Hlavní obsah

Zdravotnické přístroje: Co si můžete změřit doma sami?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Součástí domácí lékárničky mohou být základní léky, obvazy, náplasti, ale také přístroje, které vám pomohou kontinuálně monitorovat zdravotní stav. Kromě pravidelných návštěv lékaře si tak můžete průběžně měřit hodnoty sami doma.

Článek

Preventivní lékařské prohlídky samozřejmě nedoporučujeme podceňovat, na druhé straně není ale úplně potřeba docházet do zdravotnického zařízení se vším. Některé hodnoty si můžete naměřit doma sami. Jakými přístroji můžete svou domácí lékárničku vybavit?

Teploměr

Když byste měli mít doma jen jediný zdravotnická přístroj, jasná volba je teploměr – je nezbytností každé lékárničky. Skleněné teploměry s rtutí dnes už v lékárnách nekoupíte, zpravidla odejdete s dnes již digitální klasikou. Chcete-li jít ale ještě o krok dál, nabídka je široká. Pořídit si můžete bezdotykový teploměr, který namíříte na kůži, nejčastěji na čelo, a výsledek máte během několika sekund. Pro rodiče malých dětí skvělá záležitost. A pokud si rádi připlatíte za „rolls royce mezi teploměry“, vyberte si chytrý, který je zpravidla propojený s mobilní aplikací a vaše záznamy z měření eviduje a vyhodnocuje.

Průměrná tělesná teplota u zdravého jedince je 36,0-36,9, °C. Může to být však ovlivněno u žen třeba i hormonálním cyklem či zvýšenou fyzickou námahou. Za zvýšenou teplotu se považuje 37-38 °C, nad 38 °C jde o horečku.

Foto: alexeisido, Shutterstock.com

Bezdotykový teploměr oceníte hlavně ve chvíli, kdy je špatně těm nejmenšímFoto: alexeisido, Shutterstock.com

Tlakoměr

Přístroj na měření krevního tlaku by měl být samozřejmou součástí lékárničky u lidí starších 55 let, ve věkové kategorii 55–64 let trpí vysokým krevním tlakem 72 % mužů a 64 % žen. Měřit si pravidelně krevní tlak má ale smysl i u mladších ročníků, například v těhotenství mezi druhým a třetím trimestrem je hypertenze jednou z nejčastějších zdravotních komplikací, která může ohrozit matku i plod. Pokud si chcete pořídit tlakoměr, vybírat můžete mezi klasickým manometrickým modelem, který už je ale dnes spíš přežitkem, pak digitálním tlakoměrem na baterky nebo opět chytrým modelem. Chytrý tlakoměr je opět propojený s mobilní aplikací, vyhodnocuje vaše zdravotní data v souvislostech a představuje cenný zdroj informací také pro lékaře.

Normální krevní tlak zdravého dospělého je 120/80. Pokud je nad 140/90, jedná se o vysoký a je vhodné řešit s lékařem. Nízký tlak se pohybuje v hodnotách pod 100/65.

Glukometr

Na rozdíl od dvou předchozích přístrojů není glukometr nutnou součástí každé lékárničky, rozhodně by ho ale doma neměli postrádat cukrovkáři. Glukometr se v jejich případě používá k sebekontrole. Pravidelná kontrola stavu glukózy v krvi pomáhá předejít rozvoji některých z komplikací tohoto onemocnění. Existuje elektrotechnický a fotometrický glukometr, přičemž druhý jmenovaný je dnes nejrozšířenější a ve většině prodejen pořídíte pravděpodobně ten. Vybrat si můžete také jeho chytrou verzi, která zaznamenává a vyhodnocuje data v mobilní aplikaci. Zároveň posílá upozornění, kdy je nutné měření provést.

Běžná hladina cukru v krvi u zdravého člověka je 4-6 mmol/l. Mezi 6-7 se jedná o zvýšenou hladinu cukru a nad 7 o vysokou hladinu cukru. Změny je třeba vždy řešit s lékařem.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Kontrolovat hladinu krevního cukru by si měli všichni diabeticiFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Diagnostická osobní váha

Pokud chcete mít ze zdravotních, ale třeba i estetických důvodů přehled o stavu vaší fyzické schránky, diagnostická váha se vám doma bude hodit. Na rozdíl od osobních vah, které vám dají „jen“ číslo, změří podíl tuku, svalové hmoty, vody a někdy také kostní hmoty v těle. Zároveň obvykle data uloží a umožňuje je dlouhodobě sledovat. Některé diagnostické váhy umí také z dat vyvodit váš metabolický věk, doporučit výši vašeho kalorického příjmu, čímž vám usnadní hubnutí i udržovací režim.

Někdo uvádí ideální váhu podle měření BMI, je to ale trochu zavádějící, protože nezohledňuje poměr svalů a tuků, vodu v těle a podobně.

Oxymetr

O oxymetru se více začalo hovořit v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Tento malý přístroj, který obvykle vlastní těžcí astmatici nebo třeba sportovci, slouží k měření kyslíku v krvi. Saturace kyslíkem je u zdravého člověka na hodnotách kolem 95 až 99 procent. Jakmile klesne, například z důvodu výše zmíněného nebo jiného respiračního onemocnění, je třeba být na pozoru. Přístroj seženete buď na baterie nebo s akumulátorem, který je dražší, ale není potom nutné baterky dokupovat. Stejně jako v předchozích případech existují také chytré oxymetry, které jsou propojené s mobilní aplikací. Vychytávkou jsou pak chytré hodinky vybavené mimo jiné právě i oxymetrem.

Jako normální úroveň saturace u zdravého člověka se považuje 95 %. Někteří lidé mohou mít přirozeně nižší, pokud vám však klesla, řešte to s lékařem.

Reklama

Související témata:

Načítám