Hlavní obsah

Ořechové krémy: zdravé i plné cukru! Jaké vybrat?

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechové máslo, krém, nebo pomazánka? Které jsou plné cukru a které se hodí i v případě, že si hlídáte zdraví? Jak si z nich vybrat a na co si dát pozor? Na všechno vám v tomto článku odpovíme.

Článek

Lískooříšková pomazánka s kakaem na chleba k snídani jako nejvhodnější zdroj energie do nového dne. Tahle reklama se vám možná vybaví, když se řekne oříškový krém. Proč byste o nich ale měli vědět víc a umět si z nich vybrat?

Oříškový krém, pomazánka, nebo máslo?

Oříškové krémy můžete najít na trhu pod různými názvy. Někdy to je krém, jindy pomazánka, nebo máslo. Jak se v tom vyznat?

Označení máslo smí podle legislativy nést jen výrobek z mléka. Jedinou výjimkou je arašídové máslo, které si svůj statut „másla“ udrželo tradičně, má výjimku a smí se tak označovat. Všechny ostatní výrobky z ořechů by měly mít v názvu krém.

Pod názvem máslo byste v sortimentu oříškových krému měli dostat výhradně rozemleté ořechy jednoho druhu – tedy arašídů.  Ořechové krémy už mohou být doplněny například proteiny, čokoládou, přírodním sladidlem nebo podobně. Mohou být i z víc druhů ořechů. „Ořechové krémy patří do skupiny velmi oblíbených produktů a zájem o ně dynamicky stoupá. Nejoblíbenější je kromě arašídového másla i mandlový nebo kešu krém. Vyhledávané jsou i varianty s přidanou čokoládou nebo slaným karamelem,“ říká Petr Miklík z firmy Grizly, která ořechové krémy vyrábí.

Pomazánky už jsou spíš sladkostí, ve které mohou být ořechy jen jednou ze surovin, ale rozhodně nemusí dominovat. I mezi nimi jsou ale velké rozdíly a vždy doporučujeme číst složení!

Foto: Palmer Kane LLC, Shutterstock.com

Když si oříškový krém dobře vyberete, můžete si pochutnat, a ještě uděláte něco pro své zdravíFoto: Palmer Kane LLC, Shutterstock.com

Které ořechové krémy jsou zdravé?

Oříškové krémy a pomazánky najdete na trhu různé. Některé mohou obsahovat i přes padesát procent cukru, následovaného palmovým tukem. Asi není divu, že takovému produktu nikdo z odborníků přes zdravou výživu netleská.

Je třeba si ohlídat nejen původ ořechů, ale i přítomnost dalších surovin. „Poctivý krém by rozhodně neměl obsahovat přídavek rostlinných olejů, cukr a potravinářské látky, ale ani velké množství soli. Pravé ořechové máslo obsahuje pouze rozmělněné ořechy. Ze stoprocentního obsahu ořechů lze slevit v případě, že je máslo dochuceno například pravou vanilkou či kvalitním kakaem nebo hořkou čokoládou,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček a dodává: „Důležité je i datum výroby, doporučuji vybírat másla co možná nejčerstvější. A po otevření je uchovávat v chladu a zbytečně dlouho neskladovat, většinou se doporučuje je sníst nejpozději do 4 týdnů.

Ořechové krémy: bílkoviny, sacharidy, tuky

Ořechové krémy jsou, stejně jako ořechy, z nichž se připravují, vydatným zdrojem bílkovin, sacharidů a tuků. Obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny, vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. S výjimkou kešu mají i nízký obsah sacharidů. Hodí se jako náhrada živočišných tuků.

Neznamená to ale, že byste mohli ořechové krémy jíst ve velkém, energeticky jsou velmi vydatné. „Dejte si ořechový krém tu a tam v menším množství, ale rozhodně ho neberte jako dominantní zdroj tuků v jídelníčku. Sníst celé balení ořechového másla není opravdu ideální, byť se rozhodně jedná o kvalitnější potravinu, než je drtivá většina sladkostí na trhu,“ říká Petr Havlíček.

Kvalitní ořechové krémy

A jaké ořechové krémy byste si tedy měli vybrat? Nahlédli jsme do nabídky na trhu a vytipovali vám pár těch, jejichž složení odpovídá doporučení výživového poradce.

Foto: archiv firem

Zleva: Arašídový krém křupavý 100 %, 500 g, složení jen z nasucho pražených arašídů s kousky, v e-shopu Grizly za 99 Kč. Lucky Alvin Arašídy a bílá čokoláda, 330 g, bez palmového oleje a přidaného cukru, arašídy 80 %, bílá belgická čokoláda 20 %, v e-shopu Lucky Alvin za 149 Kč. Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Lískooříškový krém s kakaem KK, 250 g, lískové ořechy, třtinový cukr a přírodní kakao, v e-shopu Zdravé ořechy za 150 Kč. Mixitella – lískový ořech s mléčnou čokoládou, 250 g, lískové ořechy 55 %, mléčná čokoláda 25 %, sušené odtučněné mléko 17 %, kakaový prášek 3 %, v e-shopu Mixit za 189 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Pasta z kešu ořechů 100%, 190 g, v e-shopu Diana-company za 163 Kč. Božské oříšky – Para ořechový krém s mákem, 190 g, para ořechy 85 %, zbytek olejnatá semena, třtinová šťáva a mák, v e-shopu Máme chuť za 159 KčFoto: archiv firem

Ořechový krém si můžete vyrobit i doma. Podívejte se na náš recept na domácí nutellu nebo domácí nugetu.

Související témata:

Načítám