Hlavní obsah

Bolest jako při slepáku, ale vlevo. Co je divertikulitida?

Foto: YoloStock, Shutterstock.com

Foto: YoloStock, Shutterstock.com

Reklama

​Divertikulitida je zánětlivé onemocnění tlustého střeva. Bylo období, kdy se o této nemoci psalo velice často, protože komplikace s touto chorobou měl český prezident Václav Havel i jeho tehdejší slovenský protějšek prezident Slovenské republiky Rudolf Schuster.

Článek

V tlustém střevě se vyskytují malá vyklenutí stěny střeva, takzvané divertikly. Vznikají nejčastěji v důsledku tlaku při vytlačování stolice, kdy se může sliznice střeva vyklenout ven. Jejich vyšší výskyt označují lékaři jako divertikulózu. Samy o sobě nedělají žádné potíže, přijde se na ně až většinou náhodně při kolonoskopii.

Problém nastává ve chvíli, kdy začnou krvácet nebo se zanítí. Zánět způsobují nejčastěji bakterie, které se do výchlipku střeva (divertiklu) dostaly ze střeva.

Příznaky

Nemoc má dvě formy; první je akutní, kdy je třeba rychle jednat. Projevuje se nevolností, zvýšenou teplotou a prudkou  bolestí břicha. Ve stolici může být viditelná krev. Potíže se podobají zánětu slepého střeva, jen bolest je na druhé straně břicha, na levé straně se divertikly totiž tvoří častěji.

Druhá forma je chronická, kterou nemusí nemocný pociťovat ihned. Bolesti nejsou tak prudké. Někdy může pacienta trápit zvýšená plynatost nebo zácpa.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Pokud problémy s trávením trvají déle než tři měsíce, navštivte lékaře,Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc se obvykle vyvíjí postupně. V akutní formě patří mezi onemocnění, kterým lékaři říkají náhlá příhoda břišní, kdy laik nemůže rozpoznat příčinu, a proto je třeba rychlé lékařská pomoc.

Léčba

Lehký zánět odezní sám od sebe, někdy pomůže dieta. Při komplikovanějším průběhu se podávají antibiotika, při opakovaných potížích se část střeva s divertikly odstraní.

Vyšetření

Lékař může provést ultrazvuk břicha. Divertikly je také možné prokázat radiologickým vyšetřením, dnes už ho ale většinou nahrazuje kolonoskopie.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Kolonoskopii absolvuje pacient ve stavu krátké narkózy, díky níž ve většině případů nepociťuje bolest a často si na průběh vyšetření ani nepamatujeFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Komplikace

V místě divertiklů je tenčí střevní stěna, což může vést k protržení. To se může stát i během kolonoskopie.

Prevence

Prevencí je jednoznačně strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny, čili vlákniny. Divertikulitida tlustého střeva je poměrně časté onemocnění, jehož výskyt se zvyšuje s věkem (nad 60 let se týká až 60 % lidí). Většina pacientů (až 80 %) se o ní ovšem vůbec během života nedozví.

Na výskytu nemoci se podílejí nezdravé stravovací návyky, zejména nedostatek vlákniny. Mezi rizikové faktory patří i dědičnost.

Divertikulóza

  • Popis - Onemocnění tlustého střeva projevující se vznikem výchlipek na stěně střeva
  • Příznaky - Plynatost, nadýmání, problémy s vyměšováním, bolesti v levém podbřišku, krev ve stolici
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - Dieta, klid, antibiotika, operace
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, pokud je včas léčen akutní stav.
  • Prevence - Strava bohatá na vlákninu

Proč je vaše stolice zelená? Na vině není pouze jídlo!

Reklama

Načítám