Článek
Postup
01.
Jako u dalších receptů na vánoční cukroví, i zde je postup velmi jednoduchý. Mouku prosejte na vál, přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr, mleté oříšky, vajíčko a skořici a vypracujte hladké těsto. Pokud preferujete oříšky lískové místo vlašských, doporučujeme trochu mouky ubrat – lískové jsou méně tučné, a těsto by se vám pak mohlo sypat.
02.
Hrudku těsta uložte aspoň na hodinu do ledničky odpočinout. Pak ji vyválejte na plát tenký asi 3 mm a vykrajujte z něj slzičky nebo oválky. Pokud preferujete jiný tvar, tak samozřejmě použijte ten, jen cukroví budete muset pracovně přejmenovat.
03.
Krém i poleva do ořechových slz je stejný, jako se používá na výrobu oříškových košíčků přelitých čokoládou, takže doporučujeme dělat oba druhy zároveň, ať si ušetříte práci. Polovinu upečeného těsta potřete krémem (nejlépe cukrářskou zdobičkou, s tou to rychle odsýpá a hezky vypadá) a druhou polovinou přiklopte. Nechte ztuhnout.
Foto: Ondřej Hošt
U NÁS NAJDETE NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ CUKROVÍ
04.
V parní lázni rozpusťte mléčnou čokoládu s kouskem tuku, aby se naředila, nechte ji trochu zchladnout. Připravené cukroví v polevě postupně máčejte. Ještě před zatuhnutím čokolády slzičky posypte trochou mletých oříšků. Pokud chcete mít cukroví co nejrůznorodější, můžete polevu nechat zatuhnout, a pak slzičky pocákat rozpuštěnou tmavší hořkou čokoládou.
Foto: Ondřej Hošt
A jaké cukroví nejraději pečete z ořechů vy?