Hlavní obsah

Saunové ceremoniály jsou zážitek. Co je dobré vědět, když jdete poprvé, prozradí sauna mistr

Foto: Infinit Sen

Foto: Infinit Sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S mistrem světa v saunových ceremoniálech Róbertem Židkem, hlavním sauna mistrem z wellness centra Infinit Sen, jsme si povídali o tomto populárním fenoménu, který si získává čím dál víc příznivců. Co vás čeká při rituálu v sauně a jaká pravidla byste měli dodržovat?

Článek

Saunový ceremoniál, nebo též rituál, je zpestřením „obyčejného“ saunování. Díky záměrnému zvyšování vlhkosti a mávání ručníkem či vějířem v sauně se tělo prohřeje hlouběji, použité éterické oleje stimulují nervovou soustavu a jejich inhalace má řadu pozitivních zdravotních účinků. Zároveň má ceremoniál vliv i na psychiku, většinou zažíváte pocity radosti, euforie a relaxace.

V čem se ceremoniál liší od běžného saunování?

Je to jiné v tom, že se jedná o takzvané představení. Usadíte se v sauně a čekáte na příchod sauna mistra, který předvede 10 až 15minutové představení. Za doprovodu hudby polévá vodou kamna, aby zvýšil vlhkost a pocitovou teplotu v sauně. Poté provoní saunu éterickými oleji, které jsou 100% přírodní a pečlivě vybrány podle typu ceremoniálu. Dále rozvíří vzduch a ovívá vás ručníkem za účelem většího prohřátí organismu.

Ceremoniálů existuje celá řada, od relaxačních až po ty temperamentní, někdy jde dokonce o divadelní představení… Jak se v nich vyznat?

Ano, ceremoniály se liší nejen podle hudby, ale i celkové atmosféry v sauně a pomůckami, které využíváme. Uvědomujeme si, že některé druhy ceremoniálů nemusí každému sednout, a proto na rozpisu vždy najdete za názvem i označení. Takže R znamená Relaxační. Tato procedura je pro všechny, kteří hledají klidné prostředí k odpočinku. Hraje pomalá hudba, přítmí doplňuje intimní atmosféru a saunový mistr používá především zklidňující vůně.

Pak máme D – Dynamický, ten je zaměřený na pobavení a uvolnění v trochu rušnějším stylu. Umíte si představit v sauně koncert rockové kapely nebo té nejlepší epické hudby? Pokud ne, přijďte se podívat. Za doprovodu rychlé hudby, světelné show a povzbuzujících esencí vám dopřejeme tu pravou party relaxaci. Další označení je V – Volný. V tomto ceremoniálu je možné téměř cokoli. Saunový mistr si vybírá typ ceremoniálu podle nálady nebo přání klientů.

Prozradíte něco blíže k novince, a to ceremoniálu s názvem Herbal?

Rád. Ceremoniály označené H – Herbal, jsou relaxační ceremoniály, které vás uvedou do tajemství využívaní bylinných prvků v sauně. Zaměřují se na uklidnění, načerpání síly a energie. Čeká vás úžasná atmosféra s příjemnou hudbou, tlumeným světlem a čistě přírodními vůněmi. Svou jedinečnost skrývá Herbal ceremoniál v originálním pojetí práce s bylinami, čerstvými výluhy, různými druhy exotických vůní a vykuřovadel. Novinkou jsou také ceremoniály meditační. Ty jsou specifické a určené pro opravdové milovníky relaxace. Nehraje při nich hudba nebo jen velmi tiché podkresové melodie. Využíváme též tibetské mísy, činelky nebo deštné hole.

Foto: Infinit Sen

Vybírat můžete z mnoha typů saunových ceremoniálů, od relaxačních, meditačních či bylinkových až po ty hodně dynamickéFoto: Infinit Sen

Podle čeho bych si tedy měla vybrat, který ceremoniál bude pro mě to pravé?

Pokud se rozhodujete, jaký saunový ceremoniál chcete navštívit, doporučuji volit podle nálady, se kterou do wellness centra přijdete. Někdy máte chuť na show a zvolíte dynamický nebo si chcete odpočinout a nechat plynout myšlenky při relaxační hudbě, na to je jako dělaný ceremoniál relaxační.

Může se rituálu v sauně zúčastnit úplně každý? Myslím tím třeba zdravotní omezení…

Samozřejmě, ceremoniál si může užít opravdu každý, kdo se na něj cítí a je v dobrém zdravotním stavu. Všeobecně je známo, že sauna není vhodná pro těžké kardiaky, lidi s infekčními a akutními potížemi. To platí i pro ceremoniály. Pokud se během ceremoniálu nebudete cítit dobře, můžete ho kdykoli opustit, což vám správný sauna mistr řekne vždy před začátkem, aby uklidnil nováčky.

Prozradíte, jak vymýšlíte nové nápady? Kde hledáte inspiraci?

Standardní ceremoniály většinou nemají žádný příběh, zakládají se na běžných věcech a zvládnu je vymyslet většinou za pár hodin. Inspiraci celkově hledám v běžném životě, ve filmech, příbězích, slavných osobnostech. Soutěžní ceremoniály mám však i s přesahem, snažím se je konstruovat tak, že i když nemají pro někoho dobrý konec, chci díky nim předat nějakou myšlenku.

Jak jste již řekl, při ceremoniálu se používají vonné esence. Jak si je saunový mistr vybírá?

Esenciální oleje obsahují silice, které jsou obsaženy ve všech rostlinách, květinách nebo lupenech, a z nich se vyrábí éterické oleje. A tyto silice mají blahodárné účinky na organismus, především tím, že je inhalujeme. Esenciální olej kapeme na ledovou kouli, aby se při kontaktu s kamny, kde je vyšší teplota, nespálil. Následně se začne uvolňovat do ovzduší, kde se kombinuje s teplou párou. Zdravotních benefitů pro lidský organismus je celá řada, nejčastěji esence pozitivně působí na oběhovýdýchací systém, mají protizánětlivé účinky, dokážou povzbudit.

Na závěr dvě věci, které neškodí připomenout. Proč se do sauny nechodí v plavkách a proč je důležité se po sauně, před vstupem do ochlazovacího bazénku nebo jezírka, osprchovat?

Plavky v sauně jsou nehygienické, látka obsahuje hodně chemie z bazénů, navíc je neprodyšná. Plavky mohou způsobit zapaření, kožní problémy či záněty ženských orgánů. Kůže potřebuje dýchat a intimitu v sauně lze udržet i jinak. U nás ve wellness dáváme ke všem vstupům osušku a prostěradlo, do kterého se můžete zabalit.

Co se týče ochlazení, je důležité, aby se tělo ochlazovalo postupně, aby nedošlo k extrémnímu teplotnímu šoku. Když skočíte z 90 stupňů hned do desetistupňového bazénku, nemusí se vám udělat dobře. Proto doporučujeme vždy po sauně dát si sprchu, může být i vlažná, abyste úplně nevychladli, a poté se vydat do bazénu či jezírka. A dalším důvodem je samozřejmě hygiena.

Načítám