Hlavní obsah

Jarní detox: Rajčata a rybíz vynulují řízek a hranolky. Ale pozor, i s dobrým pomálu!

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní detox, především v podobě zeleninových šťáv, je trend posledních let a spousta lidí se do něj pouští s pocitem, že dělá pro své zdraví maximum. Nemusí to ale být pravda, pokud to přeženete.

Článek

Kde se vzala tradice jarního detoxu? Jde vlastně o návrat ke zvykům našich předků, kteří reagovali na přirozené rytmy přírody. Na jaře se už krátily zásoby jídla a bylo nutné omezit jejich příjem a naopak maximálně využít všechno, co začalo růst, tedy i bylinky a rostliny všeho druhu. Moderní člověk sice hluboko do talíře nemá, ale z půstu a využívání přírodních zdrojů si udělal jarní detox.

Detox a lymfatický systém

I když je jarní detox fenomén a lidé věří, že tím svému tělu jednoznačně prospívají, odborníci varují, že všeho moc škodí. Není zdravé vystavovat tělo velkým šokům, jakým je nárazový detox. Co je dobré vědět, než se pro něj rozhodnete?

1. Vaše tělo má schopnost se detoxikovat díky činnosti jater, kůže, plic, ledvin a lymfatického systému. „Návod je jednoduchý. Jezte kvalitně, lokálně a sezonně. Upřednostňujte skutečné potraviny a jídla z nich. Díky tomu můžete úplně ignorovat výživové zázraky i jejich prodejce, ať už vás přesvědčují o nezbytnosti nějakých pilulek, nebo třeba celeru,“ říká Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

2. Poslouchejte svoje tělo, ne tabulky nebo univerzální doporučení. Přizpůsobte se svému životnímu rytmu a zvyklostem. Jestliže víte, že ráno nemáte potřebu jíst, nesnídejte jen proto, že se to má.

3. Dlouhodobější půst není moc vhodný. „Většina lidí jen hladoví, aby se po jeho ukončení přejedla. Když půst, tak přerušovaný – i díky němu lze snížit riziko vzniku tzv. inzulinové rezistence, která je rizikovým faktorem pro vznik například obezity, cukrovky 2. typu, metabolického syndromu či Alzheimerovy nemoci,“ radí Margit Slimáková.

Foto: Nok Lek Travel Lifestyle, Shutterstock.com

Odborníci doporučují jako odlehčení přerušovaný půstFoto: Nok Lek Travel Lifestyle, Shutterstock.com

Pozor na drastický detox

I když většina odborníků drastický detox nedoporučuje, někteří lidé trvají na tom, že se po něm cítí lépe. „Mají dobrý pocit, že pro tělo něco udělali, sníží se tak hladina stresu, klesne produkce pro tělo negativních stresových hormonů a tím se může organismu opravdu zdánlivě ulevit,“ komentuje tento pocit doktorka Magdaléna Jašková z Polikliniky IPP s.r.o. Varuje ale, že drastická změna může být naopak takovým stresem, že oslabí vaši imunitu.

Nejzdravější zeleninové šťávy

Pokud chcete tělu pomoci zbavit se toxinů, můžete užívat bylinky, jako je ostropestřec mariánský, kopřiva, pampeliška, řepík nebo máta - podpoří příslušné orgány.

Hodně lidí v rámci detoxu sáhne po zeleninových šťávách. Jestli je to i váš případ, udělejte to rozumně. Pokud mají zcela nahradit jídlo, navíc na delší dobu než dva dny, konzultujte to s lékařem. Také přitom nezapomínejte dost pít, zeleninová šťáva tekutiny zcela nenahradí!

Jakou šťávu zvolit? Obvykle se doporučuje řapíkatý celer, červená řepa, mrkev, zelí, salátová okurka, špenát, brokolice a podobě. Neměla by to být jen jedna surovina a vždy je lepší sáhnout po místním a sezonně odpovídajícím druhu, nejlépe v bio kvalitě – chemie ve šťávě by tělu spíš škodila.

Popíjení zeleninových šťáv místo jídla nesmí přijít naráz, musíte se na něj pozvolna připravit odlehčováním jídelníčku – a stejně pomalý by měl být i návrat zpátky k pevné stravě.

„S detoxikací a eliminací volných radikálů tělu pomůžete i průběžnou konzumací zeleniny, která obsahuje polyfenoly (cherry rajčata, brokolice, luštěniny) a antokyany (jablko, černý rybíz). Díky tomu lze například ‚vynulovat‘ porci smaženého řízku nebo hranolek,“ vysvětluje vědecká specialistka v oblasti biochemie a výživy Soňa Talacko ze společnosti Chromozoom.

Načítám