Hlavní obsah

Bojíte se křečových žil? Cviky, které vás před nimi ochrání

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křečové žíly vnímá mnoho lidí jen jako problém estetický, dokážou ale způsobovat i nepříjemné bolesti a přerůst mohou i v komplikované zdravotní problémy. Trpí na ně často lidé, kteří v práci dlouho stojí či sedí. Předejít jim můžete vhodným pohybem. To je jaký?

Článek

Varixy neboli křečové žíly trápí výhradně dolní končetiny. Trpí jimi více ženy než muži, na jejich vzniku se totiž podílí mimo jiné i hormony. Proto vás mohou zaskočit v menopauze nebo těhotenství. Největší vliv na jejich vznik má ovšem genetická zátěž, přitížit si můžete i kouřením, obezitou a absencí pohybu.

V kanceláři kmitejte

Pracujete-li dlouhé hodiny u počítače, nehybné nohy se ozvou pocitem těžkosti až brněním. „Při dlouhém sezení dochází ke ztrátě elasticity tepen a jejich schopnosti reagovat na změny krevního tlaku. Současně ale dochází právě ke zvýšení tlaku v žilním systému a je významně redukován žilní návrat. Tento tlak na slabou žilní stěnu zvyšuje riziko onemocnění křečovými žilami,“ popisuje cévní chirurg Radek Vyšohlíd z Perfect Clinic.

Ideální je dát si co dvě hodiny pauzu a jít se projít, nebo nohy zvednout a opřít o vhodnou podložku, prostě dát si nohy na stůl. Pokud to není možné, zkuste jimi nejdéle po dvou hodinách alespoň pod stolem kmitat, přednožovat a zanožovat pod sebe. Cvičit se dá i na kancelářské židli. Žilní řečiště tím přimějete k pohybu.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Pohyb prokrvuje tělo a je tedy nejlepší prevencí proti křečovým žilámFoto: Rido, Shutterstock.com

Pohybujte se venku a v zimě

Máte-li sedavé zaměstnání nebo v práci dlouho nehybně stojíte, myslete ve volném čase na relaxaci, při které můžete mít nohy nahoru, ale i na pravidelný pohyb. Ač začínají chladné měsíce roku, věnujte se mu venku. „Křečové žíly nemají rády chlad,” vysvětluje cévní chirurg Tomáš Kneifl z Perfect Clinic. „Proto se také nesprchujte horkou vodou, která roztahuje cévy, ale dopřejte svým nohám chladivé zábaly či koupele,” dodává lékař. Věnujte se i na podzim a v zimě venku například chůzi, nordic walking nebo cyklistice. Mimo to žilám ulevuje i plavání.

Běhejte v punčochách

Běh patří mezi sporty, které rozpohybují žilní pumpu, posílí lýtkové a stehenní svaly a celkově působí pozitivně na kardiovaskulární systém. Jako prevence je rozhodně vhodný, opatrnější ale buďte, pokud už se u vás příznaky onemocnění objevily. „Prvním projevem křečových žil jsou takzvané metličky, které vypadají jako rozstříknuté žilky. Širší, vlnité žíly mohou být počátečním příznakem křečových žil. Plasticky vystupující žíly vypadající jako uzlíky už jsou velké varixy, které je třeba řešit operací,“ vysvětluje cévní specialista Libor Dvořáček z nemocnice Na Homolce.

Dobré je nenosit na sport příliš těsné oblečení, tenisky volte s dostatečně silnou podrážkou, pata může být vyvýšená. Na nohy ale navlékněte speciální kompresní punčochy, které předcházejí přetěžování žil.

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Objevily se u vás první příznaky? Pořiďte si stahující punčochyFoto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Jógové pozice proti křečovým žilám

Pomůže v podstatě jakýkoli pravidelný pohyb, protože jím zvýšíte oběh a dovolíte krvi, aby se v nohách volně pohybovala. Je tedy vhodná i jóga. Pokud je to ale možné, neseďte se zkříženýma nohama. Pozicím, které tento posed vyžadují, se v případě, že máte na varixy náběh, raději vyhněte. Naopak zařaďte ásany, při nichž směřují nohy vzhůru, nedostatečně pracující žilní pumpě tím usnadníte práci.

Vyměňte činky za aerobik

Na křečové žíly trpí řada profesionálních sportovců, kteří žilní systém značně přetěžují. To se vám při rekreačním sportu samozřejmě nestane, přesto buďte v posilovně při cvičení s činkami opatrní. Nevhodné je především posilování nohou s velkou zátěží, právě proto patří vzpěrači mezi nejohroženější. Pokud po posilování trpíte na otoky dolních končetin a cítíte tíhu nohou, možná je čas na změnu a zvolit spíše aerobní druh pohybu.

Foto: Potential Filmmaker, Shutterstock.com

Posilováním můžete cévy přetěžovat. Vyhýbejte se hlavně cvikům na nohy se zátěžíFoto: Potential Filmmaker, Shutterstock.com

Balon a zdravé žíly

V posilovně si místo činek raději vezměte gumu, schůdek na step aerobic nebo trx systém (závěsné posilovací popruhy). Pomůže také malý overball. Položte se na záda, míč umístěte mezi kotníky a nohy zvedněte kolmo k podložce. Zatlačujte nohy do míče, poté posuňte míč mezi lýtka a nakonec mezi kolena a opakujte. Velký míč můžete umístit také mezi kotníky, stisknout a snažit se ho v lehu na zádech zvednout a dostat nad hlavu. Zkuste také přehazování míče mezi nataženýma nohama a pažemi.

Načítám