Hlavní obsah

Dieta a půsty: K čemu jsou dobré, proč a jak často se postit

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Už je to déle než dva měsíce, kdy vám týden co týden přinášíme rady a tipy, jak zhubnout. A to jednou provždy a bez jojo efektu! Dozvěděli jste se spoustu zajímavostí o jídle i cvičení. V tomto díle se zaměříme na půsty. Zjišťovali jsme, k čemu jsou dobré, kdy je držet a na co si při nich dát pozor.

Článek

Fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Veronika Jandová vám už vysvětlila, jak zvládnout přechod na zdravé jídlo, jak se dá zhubnout pouhou chůzí i jak cvičit, pokud chcete ušetřit čas. V dnešním díle prozradí, proč je dobré se čas od času postit, jaké má půst účinky na zdraví, na hubnutí a na co si při nich dát pozor.

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže, detaily se dozvíte níže.

Proč držet půst?

Půst je krátkodobé cílené hladovění nebo omezení ve stravování. Pro někoho to může být třeba jednodenní očista organismu pouze na ovocných šťávách, pro jiného několik týdnů bez masa. Právě začal půst po masopustu. Ten byl dříve hodně namáhavý: jedlo se jen jednou denně a nesmělo se maso, ryby, vejce a mléčné produkty. V současnosti by měli půst dodržovat katolíci ve věku od 14 do 60 let. Na Popeleční středu a Velký pátek je dovoleno sníst pouze jedno velké a dvě malá jídla denně. Krom toho existuje ještě půst od masa, předepsaný pro tyto dva dny a všechny pátky roku.

Je ale třeba vědět, jak se postit zdravě a co při půstech dodržovat, aby měly na vaše zdraví pozitivní účinky. Správný půst může očistit tělo od toxinů a zažívací ústrojí si odpočine. Pokud si ale dáte jeden den hladovku a pak se zase vrhnete na hamburgery a hranolky, nebude to k ničemu.

„Půsty nejsou jen otázka hladovění. Existují i půsty na ovocných či zeleninových smoothie nebo na raw stravě. Správně držené půsty revitalizují organismus, podporují imunitu a odlehčují trávicímu ústrojí. Několikatýdenní půsty mohou údajně i zvrátit charakter některých vážných a zhoubných chorob, avšak tyto půsty je velice důležité konzultovat s lékaři,“ říká Veronika Jandová.

Jednou měsíčně bohatě stačí

Půst můžete držet třeba jednou měsíčně – někteří lidé je spojují s úplňkem nebo novoluním. Kdybyste chtěli pojmout půst skutečně jako očistu těla i mysli, pak se doporučuje vydržet alespoň pět dní pouze na šťávách a čajích.

„Ze začátku můžete vyzkoušet jeden den, avšak pokud byste to opravdu brali vážně, ideální je alespoň třídenní půst. Po třech dnech se většinou tělo opravdu kompletně pročistí od přebytečných nánosů v zažívacím, trávicím a vylučovacím traktu. Když budete pouze pít, tak za tuto dobu už většinou přestanete mít i chuť na jídlo,“ popisuje trenérka. Půst pouze na tekutinách byste neměli držet v kuse déle než týden.

Foto: natalia bulatova, Shutterstock.com

Během půstu se musí hodně pít. Ideální jsou bylinkové čajeFoto: natalia bulatova, Shutterstock.com

Půst a hubnutí

Podle Veroniky Jandové jsou půsty při hubnutí velmi efektivní: „Je to jistá forma pozitivního prvotního šoku pro organismus, který má na hubnutí blahodárné účinky. Odlehčíte tak trávicímu i zažívacímu ústrojí, což vede k zrychlení metabolismu. Tělo není přílišně zatíženo dlouhou dobou trávení potravy, které je u živočišných výrobků až několik dní.“ Navíc se vám několikadenním nejedením stáhne žaludek a vy toho pak sníte podstatně méně.

Jak se připravit na půst?

Na několikadenní půst je třeba se důkladně nachystat. Alespoň dva dny před jeho zahájením kompletně vynechte živočišné produkty a výrazně odlehčete jídelníček, aby pak tělo nebylo ochromeno. Také po skončení půstu začněte jíst pomalu, malé porce a lehkou stravu.

„Každé tři dny půstu byste měli proložit alespoň jedním dnem, kdy budete jíst alespoň rostlinné potraviny nebo smoothie, aby nedošlo ke kolapsu trávicího systému,“ upozorňuje Veronika Jandová. Půstů byste se rozhodně měli vyvarovat v případě, že jste po operaci, nehodě nebo těžké nemoci. Půsty se nesmějí držet při žaludečních vředech nebo jiných onemocněních trávicího traktu, cukrovce, při depresi nebo psychóze.

Jak pít při jednodenním půstu? Pijte pramenitou filtrovanou vodu, buď obyčejnou nebo se šťávou z citronu. Vhodné jsou bylinné čaje, například šípkový nebo zázvorový na povzbuzení trávení. Můžete přidat trochu medu pro doplnění energie. Je možné zařadit ovocné a zeleninové šťávy, ale pouze ty, co si doma připravíte sami, abyste měli jistotu, že neobsahují nic navíc. Dát si můžete i čistý vývar, pokud byste prahli po pocitu teplého „jídla“. Rozhodně vynechejte kávu a alkohol.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Půst můžete pojmout i tak, že místo normální stravy budete přijímat pouze zeleninové a ovocné šťávyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Půsty: zapomeňte na cvičení

V období delších půstů omezte pohybovou aktivitu na minimum. Neměli byste na ni dostatek energie. „Nemyslím si, že je dobré chodit cvičit nalačno, vždy je třeba konzumovat alespoň rychle stravitelnou potravinu, jako je například banán nebo datle, které poslouží jako výborný nakopávač a okamžitá dávka energie,“ myslí si trenérka.

