Hlavní obsah

Jednou a dost, anebo kamarádství s benefity: Druhy příležitostného sexu a jejich (ne)výhody

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkáte ho v baru, pošeptáte si pár sladkých slůvek a skončíte spolu na hotelu. Je tohle ten případ, o kterém se dá hovořit jako o příležitostném milování? A co když se spontánní sexuální dobrodružství dělí dokonce do tří kategorií? S některou z nich už jistě máte svoji zkušenost!

Článek

Nic není jenom černé nebo bílé – a zvlášť ne nezávazný a příležitostný sex. Známý americký sexuální terapeut Paul Joannides jej rozlišuje do tří kategorií, přičemž každá má svoje pozitiva i negativa. Na co byste si měli dát pozor?

1. Sex bez závazků

Sex bez závazků je tak neformální, jak jen příležitostný sex může být. Hlavní roli v něm často hraje úplně cizí člověk, kterého jste mohli potkat teprve před hodinou – v restauraci, na ulici, ve frontě na poště… Další možnost je, že jste o sobě týdny či měsíce věděli a míjeli jste se, – a najednou čelíte zajímavé situaci. Vy a on, o samotě, napětí se dá krájet, vzrušení stoupá. Podlehnete okamžiku?

Podle různých anket přibližně polovina populace alespoň jednou za život prožije sex bez závazků – a častým spouštěčem je alkohol. Otupělé smysly nahrávají lehkovážnosti a nedostatečné ochraně proti početí a sexuálně přenosným chorobám. Po vystřízlivění je už pozdě bycha honit. Na druhou stranu sex bez závazků nabízí skvělou příležitost, jak si užít intimní praktiky, na které běžně nemáte odvahu. Vědomí, že se vy dva po sexu nadobro rozloučíte, dodává pocit svobody v jednání.

2. Kamarádi s výhodami

Pokud jde o přátele s výhodami, existuje důvod, proč to začíná slovem „přátelé“. Obvykle skončíte v posteli s někým, koho už delší dobu znáte, a často se to stane více než jednou. Kamarád s výhodami může plnit pouze mileneckou funkci, třeba pokud se rozejdete s partnerem a potřebujete „zabít čas“. Klidně se ale jedná i o známého z internetu, s nímž si začnete rozumět, nicméně kromě sexu nemáte nic společného. V tomto případě jsou rizika jasná.

Ačkoli sex s kamarádem má mnoho výhod, je třeba mít na paměti rizika s tím spojená. Stává se, že jeden z dvojice v tomto přátelství s benefity začne vidět něco víc a může to skončit zlomeným srdcem. Zároveň hrozí, že jakmile máte uspokojeny sexuální potřeby a máte si s kým popovídat, uzavíráte se dalším příležitostem. Nereagujete na flirtování sexy číšníka, přehlížíte významné pohledy obchodního partnera… Co se seznamování týká, jednoduše nosíte klapky na očích.

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Náhodný či příležitostný sex bez závazků může být dobrá zábava, pokud to tak oba chápou, někdy to dokonce může být první krok ke šťastné lásce. Rozhodně do toho s tím ale nesmíte vstupovatFoto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

3. Sex s ex

Další formou nezávazného sexu je sex s ex. Pokud jste nadržení, sužuje vás samota či jen toužíte zavzpomínat na staré zlaté časy, dobrodružství s bývalým se vyloženě nabízí. Ex je prověřená osoba, ví, kam sáhnout, co udělat, vsadí na vaše oblíbené sexuální pozice, přivede vás k orgasmu „svým“ způsobem, na který jste zvyklí a který vám chybí… A vůbec, je prima se k němu zase přitulit… Jenže všechno má svá ale.

Jasné úskalí takového sexu je, že udržuje staré rány otevřené, zapomínáte na to špatné, co se mezi vámi událo, a příčinu rozpadu vztahu překryjete divokou noční jízdou. Pak se nedokážete pohnout z místa – zavřít dveře za minulostí, projít všemi fázemi rozchodu a navázat nový vztah. Je to jako uvíznutí v časové smyčce. Zároveň platí, že ani úmysly bývalého nemusejí být tak čisté, jak se na první pohled zdá. Může se tímto způsobem třeba mstít za rozchod a připoutat vás k sobě jen proto, aby pak kauzu uzavřel slovy: „Já s tebou končím.“ Počítáte i s touto variantou?

Reklama

Načítám