Hlavní obsah

Bolest v podpaží může značit namožení svalů, ale i anginu pectoris, pálení žáhy či rakovinu

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Reklama

Možná vás už někdy přepadla nepříjemná bolest v podpaží. Na té nemusí být nic nebezpečného, faktem totiž je, že v této části těla se nachází mnoho struktur a dotknutí kterékoliv z nich se může stát příčinou bolesti. O jaké důvody se může jednat?

Článek

Podpaží je domovem mnoha krevních cév, šlach, nervů a uzlin, takže je jasné, že jakákoliv bolest, již zde pocítíte, umí zneklidnit. Pokud ale neovlivňuje pohyb paží a nevyskytuje se současně s příznaky, jako jsou otok, horkost nebo necitlivost, neměla by vám dělat starosti – může jít o natažený sval, stres či úzkost nebo o kyselý reflux. V opačném případě je dobré poradit se s lékařem, aby vyloučil závažnější příčiny. Které?

1. Zánět uzlin

V podpaží se nacházejí lymfatické uzliny působící jako záchytný bod pro infekci pronikající z ruky či paže do organizmu. Jejich zanícení se kromě bolesti nebo naopak necitlivosti projeví otokem, horkostí a zarudnutím. Na vině bývá infekce, tu lékaři poznají podle krevních testů.

Léčba probíhá antibiotiky, přikládáním teplých či studených obkladů, v závažných situacích chirurgickým odstraněním zánětlivého ložiska.

2. Mononukleóza

„V případě zduření či bolestivosti více uzlin zvažujeme celkové infekční onemocnění, jako je infekční mononukleóza,“ informuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, zástupkyně přednosty Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. Léčí se podáváním léků pro snižování horečky (antipyretika – paracetamol, metamizol).

3. Angina pectoris

Jedná se o onemocnění tepen zásobujících srdce okysličenou krví. To se projevuje bolestmi, které se mohou šířit i do podpaží, častěji levého. K dalším projevům patří bolest na hrudníku, v pažích, ramenech, krku a zádech, mohou se objevit závratě, nevolnosti a nadměrné pocení.

Příčinou vzniku anginy pectoris bývá kornatění tepen. Je tedy především potřeba zvrátit tento stav – léčbou aterosklerózy se tak léčí i angina pectoris. Zásadní je omezení tučných a sladkých jídel a zvýšení vytrvalostní pohybové aktivity (běh, kolo, plavání, chůze). Z medikamentů bývají předepisovány léky rozšiřující cévy i ty na snížení zvýšené hladiny tuků v krvi.

„Dnešní medicína umožňuje i řešení pomocí katetrizace s rozšířením zúžené věnčité tepny trubičkou a případně kardiochirurgický zákrok, který pomocí spojky neboli bypassu umožní obnovení kvalitního prokrvení srdečního svalu,“ popisuje profesorka Matějovská Kubešová.

Foto: triocean, Shutterstock.com

Pokud neomezuje pohyb paží a nepojí se s otokem, horkostí nebo zarudnutím, neměla by vás bolest v podpaží příliš zneklidňovatFoto: triocean, Shutterstock.com

4. Hidradenitis suppurativa

Jde o chronické kožní onemocnění projevující se tvorbou zánětlivých ložisek, především v podpaží a tříslech, jejichž podstatou je bakteriální zánět potní žlázy. Rizikovými faktory jsou cukrovka, nadváha, kouření, hormonální změny a nízká imunita či méně kvalitní osobní hygiena.

„Zhoršujícím faktorem může být i nesprávné holení, používání parfémovaných přípravků k ošetření podpaží či příliš těsné oblečení,“ rozvádí Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

Léčí se antibiotiky a léky posilujícími imunitu, případně odstraněním zánětlivých ložisek chirurgickým zákrokem. „Rozsáhlé a závažné formy se řeší biologickou léčbou ve specializovaných centrech,“ říká dermatoložka.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nadužívání parfémovaných deodorantů může vést k rozvoji chronického kožního onemocnění projevujícího se mimo jiné bolestí v podpažíFoto: New Africa, Shutterstock.com

5. Rakovina prsu

K vyloučení rakoviny bývá nutné odebrat vzorek zanícené tkáně (biopsie). Rakovina prsu začíná postižením mléčných žláz, které v počátcích obvykle nepůsobí žádné obtíže. „Bolestivost v podpaždí již bývá známkou rozsevu nádoru do oteklých podpažních uzlin,“ informuje profesorka Matějovská Kubešová. I po objevení nádoru má ale šanci na přežití až 85 % pacientek. Léčba se nastavuje individuálně, možností je vícero: chirurgická, chemoterapie, ozařování, hormonální nebo biologická.

6. Postižení mezižeberního nervu

Do podpaží se může projektovat i bolest vznikající postižením mezižeberního nervu v oblasti 4. až 6. hrudního obratle.

„Důvodem může být buď opotřebení páteře v dané oblasti, nebo infekce pásovým oparem, kdy mohou podpažní bolesti výsevu oparu o několik dní předcházet,“ popisuje profesorka Matějovská Kubešová.

Spondylóza neboli degenerace krční páteře vlivem stárnutí se léčí fyzioterapií a nácvikem správné relaxace, v krajních případech chirurgicky. Pokud bolest v podpaží vznikla tím, že mezižeberní nerv napadl virus způsobující pásový opar, léčí se nejčastěji podáváním kortikoidů a léků proti bolesti (analgetika).

Reklama

Načítám