Hlavní obsah

Saunování není pro každého: Vyhnout by se mu chronicky nemocní, lidé „pod vlivem“ i těhotné ženy

Foto: PH888, Shutterstock.com

Foto: PH888, Shutterstock.com

Reklama

Saunování je velmi oblíbená aktivita. Kromě toho, že se při něm příjemně prohřejete a uvolníte, má i mnoho přínosů pro zdraví. Přesto však existují situace, kdy návštěva sauny není úplně nejlepší nápad. Kdy to může být pro tělo příliš velká zátěž?

Článek

Saunování má na lidské tělo velmi příznivé účinky. „Kromě příjemného zážitku pomáhá i s uvolňováním dýchacích cest a je vhodné i při lupence či astmatu. Zároveň snižuje rizika cévních, kardiovaskulárních nebo plicních chorob, ale také neurokognitivních onemocnění, tedy demence,“ říká Eva Kociánová, interní lékařka a garantka projektu Srdce v hlavě. Jsou ovšem situace, kdy není vhodné do sauny chodit.

Kdy nechodit do sauny

Sauna, byť je jinak zdraví prospěšná, nemusí být vždy bez rizika. Zásadně platí, že byste tam měli jít jen tehdy, kdy jste jistí, že to vaše tělo zvládne. Kdy je lepší si saunování rozmyslet, probrat to s lékařem nebo být opravdu opatrní?

1. Necítíte se dobře

Třebaže je saunování způsob, jak posílit imunitu a bránit se třeba nachlazení, rozhodně se nehodí jako jeho léčba. Pokud už se necítíte dobře, máte teplotu a teče vám z nosu, případně cítíte, že na vás „něco leze“, pak vám může spíš přitížit. Tělo musí bojovat s viry a zátěž, kterou sauna bezesporu je, mu nesvědčí.

2. Máte plný žaludek či alkohol v krvi

Jste „pod vlivem“ nebo v sobě máte zbytkový alkohol? Jste po velké fyzické zátěži, případně jste byli na opulentní večeři a máte opravdu plný žaludek? Pak je to pro váš organismus už dostatečná zátěž a saunování se v takovém případě nedoporučuje.

3. Máte akutní kožní problémy či poranění

Jestliže vás právě trápí „otevřená“ kůže anebo momentálně řešíte nějakou kožní chorobu (obzvlášť v akutní fázi), pak je lepší saunu vynechat a počkat, až se to zahojí. V případě lupenky se poraďte se svým lékařem a vyzkoušejte to.

4. Trpíte chronickým onemocněním

Dlouhodobě se s něčím léčíte? Pak byste měli první návštěvu sauny vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Ten posoudí, zda jste v takové kondici, aby se organismus vyrovnal s vysokou teplotou a zvládl i rychlé ochlazení.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Saunování je zdravé a je to skvělý relax, ale přesto to není vždy dobrý nápad.Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

5. Jste kardiak

Při kardiovaskulárním onemocnění se obecně sauna nedoporučuje, ale vždy se poraďte s lékařem. „Saunování určitě není bezpečné pro pacienty trpící bolestmi na hrudi, po nedávném infarktu myokardu, se špatně kompenzovaným krevním tlakem, srdečním selháním, arytmiemi anebo významně zúženou aortální chlopní,“ varuje Eva Kociánová.

Možná vám přesto váš kardiolog saunování povolí a doporučí, jakým způsobem to máte dělat. Teplota v sauně by měla být jen okolo 80–85 °C a vždy je důležité naslouchat svému tělu. „Jakmile vám nebude dobře, saunu opusťte. Je dobré si nesedat na horní místa, kde je větší teplo. Pokud to prostor dovolí, tak při saunování ležte, budete tak tělo oteplovat ve stejné intenzitě. Po sauně se jen pozvolna ochlazujte – jen chladným vzduchem nebo vlažnou sprchou, neskákejte do ledové vody!“ zdůrazňuje lékařka.

6. Jste těhotná

prvním trimestru se saunování nedoporučuje, pak se řiďte tím, co dovolí lékař a váš stav, v každém případě je dobré snížit teplotu a zkrátit pobyt. Hodně záleží na tom, zda byla žena zvyklá do sauny chodit i před otěhotněním. Saunování se v každém případě vyhněte, pokud máte rizikové těhotenství.

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Saunování v těhotenství dobře zvažte, ale v prvním trimestru si ho odpusťte.Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

7. Máte křečové žíly 

Teplo žilám neprospívá. Rozšiřuje je a žilní chlopně pak nemohou správně fungovat: část krve, která by měla směřovat k srdci, se drží a hromadí dole v žilách. A to není dobré pro ty, kdo mají nějaké žilní onemocnění, například křečové žíly. I tak vás saunování láká? Pak se saunujte v nižší teplotě a posaďte se přitom tak, abyste měli nohy nahoře a krev mohla téct k srdci díky gravitaci. „Dejte pozor na rychlé ochlazování, rozhodně neskákejte do studené vody, ale ochlazujte se postupně,“ radí profesor Michal Vrablík z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

8. Děti mladší 3 let

Saunování dětí se doporučuje až tehdy, když umějí zvládat horko a vyjádřit své pocity, kdyby jim nebylo v sauně dobře. Jako minimální věk se udávají tři roky. I tak je ale nutné děti saunovat při nižších teplotách, například 65 °C, a kratší dobu. Zásadní je dbát na odpočinek a dostatek tekutin po saunování.

Reklama

Načítám