Hubněte s námi a vyhrajte skvělé ceny!

Láká vás náš plán? Výborně, ještě máte necelý měsíc čas! Můžete nejen shodit pár kil, ale také se zapojit do soutěže. Stačí se vyfotit teď a pak – po absolvování programu. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt – viz níže! Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II. s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou a využít můžete lázeňské kliniky v 1. patře (jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 10. týden

Trenérka Veronika Jandová pro vás kromě rad, jak se hýbat, připravuje i jídelníček. „Na desátý týden jsem opět sestavila takový, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a sami brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - chia pudink podle receptu níže
  • Svačina - ovocné nebo zeleninové smoothie
  • Oběd - bramborový salát s mozzarellou podle receptu níže
  • Svačina - žitná houska s rybí pomazánkou podle receptu níže
  • Večeře - filet z tresky, vařené brambory, čerstvá zelenina s olivovým olejem, bylinkami a mořskou solí

Úterý

  • Snídaně - omeleta s rukolou podle receptu níže
  • Svačina - 1/2 tvarohu se skořicí, dýňová semínka
  • Oběd - thajský mangový salát podle receptu níže
  • Svačina - banán, kefírové mléko
  • Večeře - duhový salát s cizrnou podle receptu níže
Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Thajská kuchyně nabízí spousty senzačních možností! Zkuste třeba tento salát s mangem a rýžíFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - omeleta nasladko podle receptu níže
  • Svačina - domácí raw kuličky podle receptu níže
  • Oběd - 80 g celozrnných špaget s krůtím masem, zakápnuté olivovým olejem, bazalkou, česnekem a čerstvou zeleninou
  • Svačina - avokádo nasladko podle receptu níže
  • Večeře - hovězí flank steak se sladkými bramborami, pečenou mrkví, olivovým olejem a česnekem

Čtvrtek

  • Snídaně - smoothie bowl podle receptu níže
  • Svačina - skyr s borůvkami a hrstkou nepražených a nesolených oříšků a kostičkou hořké čokolády
  • Oběd - polévka pho v restauraci nebo pečený rybí filet s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou
  • Svačina - 2 rýžové chleby namazané lžičkou oříškového másla, nakrájené jablko posypané skořicí
  • Večeře - lilek načerno podle receptu níže

Pátek

  • Snídaně - cottage nasladko podle receptu níže
  • Svačina - proteinová nebo raw tyčinka
  • Oběd - fazolový salát s avokádem podle receptu níže
  • Svačina - čerstvá zelenina, hummus
  • Večeře - veggie burgery podle receptu níže
Foto: Alp Aksoy, Shutterstock.com

Fazolový salát s avokádem je chutný, sytý a extrémně zdravýFoto: Alp Aksoy, Shutterstock.com

Sobota

  • Snídaně - dietní cookies s rozinkami podle receptu níže
  • Svačina - ovocné nebo zeleninové smoothie
  • Oběd - salát s krůtím masem, listy špenátu a rýží, avokádové guacamole podle receptu níže
  • Svačina - čerstvá zelenina, sýr cottage
  • Večeře - pečená zelenina podle receptu níže

Neděle

  • Snídaně - kokosové matcha smoothie podle receptu níže
  • Svačina - 2 celozrnné toasty rozpečené se 2 plátky sýra a šunky, čerstvá zelenina
  • Oběd - 2 hrsti batátových hranolků, pečená kuřecí křídla, avokádové guacamole
  • Svačina - 2 rýžové chleby s lučinou a čerstvou zeleninou
  • Večeře - rybí polévka z lososa podle receptu níže

Vařte podle našich receptů a vyhrajte další cenu!

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné, a především chutné! Klikněte na odkazy a posuďte samy:

Lilek načerno i thajský mangový salát oceníte nejen kvůli tomu, že jsou dietní, ale především pro jejich chuť! Kokosové matcha smoothie, omeleta s rukolou i avokádo nasladko se hodí pro všechny, kteří mají rádi výživné snídaně. Chia pudink i cottage nasladko si můžete dát zrovna tak i ke svačině. Pokud ujíždíte na sladkém, musíte rozhodně ochutnat dietní cookies s rozinkamidomácí raw kuličky nebo omeletu nasladko. K večeři i obědu vyzkoušejte také polévku z lososabramborový salát s mozzarellou, fazolový salát s avokádem nebo duhový salát s cizrnou. Milovníci pomazánek musejí ochutnat zdravou rychlou rybí pomazánku nebo avokádové guacamole! Pro vegetariány máme zase v nabídce senzační veggie burgery nebo lahodnou pečenou zeleninu. A pokud potřebujete doplnit vitaminy, pochutnejte si na smoothie bowl!

Vaříte podle našich receptů? Skvělé! Na našem Facebooku můžete vyhrát dvouhodinový vstup do wellness centra Aquaforum ve Františkových Lázních pro dvě osoby. Těšit se můžete také na občerstvení v kavárně hotelu Rezidence Zámeček v hodnotě 500 Kč a 50% slevu na ubytování na jednu noc. Více najdete na Facebooku.

Hubnete s námi? Nebo ještě začnete? Stále máte pár týdnů čas!

Reklama

Související témata:

Načítám