Hlavní obsah

Znáte pojem „šátkování”? Nejde jen o nošení dětí

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pojem šátkování spojený jen se zabalenými miminky na těle matky? Kdepak! Šátkovat se dá i bříško před porodem. S velkými šály se dá cvičit i provádět různé úlevové techniky a masáže. A víte, k čemu se dají využít po porodu?

Článek

V Mexiku mu říkají rebozo, na Ukrajině je to svivalník a v Česku mu říkáme podvazovací šátek. Jde ale vždy o obdobný šál z přírodních materiálů, ideální je len, bavlna nebo konopí. Neměl by být elastický, protože elastická látka vám nezajistí dostatečnou oporu. Je široký asi 65 cm a obvykle 2 až 3 metry dlouhý. Pomáhá ulevovat v těhotenství, po porodu, ale nápomocný může být i mimo graviditu.

Podvazování břicha v těhotenství a po porodu není žádná vymoženost moderních matek. Jde o starobylou techniku, kterou od nepaměti používaly ženy napříč celým světem. Jakou službu nám tedy prokazuje?

V těhotenství: podpora (nejen) při cvičení

Správně uvázaný šátek kolem pasu a pod bříškem pomáhá těhotným ženám ulehčit od tíže břicha a je tedy prevencí před bolestmi podbřišku a hlavně zad. Vytváří oporu a snižuje tak námahu při pohybu. Zejména v pokročilejších fázích těhotenství to ženy ocení.

Zároveň se s ním těhotným i lépe cvičí, protože je jejich břicho jakoby „nadnášeno“. Šátky má v oblibě spousta porodních asistentek. Pokud si nevíte rady, právě ony vás mohou naučit, jak si šátek správně uvázat.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Porodní asistentky či duly umí mnoho šátkových technikFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Při porodu: příjemná masáž

Zavinovací šátek může ulevit i při samotném porodu, respektive v první době porodní. Pokud budete mít po boku zkušenou porodní asistentku, může vám (anebo poučený partner) díky šátku hodně zmírnit porodní bolesti a kontrakce speciálními technikami. (Víte, co je to hypnoporod?)

Jedním ze způsobů je poloha ženy vkleče na zemi. Bříško si obalí šátkem, jehož konce za jejími zády chytí druhá osoba. Poté přejde rodička na všechny čtyři a asistentka či partner jemně pohybuje šátkem ze strany na stranu. Tím vzniká mírné kolísání břicha a jemná masáž, která ulevuje od bolestí a uvolňuje namáhané vazy, svaly a klouby. Některé techniky dokonce dovedou lépe napolohovat dítě v břiše. (8 otázek, na které se prvorodičky stydí zeptat)

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Šátkem může porodní asistentka udělat těhotné ženě příjemnou masážFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Po porodu: na rychlejší hojení

Šátek udržuje bříško v teple, podporuje zavinutí dělohy a stažení břicha zpět do původní formy. Pomáhá při rozestupu břišních svalů, stabilizuje povolené vazy, poskytuje podporu pánevnímu dnu a správnému držení těla, uleví od bolestí zad.

Pokud jste po císařském řezu, zmírňuje bolest v místě jizvy, která je namáhaná nošením a zvedáním miminka. (Jak vypadá tělo ženy po porodu dvojčat?)

Po šestinedělí: zavinování kostí

Při porodu se neroztahují pouze vazy a svaly, ale také se rozvolňují kloubní struktury, aby se miminko dostalo snáz pánví ven. A právě k návratu chrupavek, vazů a pánevních kostí na své původní místo má sloužit i starý slovanský rituál, takzvané zavinování nebo zavírání kostí, který se dělá po šestinedělí.

Jde o čtyř až devítihodinový proces, při kterém je žena celá speciálně zabalená a stažená do šátku. Tento rituál ovládají některé porodní asistentky nebo duly. Žena má přestávky na kojení, jídlo a toaletu. Zavinováním kostí dochází k návratu orgánů na správná místa, k relaxaci a uvolnění svalů, detoxikaci, dočištění dělohy a odchodu přebytečně zadržované vody z těla.

V běžném životě: proti PMS i bolestem

Šátek ale jistě využijete také mimo období těhotenství a porodu. Kromě nošení miminka ho můžete použít při jakýchkoli bolestech v oblasti podbřišku (například během menstruace nebo při PMS), třísel a beder. Když vám bude chladno, dobře poslouží i jako přehoz přes ramena nebo kolem boků.

Související témata:

Načítám