Hlavní obsah

Abyste na podzim sklidili ty nejlepší brambory: dejte poblíž afrikány a nezapomeňte nastýlat

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brambory jdou v kuchyni na dračku. A kdo jednou zkusil ty domácí, už nechce jiné. Jestli máte kousek zahrádky, vypěstujte si letos svoje. Stačí si osvojit pár pravidel a budou jako od zkušeného sedláka. A hlavně, víte, kolik ušetříte?

Článek

Na venkově se dřív říkalo, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Bůhví, jak to vzniklo, protože pěstování brambor vyžaduje trochu rozumu. Brambory potřebují dobrou půdu, dostatek živin a taky péči. Během růstu je musíte přihrnovat – hrůbkovat, když je sucho, tak trochu zalévat a také chránit nať před mandelinkou bramborovou. Práce ale stojí za to, protože brambory, které si čerstvě vykopnete, chutnají nejlíp na světě.

Brambory do prohřáté půdy

Říká se, že naklíčené sazenice brambor můžou do země kolem Vojtěcha, který slaví svátek třiadvacátého dubna. Můžete se tím řídit, ale mnohem lepší je pohlídat si teplotu půdy. Nemusíte ji měřit, stačí v záhonu trochu zarýt a uvidíte, jestli v hloubce není ledová. Pokud jdete rádi na věc exaktně, můžete brambory vysazovat, když má půda v hloubce kolem 15 centimetrů teplotu asi 8 °C.

Zemina by měla být prohnojená, obohacená o kompost a dobře zrytá (do kompostu dejte i lógr nebo skořápky). Pamatujte, že brambory je lepší nepěstovat pořád na stejném místě, ale záhony střídat, jinak budou hlízy trpět strupovitostí. Na stejné místo vysaďte brambory až po čtyřech letech.

Sadba brambor musí být kvalitní a naklíčená. Pořiďte ji v dobrém zahradnictví. Hlízy zkontrolujte, délka klíčků by měla být asi 5 až 15 centimetrů. Důležité je vybrat i odrůdu – můžete zvolit velmi rané brambory, které sklidíte asi za 100 dní. Na pozdní brambory, které se hodí k uskladnění, budete čekat asi 145 dní.

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Brambory se sázejí na Vojtěcha, tedy kolem 23. dubnaFoto: Parilov, Shutterstock.com

Jak brambory zasadit

Pokud je dobré počasí a máte přichystanou sadbu, můžete brambory vysazovat. Zkontrolujte, jestli máte dobře připravenou půdu. Zemina by měla být propracovaná asi do hloubky 20 centimetrů. Brambory potřebují kyprou půdu, aby měly dostatek vzduchu.

Připravte si brázdy a hlízy do nich vysazujte jednu po druhé asi dvacet centimetrů od sebe. Brázdy by měly být od sebe vzdálené asi padesát až šedesát centimetrů. Nedávejte sadbu příliš hluboko, nad brambory pak nahrňte půdu do výšky zhruba 10 centimetrů – vytvoříte tak typické hrůbky. Po výsadbě zeminu nepřitlačujte ani neušlapávejte, zajistíte tak hlízám přísun vzduchu.

K bramborům můžete vysadit afrikány, které pomáhají rostliny chránit proti plísním. Růst brambor podpoří lichořeřišnice, která bramborové políčko i zkrášlí. Mezi brambory můžete rozhodit také semínka kopru, kterému se s nimi bude dobře dařit.

Foto: Peter Turner Photography, Shutterstock.com

Sazenice by měly být asi 20 cm od sebeFoto: Peter Turner Photography, Shutterstock.com

Přihrnování a nastýlání brambor

Jakmile se bramborám objeví první lístky, měli byste je přihrnout, to znamená, že vezmete hrábě a přihrnete k nim zeminu. Nahrnování brázd pomáhá rozvinutí hlíz. Přihrnutím se také vytváří brázda, která odvádí přebytečnou vodu a umožní vám snazší sklizeň úrody.

Hrůbky okopejte asi dvakrát až třikrát za sezonu, podle toho, jak moc roste plevel. Poslední okopávku byste měli zvládnout nejpozději, než se začnou tvořit na nati poupata. V této době už rostliny začínají nasazovat hlízy a nešetrným okopáváním byste je mohli poranit.

Výška hrůbku – zeminy po přihrnutí – by měla být asi dvacet až třicet centimetrů. Při nízkém nahrnutí zeminy se totiž hlízy dostávají k povrchu a jakmile nejsou dost přikryté, tak zelenají a mnohem snadněji dostávají plíseň.

Brambory můžete nastýlat posečenou trávou, která pomůže udržet vlhkost a teplotu. Pod trávou zůstane půda kyprá a provzdušněná, což brambory mají rády, zároveň, jak se rozkládá, uvolňuje do půdy živiny. Protože bramborám svědčí teplo a rostou pak rychleji, můžete je přikrýt i bílou netkanou textilií, teplota se hned o pár stupňů zvýší. Přikrýt bramborovou nať je dobré i v době přízemních mrazíků, ochráníte ji před pomrznutím.

Brambory chraňte a zavlažujte

Abyste měli dobrou úrodu a z každé řádky sklidili dost brambor, dbejte na závlahu. Ta je podstatná hlavně v suchém létě. Pokud neprší, zalévejte brambory jednou za dva tři dny. Nejlépe odstátou anebo dešťovou vodu vlévejte do brázd mezi řádky, hlízy ji tak lépe zužitkují.

Bramborovou nať pravidelně prohlížejte, jestli na ní není mandelinka. Nejúčinnější je brouka sesbírat. Můžete zkusit i postřiky. Kolem bramborového záhonu můžete zkusit vysadit i tymián anebo šalvěj. Aromatické bylinky by měly mandelinku odradit.

Na sklizeň se můžete začít těšit, jakmile nať začíná uvadat a usychat. Zkuste opatrně odhrnout zeminu a zkontrolujte, jak se vám brambory vydařily.

Reklama

Související témata:

Načítám