Hlavní obsah

Vířivka prospěje vašemu tělu i psychice! S čím vám pomůže?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že půlhodinka ve vířivce šestkrát týdně podporuje hubnutí, tím ale její blahodárné benefity rozhodně nekončí. V čem vám ještě prospěje?

Článek

Vířivka dokazuje, že lze velmi účelně spojit příjemné s užitečným. Výborně působí na fyzické i psychické zdraví, potěší pleť a z jejích výhod mohou těžit sportovci i těžce pracující. A nemusíte kvůli ní chodit příliš daleko – pořídit si ji totiž můžete i domů! Co vám přinese?

1. Uvolnění svalů i kloubů a silnější imunita

Pobyt ve vířivce má celou řadu zdravotních benefitů. Příjemně uvolňuje svaly a klouby, a je tak skvělá při regeneraci po cvičení, velkém fyzickém výkonu a namáhavé práci. Kloubům díky stimulaci krevního a lymfatického systému ulevuje od otoků a ztuhlosti. Vodoléčba patří mezi účinné formy pomoci při artritidě, prospívá lidem s bolavými zády, syndromem karpálního tunelu, burzitidou a s dalšími nemocemi pohybového aparátu. A podle některých odborníků pomáhá i pacientům s roztroušenou sklerózou a mozkovou obrnou.

Vířící voda má pozitivní vliv na normalizaci krevního tlaku a hladiny cukru v krvi, a pomáhá tak bojovat proti cukrovce a dalším civilizačním nemocem. Kromě toho napomáhá zklidnit plíce, srdce a žaludek a přispívá k lepšímu trávení i posilování imunitního systému.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Ve vířivce si odpočinou nejen svaly i klouby, ale dojde k zklidnění a uvolnění celého organismuFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

2. Hezčí a pevnější pleť

Existují studie, které chválí blahodárný vliv vířivky na pleť. Díky tomu, že masíruje a prokrvuje svaly, působí na elasticitu kůže – vypadá pak mladší, hladší a pevnější. Jakými dalšími způsoby se dá zatočit s celulitidou?

3. Psychický odpočinek

Vířivka má velmi pozitivní vliv i na psychiku. Mnohé studie potvrdily, že pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů a zvyšuje vyplavování endorfinu, jednoho z hormonů štěstí. Kromě redukování stresu teplá voda a její proudění usnadňují usínání a zlepšují kvalitu spánku.

Pro koho není vířivka vhodná

I když je tento způsob relaxace vynikající, rozhodně není vhodný pro každého. Do vířivky by neměli chodit lidé s křečovými žilami, kožními problémy, mokvavými skvrnami, vážným onemocněním srdce a s horečkou a dále ti, kterým hrozí možný kolaps, tedy například epileptici.

Příliš se nedoporučuje ani během těhotenství, především pak v prvním trimestru, kdy by se těhotné měly vyhnout horké vodě. Pokud se osvěžující koupele nechcete vzdát, je obecným doporučením snížit teplotu pod 37 °C a pobyt zkrátit zhruba na čtvrthodinu.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Díky pobytu ve vířivce přijdete na jiné myšlenky a psychicky si odpočineteFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Vířivka potřebuje vhodné místo

Nechce se vám kvůli benefitům vířivky chodit do veřejných wellness center? Pokud to vaše obydlí dovoluje, můžete si ji pořídit domů nebo na zahradu. Nehodí se samozřejmě všude a při umístění (obzvlášť do interiéru) je třeba splnit jisté podmínky. Zásadní je nosnost. Protože váha naplněné vířivky dosahuje stovek kilogramů, je nejlepší najít jí místo v přízemí. Jestli ji chcete do patra, je nutné nechat si vypracovat odborný posudek. Venku podobně limitovaní nebudete, i tady je ovšem třeba zajistit pevný podklad.

Pevná, nebo nafukovací?

Na trhu jsou k dostání nafukovací a pevně stojící vířivky. Nafukovací jsou levnější a snadno je zvládnete postavit sami, mají ale menší životnost a nemůžete je mít celoročně venku. Někteří výrobci sice slibují, že jejich vířivky vydrží i mráz, počítejte ale s tím, že si za ně připlatíte a budete jim muset zajistit ohřev vody. Pevně stojící kousky můžete nechat stát na povrchu nebo je zabudovat do země, to ovšem není příliš dobré ze servisní stránky. V případě poruch k ní totiž technik bude mít mnohem složitější přístup.

Foto: HQuality, Shutterstock.com

Pevnou vířivku si můžete vychutnávat i v zimě, nafukovací je třeba ukliditFoto: HQuality, Shutterstock.com

Myslete i na okolí

Vhodné je zajistit protiskluzový povrch okolo vířivky, potřebovat budete samozřejmě i zdroj vody, elektřiny a odpad pro odtok. Myslete i na to, že vířivky umí být poměrně hlučné, a pokud je plánujete používat později večer, nemusí to být sousedům příjemné. Nutná je i patřičná údržba, tedy pravidelné doplňování vody, používání produktů na údržbu vířivek a čištění filtrů. Nepodceňujte ani zimní údržbu, respektive ohřev vody nebo případné zazimování, které by u pevných vířivek měl provést servisní technik.

Reklama

Načítám