Hlavní obsah
3,0
(663)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Těžko si představit Vánoce bez ořechového cukroví. Dnes tu pro vás máme recept, který je ořechů plný a váš stůl krásně ozdobí!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 140 g ořechů
  • 200 g rostlinného tuku
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky skořice
Krém
  • 125 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1/4 dl rumu
  • 1 hrst ořechů
Poleva
  • 50 g mléčné čokolády
  • 15 g tuku
Ozdoba
  • 1 hrnek ořechů
  • 50 g hořké čokolády
Článek

Nastává ideální doba na cukroví, které nepotřebuje odležet a je plněné krémy. Tyto ořechové slzičky si zamilujete a jejich příprava je velmi snadná!

Postup

01.

Mouku prosejte na vál, přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr, mleté oříšky, vajíčko a skořici a vypracujte hladké těsto. Pokud preferujete oříšky lískové místo vlašských, doporučujeme trochu mouky ubrat – lískové jsou méně tučné a těsto by se vám pak mohlo sypat.

02.

Těsto uložte aspoň na hodinu do ledničky odpočinout. Pak ho vyválejte na plát tenký asi 3 mm a vykrajujte z něj slzičky nebo oválky.

03.

Krém i poleva do ořechových slz jsou stejné, jako se používají na výrobu oříškových košíčků přelitých čokoládou, takže doporučujeme dělat oba druhy zároveň, ať si ušetříte práci. Polovinu upečeného těsta potřete krémem a druhou polovinou přiklopte. Nechte ztuhnout.

Foto: Ondřej Hošt

Těsto nechte odležet v ledniciFoto: Ondřej Hošt

04.

V parní lázni rozpusťte čokoládu s kouskem tuku, aby se naředila, nechte ji trochu zchladnout. Připravené cukroví v polevě postupně máčejte. Ještě před zatuhnutím čokolády slzičky posypte trochou mletých oříšků nebo dejte celý.

Foto: Ondřej Hošt

Ozdobte oříškyFoto: Ondřej Hošt

Reklama

Načítám