Článek
Štítná žláza je malý, ale velmi důležitý orgán, který v podstatě řídí veškeré fyziologické procesy v organismu. Reguluje hladinu energie, srdeční frekvenci, krevní tlak, termoregulaci a tělesnou teplotu, ovlivňuje vstřebávání vitaminů a dalších živin, náladu i celkové psychické rozpoložení.
Štítná žláza řídí celé tělo
Štítná žláza produkuje hormony, které řídí metabolismus. „Pokud nefunguje správně, vytváří buď příliš velké, nebo naopak příliš malé množství hormonů, což zrychluje či zpomaluje celkový metabolismus. V případě, že se porucha štítné žlázy neléčí, může nastat řada zdravotních komplikací, které nepříznivě ovlivní například krevní oběh, srdeční frekvenci nebo výkonnost,“ uvádí lékař prof. Michal Kršek, předseda České endokrinologické společnosti.
Se štítnou žlázou se v Česku léčí přes 620 tisíc lidí. Onemocnění je častější u žen a ve vyšším věku, nevyhýbá se ale ani mladým lidem. Nejčastější poruchou je snížená funkce tohoto orgánu neboli hypotyreóza, jejíž příčinou bývá většinou autoimunitní onemocnění.
Málo hormonů štítné žlázy: přibírání, suchá kůže, otoky
Pokud vaše štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů, jde o stav známý jako hypotyreóza, který může negativně ovlivnit celé tělo. Deficit hormonů štítné žlázy způsobuje například pocit vyčerpání, pomalost, poruchy soustředění, přibírání na váze, zpomalený srdeční tep, potíže s pamětí a pozorností, otoky obličeje nebo očních víček.
„Varovným signálem může být viditelné zvětšení štítné žlázy (tzv. struma), vypadávání vlasů, poruchy menstruačního cyklu, zvýšená únavnost, nevýkonnost, suchá kůže, zimomřivost, zácpa a řada dalších příznaků. Onemocnění štítné žlázy je ale často bezpříznakové a na problémy pacienty v řadě případů nic neupozorňuje. Lékaři na ně narazí například až tehdy, když zkontrolují funkci štítné žlázy při preventivní prohlídce,“ upozorňuje lékař Michal Kršek.
Při podezření na poruchu štítné žlázy je vždy namístě obrátit se na lékaře, činnost tohoto orgánu můžete ale rovněž podpořit vhodným jídelníčkem.

Borůvky jsou plné antioxidantů, které brání poškození buněk, a tlumí veškeré zánětlivé procesy v těleFoto: FotoDuets, Shutterstock.com
Superpotraviny pro štítnou žlázu
Existují potraviny, které mohou podpořit zdravé fungování štítné žlázy, regulovat tvorbu hormonů nebo snížit riziko vzniku autoimunitního zánětu.
- Mořské řasy
Mořské řasy, jako je například kelp, nori, kombu nebo wakame, jsou přirozeně velmi bohaté na jód, stopový prvek, který je zásadní pro normální funkci štítné žlázy. Díky hořčíku, selenu, zinku a chlorofylu pomáhají rovněž chránit buňky štítné žlázy. Dopřávejte si sushi, přidávejte mořské řasy do salátů, těstovin nebo sendvičů. S jejich konzumací buďte ale opatrní, obsahují totiž skutečně velké množství jódu.
- Ořechy
Makadamiové, para nebo lískové ořechy jsou vynikajícím zdrojem selenu, který pomáhá podporovat zdravé fungování štítné žlázy (kromě toho obsahují další prospěšné minerály hořčík, zinek a železo). Hrst ořechů si můžete přibalit jako dopolední nebo odpolední svačinku s sebou do práce nebo jako zdroj energie na výlet.
- Mořské ryby
Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné nenasycené kyseliny a selen, tedy látky, které velmi příznivě působí na štítnou žlázu, a navíc působí protizánětlivě. Dejte si pečenou nebo grilovanou rybu dvakrát týdně, sáhnout můžete po mořských rybách, jako je losos, tuňák, mořský vlk nebo treska, také ale i těch sladkovodních, výborný je pstruh nebo candát.
- Mléčné výrobky
Čerstvé mléko, jogurty, tvarohy, kefíry, všechny tyto produkty jsou bohaté na minerály selen, zinek a jód, který je pro štítnou žlázu nepostradatelný, obsahují také vitamin D pro podporu imunitních funkcí. Vybírejte takové mléčné výrobky, které obsahují kolem 3 % tuku.
- Vejce
Vejce obsahují optimální množství omega-3 mastných kyselin, selenu i jódu, důležitých pro tvorbu hormonů štítné žlázy, selen pomáhá chránit buňky štítné žlázy před oxidačním stresem. Ve vejcích najdete rovněž vitamin D, který má důležitou funkci při fungování imunitního systému, a zinek, jenž pomáhá při syntéze hormonů.
- Bobulovité ovoce
Borůvky, maliny, rybíz, brusinky, jahody nebo ostružiny, všechny tyto druhy bobulí jsou nabité antioxidanty, které pomáhají bojovat proti poškození buněk a prospívají tím také kondici štítné žlázy. Bobuloviny mají protizánětlivé účinky, tlumí tedy veškeré zánětlivé procesy v těle, jsou výborným zdrojem vitaminů C, B, E a A a minerálů, jako je hořčík, železo a vápník, díky čemuž přirozeně posilují imunitu. Navíc jsou plné vlákniny, přispívají tudíž zároveň ke zdraví střevního mikrobiomu.