Hlavní obsah

Zvyky, které podporují regeneraci mozku

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Ještě před pár lety se věřilo, že mozkové neurony nejsou schopny obnovy. Dnes se už ví, že se regenerovat umějí, jen výrazně pomaleji než zbytek tělesných buněk. Existují ale způsoby, jak obnovu neuronů zrychlit a podpořit. Jak na to?

Článek

Uprostřed každodenní rutiny si člověk často osvojí návyky, které negativně ovlivňují tělo i mysl a mohou zanechat stopy na funkčnosti orgánů, včetně mozku. A vy si to vůbec nemusíte uvědomit, dokud nezjistíte, že máte problém – třeba s pamětí. Je například známo, že nadužívání alkoholu vede ke zvýšeným ztrátám mozkových neuronů. Podobně působí i nedostatek spánku a pohybu nebo chronické stresování. Naštěstí existují i zvyky, které zdraví mozku a obnovu neuronů mohou podpořit. O co se jedná?

1. Hýbejte se

Pravidelná fyzická aktivita přispívá k celkovému zdraví. Časté cvičení pomáhá okysličit buňky a týká se to i neuronů v mozku. Zvýšený přívod kyslíku působí na mozkové buňky blahodárně a podporuje jejich regeneraci. Pohyb navíc vede k vyplavování hormonů štěstí endorfinů, které pomáhají zlepšovat náladu a snižovat dlouhodobý stres, což je jedna z příčin zvýšené ztráty neuronů. „Výzkum prokázal, že pravidelné cvičení snižuje riziko demence až o polovinu. A pokud se budete denně 20 minut procházet, snižujete riziko mrtvice až o 57 procent,“ říká koučka a trenérka mozku Kateřina Kufová.

2. Každý den se naučte něco nového

Víte, že můžete mozek trénovat jako svaly? „Naučte se každý den jedno nové slovíčko v cizím jazyce. Při cestě do práce si všimněte alespoň jednoho detailu, který jste do té doby nepostřehli. A když vám detaily dojdou, jděte jinudy,“ radí Kateřina Kufová.

3. Dělejte věci jinak

Pokud jste praváci, čistěte si zuby levou rukou! Nebo levou třeba odemykejte. Šněrujte si tenisky jinak, než jste zvyklí. Změňte pořadí činností, když ráno vstanete. „Počítejte přitom s tím, že vám všechno bude trvat déle než obvykle, ale mozek bude vzkvétat!“ říká Kateřina Kufová.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Dělejte věci jinak. Jste pravák? Zkuste si zuby vyčistit levačkouFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Trénujte pozornost a soustředění

Schopnost soustředit se je klíčová poznávací funkce, která ovlivňuje všechny ostatní. A trénovat ji můžete docela jednoduše. „Když si ráno dáváte kávu, zaměřte na to pozornost všemi smysly: vnímejte její vůni, sledujte pěnu na povrchu. Poslouchejte, jak vám proudí do úst, rozeberte, jak chutná na špičce jazyka, jak u kořene a jaké nuance vnímáte. Uvědomte si teplo v ruce, když zvedáte hrníček. Pokud vám myšlenky utečou, nic se neděje a klidně vraťte pozornost k pití kávy,“ popisuje Kateřina Kufová.

5. Pozorně dýchejte a meditujte

Snižuje stres a napětí, což zmenšuje i ztrátovost mozkových buněk. Meditace kromě toho pomáhá zlepšit paměť, koncentraci a pozornost, což posiluje poznávací funkce mozku. „Stačí jednoduché cvičení, kdy při pomalém nádechu počítáte do čtyř, poté zadržíte dech a opět počítáte do čtyř a naposledy vydechujete přes ústa a počítáte do osmi. Celé opakujte osmkrát,“ radí Tereza Náplavová, pohybová terapeutka a specialistka na ergonomii.

Foto: polinaloves, Shutterstock.com

Spojte příjemné s užitečným: pozornost můžete trénovat i při pití kávy!Foto: polinaloves, Shutterstock.com

6. Pečujte o spánek

Mozek v noci nespí – naopak intenzivně pracuje, ukládá a uspořádává informace nasbírané přes den. „Spěte v naprosté tmě – ve tmě se uvolňuje zvýšené množství hormonu melatoninu, který usnadňuje usínání, posiluje imunitní systém a zpomaluje stárnutí,“ radí Kateřina Kufová. Alespoň hodinu před usnutím se vyvarujte práce na počítači, koukání do telefonu nebo jiného chytrého zařízení. Nedostatek spánku vede ke snížení pozornosti a soustředění, zhoršení schopnosti učit se a zvýšení rizika psychických obtíží.

Reklama

Související témata:

Načítám