Hlavní obsah

Detox – očista je zdravá pro vaše střeva i mysl

Foto: Park Igls

Foto: Park Igls

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si po zimě hledáte způsoby různých očistných kúr s představou, že právě to a právě teď vás nakopne? Pijete ovocné a zeleninové šťávy, pouštíte se do speciálních jídelníčků s rozporuplnými výsledky, hladovíte? Přitom do detoxu se můžeme pustit kdykoliv během roku a nemusíme při tom nijak zvlášť trpět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S očistnou metodou doktora Franze Xavera Mayra jsem se potkala v devadesátkách přes svoji známou, která žila ve Švýcarsku. Ukazovala mi knihu se zázračnými proměnami lidí, kteří prošli očistným procesem podle tohoto lékaře. Recept se zdál jednoduchý – všichni se živili zásadně jen tvrdým pečivem, které pomalu přežvýkávali a zapíjeli čajem po lžičkách. Přijde mi to náročné, proto jsem s nabídkou vyzkoušet si Mayrovu metodu pod dohledem odborníků trochu váhala. Ale nakonec jsem do toho šla.

Vstupní prohlídka s lékařem

„Když jsem s Mayrovou metodou začínal, pili jsme jen čaje,“ přivítal mě na klinice Park Igls v Rakousku, která se ozdravnými kúrami podle Mayra zabývá, doktor Richard Kogelnig. Na přijímací prohlídce, kde se pochopitelně nevyhnete vážení a měření, s lékařem proberete své zdravotní problémy, ale i životní styl, stravování nebo spánek. Nejvíc jsme probírali právě můj nedostatek kvalitního spánku. Lékař mě posléze seznámil s tím, jak strávím následující tři dny na klinice, které procedury absolvuji a jaký bude můj stravovací režim.

Detoxikace Dr. Mayra je nejen o čaji

Metoda Dr. Mayra, jak se dnes v různých zařízeních v Rakousku provozuje, už dávno není o čaji ani o rohlíkách. Stravovací režim zároveň nevyžaduje žádné speciální nebo sezonní potraviny ani úplné odpírání jídla. Samozřejmě stejně jako u ostatních očistných kúr můžete hned na začátku zapomenout na alkohol. Ten se s detoxikací organismu neslučuje. Zásadním principem režimu jsou malé porce, které opravdu pomalu a pečlivě žvýkáte, a dlouhé přestávky mezi jídlem (4-5 hodin). Nikdy předtím by mě nenapadlo, že mi díky pomalému žvýkání bude stačit tak malé množství jídla, ale ono to opravdu funguje!

Foto: Park Igls

Před detoxem absolvujete vstupní prohlídku u lékařeFoto: Park Igls

Další zásadou je příjem velkého množství vody a bylinkových čajů. Správně bychom měli vypít jeden litr vody na 20 kg tělesné váhy, minimálně dva litry denně. Ideální je přijímat tekutiny ráno a v pozdní odpoledne, nikdy ale s jídlem, a večer kvůli klidnému spánku raději také ne. Zároveň je zakázané jakékoliv pití v průběhu jídla a po jídle.

Jak konkrétně vypadá jídelníček? Ráno na klinice začínáte pomalým popíjením teplé vody s projímavou hořkou solí (Epsomská sůl), která vám pročistí střeva a zrestartuje zažívací systém. K snídani vybíráte jednu porci z takzvaného Mayr jídla – což jsou různé druhy jogurtů, mléka, sójového mléka, také to může být jen káva s mlékem. K tomu si můžete dát malou porci žitného pečiva (ne čerstvého) a 50 g bílkoviny – což může být libová šunka, sýr, plátky uzené ryby nebo vejce.

Rakouský lékař Franz Xaver Mayr (1875–1965) přišel s metodou, ve které nutil své klienty k dostatku pohybu a kúrám pro nastartování zažívání. Jednu dobu působil i v Karlových Varech, ale tam se mu nové praktiky prosadit moc nedařilo. Daleko větší úspěch měl v Rakousku. Díky svým žákům a pokračovatelům tam praktikují Mayrovu metodu v mnoha zdravotních zařízeních a hotelech dodnes.

