Hlavní obsah

Zlatý stafylokok umí způsobit řadu problémů. Od kožních infekcí po život ohrožující stavy

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Reklama

Stafylokoky jsou bakterie, které se běžně vyskytují na pokožce nebo sliznici zdravých lidí, aniž by jim komplikovaly život. V určitých případech však mohou vyvolat různé infekce, bolesti v krku, dlouhotrvající rýmy, bolesti břicha nebo oslabit imunitu.

Článek

Zlatý stafylokok je jeden z mnoha druhů stafylokoků. Říká se mu také „zlaťák“, latinsky Staphylococcus aereus. Vyskytuje se na povrchu pokožky nebo sliznic téměř u čtvrtiny lidí, aniž by o něm věděli. Lidské tělo je proti němu totiž celkem odolné. Pokud je ale člověk oslabený, může dojít k průniku bakterie do organismu. Následně může způsobit infekce, a to nejen na pokožce, ale také na sliznicích či vnitřních orgánech.

Jak se zlatý stafylokok přenáší

K přenosu dochází buď přímým fyzickým kontaktem s takzvaným přenašečem (člověk, který bakterii stafylokoka v sobě má, ale bez příznaků), nebo nepřímo kontaktem s předměty, kterých se přenašeč dotýkal. Nevylučuje se ani možnost přenosu vzduchem. K nákaze jsou náchylnější lidé s oslabenou imunitou a chronickými nemocemi, jako je cukrovka, onkologická či plicní onemocnění.

Jak se pozná stafylokok

Mezi hlavní příznaky nákazy zlatým stafylokokem patří následující:

  • Kožní infekce v podobě zarudlých pupínků, které mohou otékat a bolet. Nejčastěji se objevují v podpaží, tříslech či na hýždích. Někdy se můžou naplnit hnisem.
  • Bolesti břicha, průjmy či zvracení
  • Oslabená imunita
  • Zánětlivé abscesy v těle
  • Rýma, bolest v krku nebo horečka
  • Problémy s pamětí
  • Nehojící se rány po operacích

Jak se léčí zlatý stafylokok

Léčí se velmi komplikovaně, protože stafylokoky jsou velmi odolné na některé typy antibiotik, nejčastěji penicilin. Proto je nutné často bakterii přeléčit dalšími antibiotiky. Zároveň je nutné provést výtěr z krku nebo se provádí kultivace z hlenu, aby se zjistilo, o jaký kmen jde, a podle toho se nasadí vhodná antibiotika.

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Stafylokok je velmi odolná bakterie, často se musí provést výtěr z krku, aby se zjistilo, o jaký kmen jde, a nasadila se správná léčba.Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Zlatý stafylokok na kůži

Běžně se vyskytuje na pokožce, a pokud imunitní systém pracuje správně, nezpůsobuje žádné klinické příznaky. V opačném případě mohou vzniknout kožní infekce, které vyvolají toxiny z bakterie. Náchylnější jsou k nákaze lidé s atopickým ekzémem. Léčba probíhá kombinovaně, kdy se na kůži nanáší antibiotické a kortikosteroidové masti.

Zlatý stafylokok v nose

Tato bakterie se vyskytuje asi u čtvrtiny lidí, aniž by o tom tušili. V případě, že dojde k oslabení organismu, může způsobit těžké rýmy nebo opakující se záněty horních cest dýchacích, kdy nepomáhají běžné léky. V nose se také tvoří strupy. Nutná je léčba antibiotiky.

Zlatý stafylokok a přírodní léčba

Ve většině případů je nutná antibiotická léčba, přesto lze standardní terapii podpořit protizánětlivými bylinkami, jako je echinacea, rakytník, zázvor, česnek, mateřídouška či třezalka. Nezbytné je také organismus zásobit vitaminem C, D a zinkem.

Jak dlouho je infekční zlatý stafylokok

V případě zlatého stafylokoka se o infekčnosti nehovoří, protože se běžně vyskytuje u zdravých lidí. To, jestli se někdo nakazí nebo propukne nemoc, závisí na jeho imunitě.

Jaké nemoci způsobuje zlatý stafylokok

Jakmile dojde k přemnožení bakterie kdekoli v těle, může dojít k rozvoji různých onemocnění. Patří sem následující:

  • Nakažlivé kožní onemocnění impetigo, které postihuje děti i dospělé.
  • Zánětlivé onemocnění nehtového lůžka nebo vlasových váčků.
  • Ječné zrno, které se tvoří v koutku oka nebo na víčku.
  • Opakující se záněty vedlejších nosních dutin či hnisavá rýma.
  • Zánět průdušek či zápal plic.
  • Stafylokoková meningitida nebo endokarditida (stafylokok napadne srdce). Bakterie může napadnout i kosti a svaly.
  • Syndrom toxického šoku u některých žen po použití menstruačních tamponů. Při něm může dojít k sepsi a poškození ledvin a jater.

Komplikace zlatého stafylokoka

V případě oslabené imunity může dojít k sepsi neboli otravě krve. V nejtěžších případech hrozí smrt. Mezi další komplikace patří i vedlejší účinky antibiotik, především bolesti svalů a únava.

Zlatý stafylokok

  • Popis: Bakterie, která může v případě oslabení organismu vyvolat různé infekce na sliznicích či pokožce.
  • Příznaky: V případě kožní infekce se objevují zarudlé pupínky, nejčastěji v podpaží a tříslech. Dále se mohou objevit bolesti břicha, průjmy, dlouhotrvající rýmy, bolesti v krku a podobně.
  • Léčba: Léčba je komplikovaná, protože tento druh bakterie je velmi odolný proti antibiotikům. Dost často je tedy léčba na delší dobu a musí se přeléčit dalším typem antibiotik. V případě přemnožení na kůži se aplikují také kortikosteroidní mastičky.
  • Smrtnost: K smrti může dojít v případě sepse.
  • Prevence: Protože je stafylokok běžně přítomný a u zdravých lidí nezpůsobuje problémy, nejlepší prevencí je posilování obranyschopnosti užíváním vitaminu C.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Čiefová, praktická lékařka pro dospělé, EUC klinika Praha

Reklama

Načítám