Hlavní obsah

Vykradači nápadů? Z plagiátorství byli nařčeni Dan Brown, Madonna i Alena Mornštajnová

Foto: Seznam Zprávy - David Neff, Frazer Harrison - GettyImages.com

Foto: Seznam Zprávy - David Neff, Frazer Harrison - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originalita, osobitost, neotřelý nápad, to vše se v umění cení. Naopak opičit se po někom a napodobovat ho je ostuda. A vyloženě někoho okopírovat? To je nepřípustné a dost často spory o to, kdo je, či není plagiátor, končí u soudu. V poslední době si tím prošel například zpěvák Ed Sheeran, u nás čelí nařčení z plagiátorství spisovatelka Alena Mornštajnová. Ale nejsou zdaleka sami!

Článek

Ukradl mi nápad, refrén, melodii… to jsou nařčení, kterým čas od času čelí i ty nejslavnější osobnosti a mnohdy kvůli tomu skončí i u soudu. Kdo byl nařčen z plagiátorství a jak to nakonec dopadlo?

Ed Sheeran

Foto: Alexi J. Rosenfeld - Getty Images.com

Takhle se Ed Sheeran usmíval, když soud rozhodl, že není žádný plagiátor.Foto: Alexi J. Rosenfeld - Getty Images.com

Ed Sheeran patří k oblíbeným a úspěšným zpěvákům, v podstatě co song, to hit. Kvůli dvěma už ale čelil nařčení z plagiátorství. V obou případech soudní tahanice vyhrál a „vina“ mu nebyla prokázána. První kauza se týkala písně Shape of You a Sheeran byl obviněn, že refrén zčásti opsal ze songu Oh Why zpěváka Samiho Chokri.

A před nedávnem si na konto připsal další soudní vítězství – dědicové amerického soulového zpěváka Marvina Gaye tvrdili, že Sheeranův hit Thinking Out Loud je vlastně okopírovaný song Gayův Let´s Get In On z roku 1973. I v tomto případě ale dala porota za pravdu Sheeranovi a díkybohu za to, protože sám zpěvák, který trval na své nevinně, řekl, že pokud by jí nebyl zproštěn, skončil byl s hudební kariérou. Takhle se ale můžeme těšit na další super songy sympatického zrzka.

Alena Mornštajnová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Alena Mornštajnová patří k nejúspěšnějším českým spisovatelkám současnosti.Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tahle dáma napsala skvělé knižní tituly jako Tiché roky, Hotýlek, Slepá mapa či Hana. Nedávno se do knihkupectví dostal i její nejnovější počin – kniha Les v domě.

Ovšem radost z odvedené práce autorce jistě kazí nařčení umělkyně Toy Box, která tvrdí, že spisovatelka vykradla její článek, v němž se svěřila s tím, jak ji v dětství sexuálně zneužíval dědeček. Ačkoli Mornštajnová to rezolutně odmítá a postavil se za ni i šéfredaktor vydavatelství Host Miroslav Balaštík, Toy Box si trvá na svém. Zda kauza ale nakonec vyšumí, nebo ji některá ze zúčastněných stran požene výš, těžko odhadovat.

J. K. Rowling

Foto: Stuart C. Wilson - GettyImages.com

I autorka celosvětového hitu jménem Harry Potter čelila nařčení z plagiátorství.Foto: Stuart C. Wilson - GettyImages.com

Kdo by neznal hvězdu jménem Harry Potter. Kdo by neznal spisovatelku J. K. Rowling, která vdechla hrdinovi prostřednictvím svých knížek život. Příběhy malého čarodějnického kluka hltaly miliony malých i velkých čtenářů po celém světě a stejným hitem se pak staly i filmy.

Podle obvinění z roku 2010 spisovatelka vykradla knihu Adriana Jacobse The Adventures of Willy the Wizard (Dobrodružství čaroděje Willyho) z roku 1987, která vypráví o malém chlapci s nadpřirozenými schopnostmi. Ovšem americký i britský soud žalobu zamítl. Vítězně vyšla spisovatelka i ze sporu v roce 2001, kdy ji z plagiátorství nařkla jiná britská spisovatelka Nancy Stouffer.

Rolling Stones

Foto: Dave J Hogan - GettyImages for The Rolling Stones

Rolling Stones čelili nařčení z vykrádání nápadů opakovaně.Foto: Dave J Hogan - GettyImages for The Rolling Stones

Že takové hvězdy jako Rolling Stones, muzikanty, kteří po dekády slaví úspěchy, vyprodávají světová turné a mají miliony fanoušků po celém světě, nemůže něco takového potkat? Omyl!

I legendární Stouni čelili nařčení z plagiátorství, a ne jednou. V roce 1997 prý okopírovali zpěvačku K. D. Lang a její song Constant Craving proměnili ve svou píseň Anybody Seen My Baby. Soud se ale nakonec nekonal, kapela totiž zpěvačce i skladateli Benu Minkovi nabídla, že je uvede jako spoluautory, a oni na to kývli.

Teď ale mají rockeři na krku soud s muzikantem Sergiem Fernandezem, který tvrdí, že jejich píseň z doby covidu Living in the Ghost Town je složená z nejrůznějších melodií, akordů a rytmických vzorců z jeho dvou songů So Sorry a Seed of God.

Dan Brown

Foto: Christopher Polk - GettyImages for Sony Pictures Entertainment

Dan Brown je autorem několika knižních hitů a i on musel dokazovat, že neopisuje.Foto: Christopher Polk - GettyImages for Sony Pictures Entertainment

Velmi oblíbený a světově proslulý spisovatel Dan Brown má na kontě několik opravdových knižních trháků, podle nichž byly natočeny i filmy. Ale ten první, který mu získal ohlas, je titul Šifra mistra Leonarda. A právě u téhle knihy musel u soudu vysvětlovat, že námět od historiků Michaela Baigenta a Richarda Leighe neukradl z jejich publikací Svatá krev a Svatý grál z roku 1982.

Po měsíčních tahanicích soud spisovatele žaloby zprostil, historikům nařídil zaplatit soudní poplatky, které se vyšplhaly na přes milion liber, a Dan Brown se mohl radovat. Nejenže vyhrál soud, ale rozruch, který kolem knihy vznikl, razantně zvýšil její prodeje.

Madonna

Foto: Frazer Harrison - GettyImages.com

Kvůli plagiátorství soud v Belgii na několik let zakázal její píseň Frozen.Foto: Frazer Harrison - GettyImages.com

Je to podobné jako u Rolling Stones, protože, ať si o Madonně myslíte cokoli, je to hvězda první třídy a její písně jsou světovými hity.

A byla jím i píseň Frozen, ta se ale místo do rádií dostala v roce 2005 k soudu. Tedy minimálně v Belgii, protože tamní soud dal za pravdu skladateli Salvatoru Acquavivovi, který popovou královnu obvinil z toho, že Frozen je až nehezky podobná jedné z jeho písní z roku 1998. A tak se song Frozen nesměl v Belgii hrát a z tamních obchodů zmizelo i Madonnino album Ray of Light s inkriminovanou skladbou.

Zpěvačka to sice nevzdala a dál bojovala za svou nevinnu, zproštění se ale dočkala až v roce 2014, kdy byl rozsudek zrušen.

Tohle nakonec dopadlo dobře, odsouzen nikdo nebyl. Ale jiní to měli složitější. Za honorář pro Gotta, řízení v opilosti i sexuální násilí: Slavní, kteří skončili za mřížemi

Související témata:
Dan Brown
Plagiátorství

Načítám