Jídelníček je základ

K obědu si užíváte různé druhy zeleninových polévek a opravdu minimální porce masa se zeleninou, večeře se odehrává v podobném duchu – polévka, kousek pečiva a 50 g bílkoviny. Kromě stravování jsem si v Park Igls užila procházky po alpských loukách, cvičení, meditaci, každodenní masáž i vodoléčbu. Do postele jsem padala každý večer úplně vyřízená. Vydržet celý režim na klinice ale není tak obtížné, jako když se o něco takového pokusíte v domácím režimu, kde kolem sebe máte hodně lákadel a možností, jak hřešit. Zároveň si pojďme říct, že v takovém zařízení, jako je Park Igls, si užijete úžasné bylinkové čaje nebo vychutnáte domácí vývar (ten můžete pít během dopolední pauzy), a ač to bude znít zvláštně – zažijete tu vysokou gastronomii s noblesním stolováním. Polévky, lehká jídla ze zeleniny a bílkovin jdou opravdu s moderními trendy v jídle.

Zdravá střeva = kvalitní život

Nebudeme si nic nalhávat, hlad máte. Alespoň zpočátku. A jak poznáte, že detoxikace vašeho těla funguje? Hned po prvním dni vás začne bolet hlava, je vám zima, cítíte slabost po celém těla a může přijít i nespavost. Proto je dobré v době detoxu mezi cvičením a jinými aktivitami odpočívat, zalézt si do teplých peřin a relaxovat. V pracovním procesu bych tedy tento striktní přístup nedoporučovala, nicméně metoda je podle mého použitelná i v běžném životě. Můžete si naordinovat svůj víkend bez dětí, až budou u babiček nebo na táborech, a soustředit se jen na sebe. Užívat si malé porce jídla, popíjení čajů, jógové sestavy a třeba čtení dobré knihy. Nejkrásnější odměna přichází asi po dvou dnech, u mě to byl třetí den, kdy úbytek na váze činil téměř tři kila, byl to až euforický pocit spokojenosti. Jak říkají o metodě její vyznavači, jde o očistnou terapii nejen pro tělo, ale i pro duši, protože zdravá střeva rovná se kvalitní život. To tedy podepisuji.

Základní principy Mayrovy metody

  1. Jezte pomalu a pořádně žvýkejte – jenom tak docílíte pocitu plnosti. Vaše trávení bude lépe fungovat, vyhnete se střevním potížím.
  2. Žádné svačiny mezi jídly (mezi jídly by měla být pauza 4-5 hodin).
  3. Jezte malé porce, pokud chceme shodit, pak ne více než 1000 kcal denně, dobrým trikem je jíst malou lžičkou.
  4. Večerní jídlo by mělo být lehké, lehce stravitelné, s minimem karbohydrátů a ideálně do sedmé hodiny večerní.
  5. Vybírejte správné kombinace jídel. Nejezte jídla s vysokým glykemickým indexem - croissanty, hranolky, brambůrky, popcorn. Snažte se jíst každý den ovoce a zeleninu.
  6. Zařaďte do svého života cvičení.
  7. Cvičením nejen spalujete kalorie, ale posilujete i svaly. Nemusíte běhat maratony, stačí pravidelné procházky, jednoduché cvičení u televize – pilates, jóga a základní posilování.
  8. Vypijte 2-3 litry denně, nejen pro lepší fungování organismu, ale i pro zahnání hladu. Doporučuje se voda, ale i bylinkové čaje.
  9. Hlídejte si správné kombinace jídla. Mayrův koncept výživy velmi připomíná ve svých základech dělenou stravu. Potraviny bohaté na proteiny, jako jsou vajíčka, sýry, červené maso, ryby, drůbež, tofu nebo luštěniny se nedoporučují kombinovat s karbohydráty – bramborami, celozrnným pečivem, těstovinami, rýží, cereáliemi. Třetí skupinou jsou neutrální potraviny, které jsou povoleny k oběma skupinám potravin. Mezi ně patří saláty, zelenina, jogurt, ořechy, ovoce nebo oleje.
  10. Večer se nedoporučuje jíst syrovou zeleninu ani ovoce, pouze tepelně upravené a jako součást večeře, zároveň by se mělo jíst nejpozději do 19 hodin (proteiny a neutrální potraviny), pak už je dobré nechat střeva spát.

Základní pobyt v zařízení Park Igls v Rakousku vyjde na 200 eur za noc, vše ostatní si musíte přikupovat. Můžete si také koupit týdenní Detox Classic v balíčku za 1900 eur, který obsahuje vše – procedury, konzultace, masáže… Pobyty mají i ve zkrácené verzi na čtyři dny – Short break, ta je levnější.

Načítám