Hlavní obsah

Je to sexy, ale nebezpečné: upnuté oblečení může vést mimo jiné i k otokům či infekcím

Foto: indira's work, Shutterstock.com

Foto: indira's work, Shutterstock.com

Reklama

Úzké rifle, pouzdrové sukně nebo vypasované šaty vypadají pěkně a mohou přispívat k pocitu zdravého sebevědomí. Existují ovšem důvody, proč byste upnuté oblečení neměli nosit příliš často, a to se týká mužů i žen. Co všechno může upnuté oblečení způsobit?

Článek

Upnuté oblečení vypadá pěkně, co ale může způsobit uvnitř těla, zase tak pěkné být nemusí. Jedná se v podstatě o cokoliv, co těsně obepíná kůži, omezuje volný rozsah pohybu, znemožňuje volné dýchání. Typicky tedy upnuté rifle s vysokým pasem, vypasované sukně a šaty, těsné halenky, jakékoliv oblečení nevhodné velikosti, které škrtí. Netýká se to elastických věcí, které jsou sice na tělo, ale jsou tahavé a pružné, tedy nezpůsobují nikde tlak ani pnutí.

Kdy se bát nemusíte

Důležité je však říci, že pokud vypasované oblečení nenosíte denně a celodenně (ale třeba jen párkrát do týdne s tím, že ho na sobě nemáte celý den) a zároveň se pravidelné hýbete, nemusíte se negativních účinků obávat. Pohyb totiž rozproudí krev, protáhne, uvolní i zpevní svalstvo. Ideální je kombinace kardia (chůze, běh, kolo, plavání) a silového cvičení (funkční trénink, jóga, pilates) . Následující potíže jsou extrémy, do kterých ale můžete klidně dojít.

1. Potíže s nervy

Těsné oblečení omezuje rozsah hybnosti končetin a pokud ho nosíte často a nekompenzujete pohybovou aktivitou, dojde ke zkrácení nervů a omezení jejich pružnosti. Obtíže se projevují mravenčením u postižené končetiny (ruky, nohy), brněním, necitlivostí a nešikovností. „Potíže na horní končetině pak někdy vypadají jako syndrom karpálního tunelu, i když testy ukáží opak, na končetině dolní jako výhřez ploténky, i když vyšetření může opět vyjít negativně,“ popisuje fyzioterapeutka a lektorka odborných kurzů Kateřina Honová.

Další potíž může nastat, když například příliš těsné kalhoty tlačí na nervy ve stehnech. To může způsobit jejich brnění přerůstající v bolest až necitlivost a způsobující slabost v nohou. „Obdobné potíže působí na horní končetině také uskřinutí nervu tlakem v podpaží,“ vysvětluje odbornice. Na vině mohou být trika, halenky nebo šaty těsné v podpaží či časté nošení kabelky s úzkými oky, případně kombinace obojího.

2. Podráždění kůže

Kůže potřebuje dýchat a přílišné tření jí neprospívá. Když se v takovém oblečení navíc zpotíte, daří se ve vlhkém prostředí bakteriím, které mohou v zarudlé a podrážděné pokožce způsobit opruzeniny či ekzémy. A nemusí se jednat jen o záhyby a třísla, kde je pokožka jemnější a k podráždění náchylnější, ale třeba i o stehna a lýtka v upnutých kalhotách, o dekolt v přiléhavé blůze ze syntetického materiálu a podobně.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Setrvalý tlak a tření může pokožku nepříjemně podrážditFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

3. Infekce i nedostatek spermií

Jedním z nejčastějších zdravotních důsledků častého nošení příliš těsných kalhotek z neprodyšných materiálů, upnutých džínů a legín jsou u žen nepříjemné kvasinkové infekce. Vlhkost, teplo a nedostatek vzduchu přejí rozvoji bakterií, a právě takové prostředí vytváří v intimních partiích nošení oděvů na tělo.

Úzké a těsné pánské spodní prádlo zase bývá spojováno s nižším počtem spermií. „Varlata jsou uložena v šourku mimo tělo, protože spermie potřebují pro správnou tvorbu asi o jeden až dva stupně méně, než je teplota lidského těla. Nošením těsného oblečení v této oblasti se ale varlata mohou zahřívat, což může být pro tvorbu kvalitních spermií škodlivé,“ vysvětluje Kateřina Veselá, lékařka z IVF kliniky Repromeda.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Úzké rifle s vysokým pasem jsou sexy, jejich časté nošení ale může omezovat volný pohyb bránice a vést k pálení žáhy i k zácpěFoto: New Africa, Shutterstock.com

4. Problémy s trávením i omdlévání

Zdánlivě rozdílné obtíže, jako jsou pálení žáhy, zácpa a omdlévání, mohou mít stejného původce. Upnuté sukně a kalhoty s vysokým pasem nebo těsné topy, šaty či bodýčka mohou bránit ve volném pohybu bránici, což je fyziologický svěrač jícnu.

„Pokud nemůže pořádně fungovat, jícen nesevře a pálení žáhy je na světě,“ vysvětluje Kateřina Honová s tím, že masáž bránicí podporuje i střevní peristaltiku a omezení jejího pohybu tak může způsobit i zácpu.

Důsledkem omezení rozpínání bránice může být i omdlévání, protože se člověk nemůže „dodýchnout“, do mozku se nedostane tolik okysličené krve a následkem jsou mdloby, zmatenost nebo rozmazané vidění.

5. Špatná cirkulace krve a lymfy

Těsné šaty, těsná sukně či kalhoty, těsná podprsenka… To vše může omezit volné proudění krve a lymfy a potenciálně zvýšit riziko hluboké žilní trombózy či krevní sraženiny nebo zapříčinit otoky.

6. Potíže s ploténkami

Věřte nebo ne, na vině je zase stlačování bránice, takže opět vysoké a příliš stlačující pasy. Bránice se totiž upíná i na oblast bederní páteře a při správné technice dechu odtud vytváří jemné vytažení.

„Popisuji to tak, že ploténky dýchají s námi. Každým dechovým cyklem jim totiž lehounce ubereme tlaku, který musí ve stoje či vsedě snášet. A pokud bránici příliš používat nemohu, třeba kvůli těsnému oblečení, pak tuto funkci vypínám,“ říká Kateřina Honová s tím, že tímto trpí i lidé, kteří nenosí těsné oblečení, ale jen zapomněli správně dýchat.

Reklama

Načítám