Hlavní obsah

Hvězda mezi vitaminy: C chrání před covidem i jinými virózami, zpomaluje stárnutí. Kolik denně?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitamin C neboli kyselina askorbová je hvězda mezi vitaminy. Látka, na kterou sázíme při každé rýmě, doufáme, že nás chrání před covidem, ale i rakovinou. Co opravdu dokáže a jak ho správně užívat?

Článek

Vitamin C je bezpochyby jeden z nejdůležitějších vitaminů. Do těla ho nejlépe dostanete, když budete jíst ovoce a zeleninu. Bez něj nemůže správně fungovat imunita, budete rychleji stárnout a také se může zhoršit stav vaší kůže, ale i cév a svalů i produkce hormonů.

Význam vitaminu C

Vitamin C je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, posiluje totiž tvorbu bílých krvinek, které jsou pro fungování obranyschopnosti těla zásadní. Chrání organismus před bakteriemi a viry čili před nachlazením, chřipkou, covidem či jinými virózami a také zvyšuje odolnost těla vůči střídání tepla a zimy.

Je to také důležitý antioxidant – působí proti oxidačnímu stresu a volným radikálům, které urychlují stárnutí a mohou způsobit nádorové onemocnění.

Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, tedy pro zdravé kosti, chrupavky, ale také cévy a zuby a je důležitý i pro dobré hojení ran a celkový stav pokožky. Jeho správná hladina udržuje v pořádku nervový systém, chrání nás před vyčerpáním, únavou, stresem a také podporuje vstřebávání železa.

Proč je potřeba vitamin C
antioxidant
nervový systém
imunita
vstřebávání železa
syntéza a tvorba kolagenu

Nedostatek vitaminu C

Pokud je ho nedostatek, může dojít k poruše tvorby kostí a růstu u dětí, v pozdějším věku ke špatnému hojení ran, bolesti kloubů a krvácivosti až ztrátě chrupu. Kosti jsou křehké a klouby otékají. Tělo může snáze podlehnout infekcím. Takové závažné projevy nedostatku se dnes ale ve vyspělých zemích v podstatě nevyskytují.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Nejlepší cesta, jak do sebe dostat nejvíce vitaminu C, je skrze stravuFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

V čem je vitamin C

I když si mnoho lidí stále myslí, že nejvíce je ho v citrusech, není to pravda. Úplně nejvíc je ho v acerole neboli brazilské třešni. Mezi další zdroje s vysokým obsahem patří šípky, rakytník a černý rybíz, následují další druhy ovoce a zeleniny – zejména paprika, petrželová nať a pažitka, brokolice, růžičková kapusta a květák. Z živočišných produktů jsou to játra a ledviny, v menším množství ryby.

Základem je přijímat vitamin C ze stravy

Platí, že obsah vitaminu C v různých potravinách se může extrémně lišit - na základě čerstvosti, skladování, původu. Proto například ve sterilovaných výrobcích mnoho užitečných látek nezůstane. Platí to i pro kysané zelí považované za významný zdroj vitaminu C. Když si ale zelí sami doma naložíte, můžete počítat s tím, že v něm bude jen o něco méně vitaminu C než v bramborách. Právě ty jsou v našich krajích nezanedbatelným zdrojem této důležité látky.

Vitamin C je rozpustný ve vodě, a protože je citlivý na teplo, jeho obsah se snižuje tepelnou úpravou. Proto platí, že zeleninu je dobré konzumovat syrovou nebo vařenou v páře.

Kde je nejvíce vitaminu C přibližné množství (mg) ve 100 gramech
acerola 1600 
šípek200
rakytník 200
černý rybíz200
petrželová nať170
paprika 100
brokolice90
jahody70
pomeranč50
mrkev35
rajčata25
brambory20
játra30
čerstvé zelí45
kysané zelí15

Jak užívat vitamin C v tabletách?

Vitamin C je možné užívat i v tabletách, a to jako prevenci onemocnění, ale také v případě, že kouříte, jste ve stresu nebo žijete ve znečištěném ovzduší nebo prostě jen bojujete s nějakou nákazou.

Doporučení pro denní příjem vitaminu C formou doplňků stravy jsou různá. V tabulce uvádíme ty, na kterých se odborníci shodují a uvádí je oficiální publikace Referenční hodnoty pro příjem živin.

V případě stresu, pravidelné fyzické zátěže nebo v průběhu nemoci jsou někdy doporučovány několikanásobně vyšší dávky, například 500 mg vitaminu C pro dospělé a 250 mg pro děti. Někteří odborníci dokonce toto množství považují za běžnou denní dávku bez ohledu na zdravotní stav. Předávkování se bát nemusíte, tělo nadbytečný vitamin vyloučí močí.

Doporučená denní dávka vitaminu C
kojenci 20 mg
děti30–45 mg
děti od 10 let 65–85  mg
ženy 95 mg
muži 110 mg
těhotné ženy 105 mg
kojící ženy 125 mg

Vitamin C s postupným uvolňováním

Přednost byste měli dát vitaminu C v kapslích s prodlouženým uvolňováním, které obsahují malé kuličky postupně uvolňující kyselinu askorbovou v tenkém střevě, čímž se zajistí také postupné vstřebávání do krevního oběhu.

Foto: Chaay_Tee, Shutterstock.com

Odborníci doporučují užívat vitamin C s postupným uvolňovánímFoto: Chaay_Tee, Shutterstock.com

Lipozomální forma vitaminu C

Postupné uvolňování zajistí také lipozomální forma, látka je v tomto případě uzavřená v molekule lipozomu, do těla se opět uvolňuje postupně, takže jí střeva dokáží více vstřebat.

Předávkování vitaminem C

Na rozdíl od některých jiných látek se vitaminem C není možné předávkovat. Protože je rozpustný ve vodě, vše, co tělo nezpracuje, neuloží, ale vyloučí močí. Podle lékařů by ovšem příjem vitaminu C raději neměl překročit 1 000 miligramů za den.

Injekční forma vitaminu C

V posledních letech některá zdravotnická zařízení doporučují injekční aplikaci vitaminu C, díky které se v těle může dosáhnout ještě vyšší koncentrace účinné látky než při podání ústy.

Při nitrožilním podání, které vyjde zhruba na 1 500 korun, se nechá vitamin C odkapávat kanylou zhruba půl hodiny postupně do krve. Doporučuje se tři až pět dávek za sebou s intervalem jeden týden.

Význam této metody je třeba zvážit. Základním předpokladem pro příjem dostatečného množství vitaminu C bude vždy pestrá strava a každodenní konzumace ovoce a zeleniny.

Odborná spolupráce: Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista, III. interní klinika endokrinologie a metabolismu VFN, Praha, www.nutricniterapie.com

Vitamin C

Doporučená denní dávka: Pro dospělé ve věku 25–51 let je 95 mg pro ženy a 110 mg pro muže.

Vitamin C v potravinách: Nejvíce ho obsahují šípky, rakytník a černý rybíz, pak další druhy ovoce a zeleniny (paprika, petrželová nať a pažitka, brokolice, růžičková kapusta a květák). Z živočišných produktů jsou to játra a ledviny, v menším množství ryby.

Nedostatek vitaminu C: Projeví se poruchou tvorby kostí a růstu u dětí, špatným hojením ran, bolestí kloubů, krvácivostí, ztrátou chrupu, křehkými kostmi, otoky kloubů, vyšší náchylností k infekcím.

Reklama

Načítám