečné identifikátory a schopnost přenášet data po síti. Prostřednictvím této sítě si zařízení mohou vyměňovat data, reagovat na příkazy od jiných objektů a provádět akce. Při interakci s jakýmkoli zařízeními přes internet často sdílíte různé typy údajů, což může mít důsledky pro vaši bezpečnost. Propojení všech těchto zařízení usnadňuje život, nemusíte si však být plně vědomi všech údajů, které se o vás, vašich činnostech, poloze, zdravotním stavu nebo financích shromažďují v prostředí internetu a kým a jak jsou využívány.

Co vše o vás vědí chytré hodinky, Instagram nebo e-shopy?

Vyhnout se využívání digitálních technologií, internetu a chytrých zařízení je dnes prakticky nemožné. Jak ale nastavit rovnováhu a vyvarovat se rizik? Tady jsou důležitá základní pravidla, která se vyplatí dodržovat.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Počty podvodníků, kteří se vám snaží ukrást citlivá data nebo vás připravit o peníze, rapidně narůstají a jejich metody jsou čím dál propracovanějšíFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Hlídejte své soukromí

Stejně jako v reálném životě nesdělujete nikomu cizímu, kde bydlíte, jak máte vybavenou domácnost, kolik vyděláváte, co budete zítra dělat a že nebude nikdo doma, vyvarujte se zveřejňování podobných informací na sociálních sítích a aplikacích typu WhatsApp a Messenger. Svůj profil na Facebooku či Instagramu mějte zabezpečený a uzamčený, aby byl přístupný jen lidem, které máte prověřené. Dobře si rozmyslete sdílení soukromých fotografií z domova, dovolené a podobně.

Dodržujte pravidla počítačové bezpečnosti

Dbejte na to, abyste měli nastavena silná přístupová hesla do počítače, e-mailových schránek, internetového bankovnictví a podobně. Odborníci varují před oblíbeným trendem, jakým je používat jedno heslo pro všechny služby. Sice si ho snadno pamatujete, riskujete ale problémy. Nezapomeňte nainstalovat do počítače či tabletu antivirový program s pravidelnými updaty, využívejte firewall či speciální programy na odstranění škodlivého malwaru.

Chraňte data před odcizením

Dospělí si mnohdy neuvědomují, jak riskují při využívání nezabezpečených veřejných wifi sítí, kde může hacker komunikaci poměrně jednoduše sledovat. Když už se do takovéto sítě přihlašujete, vyvarujte se využívání služeb, kde by mohlo být „odposlechnuto“ heslo a následně zneužita vaše identita. Nepřipojujte se do e-mailu, nenakupujte na e-shopech, nevyužívejte online bankovnictví ani placené přístupy k různých službám. Po návštěvě veřejné wifi sítě je dobré ji z telefonu či počítače vymazat.

Načítám