Hlavní obsah

Slavní versus AIDS: Rihanna bojuje rtěnkou, Victoria Beckhama tričky. Co dělá Madonna či Elton?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes je Světový den boje proti AIDS. Proti nevyléčitelné nemoci, která mnohdy nejen zabíjí, ale také stigmatizuje, nehezky škatulkuje a nemocné leckdy odsuzuje k životu na okraji společnosti. A tohle jsou slavní, kteří se proti tomu snaží bojovat.

Článek

Společnost se víc a víc liberalizuje. Sex, homosexualita, virus HIV a AIDS – nic z toho už není vyloženě tabu, anebo se o to značná část veřejnosti alespoň pokouší. A pomoct v boji proti nákaze nebo přímo nemocným se čas od času snaží leckterá slavná tvář. Jsou ale celebrity, které to dělají už desetiletí, neúnavně a s veškerou vervou. Tohle jsou slavné ikony takzvaného AIDS aktivismu.

Elton John

Britský zpěvák a král extravagantních kostýmů se snaží v boji s AIDS pomáhat už několik desetiletí. V roce 1992 založil neziskovou organizaci Elton John AIDS Foundation. Jejím cílem je prevence, boj proti stigmatizaci a poskytování léčby s láskou, soucitem a důstojností nejzranitelnějším skupinám postiženým HIV na celém světě. Podle zpěváka by totiž nikdo neměl trpět stigmatizací, strachem ani nemožností léčby. Každý má podle něj právo na zdravý život.

Foto: Profimedia.cz

Elton John pomáhá v boji proti AIDS už desítky letFoto: Profimedia.cz

Victoria Beckham

Platí za ledovou královnu, sluneční brýle sundá jen málokdy, úsměv na tváři nevykouzlí skoro nikdy. Ale pravda je, že za touto nepřístupnou slupkou se skrývá bytost s dobrým srdcem. I ona totiž roky pomáhá v boji s AIDS. V roce 2014 se stala ambasadorkou mezinárodní organizace UNAIDS, opakovaně například navrhla trička a stoprocentní výtěžek z jejich prodeje putoval do charitativní organizace Born Free Africa, která se zaměřuje na prevenci přenosu HIV z matky na dítě.

Foto: Profimedia.cz

I Victoria Beckham pravidelně pomáháFoto: Profimedia.cz

Rihanna

Krásná zpěvačka je sice v „oboru boje proti AIDS“ ve srovnání s předešlými hvězdami trochu nováček, ale zase do toho jde naplno. Na Barbadosu, kde se narodila, se například nechala spolu s princem Harrym veřejně testovat na přítomnost viru HIV. Ukázali tak, že test je snadný, rychlý a nebolí. A přitom může zachránit hodně lidí, které by jinak nakažený mohl nevědomky infikovat. Ale pomáhá i jinak. Spolupracuje například s kosmetickou firmou MAC – je ambasadorkou jedné její rtěnky a výtěžek z prodeje putuje na boj proti AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Rihanna pomáhá i prostřednictvím módyFoto: Profimedia.cz

Bono

Hudební legenda a frontman kapely U2 je proslulý svou potřebou pomáhat, kde to jen jde. Charita je pro něj naprostá samozřejmost. V roce 2006 tak spolu s americkým aktivistou a novinářem Bobbym Shriverem založil nadaci (RED), která se zaměřuje na boj proti AIDS především v Africe, kde podle nejrůznějších odhadů žijí až dvě třetiny HIV pozitivních lidí. Za dobu fungování se této organizaci podařilo na boj s nemocí sehnat více než 700 milionů dolarů!

Foto: Profimedia.cz

Slavný muzikant patří mezi největší propagátory charitativní činnosti všeho druhuFoto: Profimedia.cz

Madonna

V současné době se o zpěvačce mluví spíše v negativním kontextu, protože fanoušky ohromuje poněkud šílenými fotkami a videi. Ale na jedno by se v souvislosti s ní rozhodně zapomínat nemělo: byla jednou z prvních, kdo se otevřeně postavili za nemocné AIDS, a to v době, kdy byli ještě považováni za vyděděnce. HIV pozitivní byl totiž i její učitel tance. Když s touto informací šel ven, vyrazila s ním v roce 1989 na akci upozorňující na problematiku AIDS a čelila pak spekulacím, že je sama HIV pozitivní. Dodnes pomáhá i prostřednictvím své nadace Raising Malawi, kterou založila v roce 2006. Zaměřuje se především na dostupnost vzdělání a lékařské péče pro africké děti a zahrnuje to i prevenci AIDS.

Foto: Profimedia.cz

I když teď Madonna čelí kritice za své počínání na sociálních sítích, za charitu si obdiv zasloužíFoto: Profimedia.cz

Elizabeth Taylor

Jestli je někdo opravdovou ikonou v AIDS aktivismu a průkopnicí boje proti této nemoci, byla to tato hvězda s uhrančivým pohledem (zemřela v roce 2011). Svoji charitativní činnost v této oblasti totiž zahájila v 80. letech. V roce 1985 se skupinou lékařů a vědců vytvořila Americkou nadaci pro výzkum AIDS, dnes známou jako amfAR. A víte, co herečka řekla, když se jí ptali, proč se do boje s AIDS vrhla tak záhy? „Pořád jsem viděla všechny ty zprávy o nové nemoci a pořád jsem se ptala, proč nikdo nic nedělá. A pak jsem si uvědomila, že jsem jako oni. Neudělala jsem nic, abych pomohla.“

Foto: Profimedia.cz

Obdivuhodná Elizabeth Taylor… Byla jednou z prvních celebrit, které se do boje proti AIDS zapojilyFoto: Profimedia.cz

V České republice stojí za osvětou Národní program boje proti AIDS, existují ale i další organizace a společnosti, jako třeba Červená stužka nebo Česká společnost AIDS pomoc, které kromě osvěty také spolupracují s nemocnými a jejich rodinami.

AIDS je zlá nemoc a nevyhýbá se ani celebritám. Kteří slavní bojovali či bojují s HIV? | Počet nakažených roste i u nás, ale důležité je vědět, že včas léčený člověk může žít stejně dlouho jako zdravý. Při správné a včasné léčbě navíc nejsou HIV pozitivní lidé nakažliví.

Reklama

Načítám